غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


ربیعی سخنگوی دولت:

مذاکرات احیای برجام ارتباطی به نتایج انتخابات ندارد

سخنگوی دولت تاکید کرد‌:انتظار می‌رود جریانهای سیاسی که در این انتخابات حامی کاندیدای پیروز نبودند نیز با دوراندیشی آینده‌نگرانه در کنار دولت بایستند.
به گزارش ایسنا، علی ربیعی در ابتدای نشست خبری خود با تبریک به ابراهیم رئیسی بابت پیروزی در انتخابات، اظهار کرد: آرزو می‌کنم که دولت سیزدهم بتواند به همه اهداف تعیین شده در جهت تامین منافع ملی، احیای معنویت و اخلاق و ایجاد شرایطی برای رشد و توسعه کشور و زندگی بهتر برای مردم دست پیدا کند.  
سخنگوی دولت یادآور شد: یکی از آسیب‌های ادوار گذشته فقدان تداوم میراث دولت‌هاست، هر دولتی قطعا نقاط مثبت و منفی در کارنامه خود دارد. با این فرض که هر دولت حلقه‌‌ای از زنجیره حکمرانی یک نظام سیاسی است، نیازمند یک سامان سیاسی هستیم که دست به دست شدن مشعل رشد و توسعه جامعه را از یک دولت به دولت دیگر تضمین کند و این زنجیره حکمرانی را از گسیخته شدن مصون نگه دارد.
سخنگوی دولت با تاکید بر این‌که انتظار می‌رود جریانهای سیاسی که در این انتخابات حامی کاندیدای پیروز نبودند نیز با دوراندیشی آینده‌نگرانه در کنار دولت بایستند، گفت: از طرف دیگر رئیس جمهور منتخب به‌زودی رئیس همه جمهور ایرانیان با همه سلایق و گرایش‌های سیاسی و اجتماعی است.
وی افزود: این انتخابات از جنبه سلبی نیز حائز اهمیت است. نفس برگزاری این انتخابات و مشارکت مردم در حقیقت یک نه بزرگ به تحریم‌گران بود. برخی از مبلغان تحریم انتخابات امتداد طراحان تحریم اقتصادی ایران زیر پرچم «فشار حداکثری» بودند که این بار با نقابی دیگر به میدان آمدند و این بار نیز ناکام ماندند. 
وی در پاسخ به این پرسش که حسن روحانی در دیدار با رئیسی  تاکید بر آمادگی دولت برای انتقال قدرت و تجربیات کرده است و این‌که آیا دولت برنامه مدونی در این زمینه دارد و دیدگاهش درباره موضوعاتی که دولت آینده باید در اولویت قرار دهد چیست، اظهار کرد: آقای روحانی رئیس جمهور بلافاصله بعد از اتمام جلسه ستاد کرونا ‌به دفتر آقای رئیسی در قوه قضائیه رفتند و ضمن اعلام آمادگی دولت مستقر برای ارائه اطلاعات مورد نیاز دولت آتی در دوران انتقالی، گزارشی از مهم‌ترین مشکلات فعلی کشور مثل موضوع تامین کالا را مطرح کردند.
ربیعی افزود: همچنین در خصوص چگونگی ادامه کار و برنامه گروه مذاکره کننده برجام، صحبت‌هایی انجام شد. دیروز هم آقای ظریف با ایشان دیدار کرد. همچنین آقای عراقچی هم جلسه‌ای با رئیس جمهور منتخب داشت.
سخنگوی دولت یادآور شد: روز یکشنبه هم در جلسه هیات دولت، شیوه تعامل با دولت بعدی مورد بحث قرار گرفت و مقرر شد تعامل با دولت سیزدهم برای انتقال و ارائه اطلاعات مد نظر آقای رئیس‌جمهور منتخب، در سطح وزرا باشد و آنان اطلاعات مدنظر را در اختیار آقای رئیسی قرار بدهند.وی با اشاره به این‌که در دولت هم از مدتها قبل به همه وزرا تاکید شد تا مهم‌ترین مسائل و اولویتها را برای انتقال به دولت بعدی، مشخص کنند، اظهار کرد: در مرکز تحقیقات هم این کار در حال جمع‌بندی است و به زودی برای رئیس جهور منتخب ارسال خواهد شد.
ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره برنامه دولت در زمینه نهایی‌سازی برجام و سپردن آن به دولت بعدی یا اتمام آن در روزهای باقی مانده، تصریح کرد: از ابتدای آغاز رقابت‌های انتخاباتی تکرار کرده‌ایم که مذاکرات احیای برجام ارتباطی به سیاست داخلی و نتایج انتخابات ندارد و بر اساس سیاست‌های کلان کشور و پیرو خطوط تعیین شده از سوی رهبر انقلاب و نهادهای بالادستی، دولت خود را مکلف دانسته که این مذاکرات را بر مبنای تامین حداکثری منافع ملی دنبال کند. اگر آمریکا به تعهداتش برگردد، مذاکره کنندگان شرایط را به تصمیم‌گیری به نهادهای بالادستی گزارش خواهند داد و منتظر دولت بعد نخواهند شد.
وی گفت: در حال حاضر تقریباً درباره همه اختلافات مهم طرفین، تفاهم کلی صورت گرفته و اسناد مربوطه آماده شده است. اکنون به یک متن روشن و فاقد ابهام در همه کارگروه‌ها رسیده‌ایم. آن‌چه باقی ‌مانده بیش از آن‌که به مذاکره نیاز داشته باشد، نیازمند تصمیم سیاسی همه طرف‌ها است و اگر تصمیمات سیاسی اخذ شود می‌توان امیدوار بود و هیچ بعید نیست که وارد دور پایانی گفت‌وگوها شویم.
سخنگوی دولت با اشاره به سخنان عراقچی ادامه داد: هفته آینده ممکن است آخرین دور مذاکرات در وین باشد که البته این مسئله بستگی به تصمیم طرف‌های مقابل و اراده آنها برای به نتیجه رسیدن گفت‌وگوها دارد. بنابراین در جریان طبیعی امور، در صورتی که دیگر طرف‌ها آماده باشند، دولت مانعی برای اتمام مذاکرات ندارد اما اگر به هر دلیلی توافق نهایی تا مهلت قانونی دولت دوازدهم اتفاق نیفتد، مسئولیت مذاکرات و تصمیم درباره جزئیات آن بر عهده دولت سیزدهم خواهد بود.
ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره واکنش وزارت خارجه امریکا به نتایج انتخابات ایران و این‌که ایرانی‌ها نتوانستند در فرایندی عادلانه و آزادانه انتخاب کنند، تصریح کرد: ما این اظهار نظر را مصداق دخالت در امور داخلی ایران و مغایر قوانین بین المللی می‌دانیم و آن را محکوم می‌کنیم. دولت آمریکا در جایگاهی نیست که صلاحیت اظهارنظر درباره فرآیند انتخابات در ایران و یا کشور دیگری را داشته باشد. برخلاف نمایش‌های پر زرق و برق دموکراسی در آمریکا، امروز هیچ ملتی نیست که نداند فرایندهای دموکراتیک در آمریکا تا چه اندازه معیوب و متعصبانه هستند.
سخنگوی دولت یادآور شد: متاسفانه برخی دچار این رویکرد ناصواب هستند که به جای ریشه، به شاخه می‌پردازند و فقط نیمه خالی لیوان را می‌بینند. به همین خاطر، وقتی آن موقع که توفیق سیاستها کاملا تجلی یافته بود، کسی از آن صحبت نکرد و متاسفانه برخی زبانشان را بستند. این عده، وقتی در شرایط نامبارک تحریم و کرونا، جهش تولید در ایران رقم خورد، وقتی که بخش صنعت با رشد ۳.۸درصدی مواجه شد، وقتی که رشد منفی خدمات هم متوقف شد؛ وقتی که در سال جهش تولید، این دولت آرزوی رهبری معظم را تحقق بخشید و جهش تولید در ایران رقم خورد؛ آنهم در حالی که اکثریت کشورهای دنیا، به خاطر پاندومی کرونا، رشد منفی تولید و خدمات داشتند؛ سکوت کردند . به همین خاطر قلبا آرزو داریم که دولت بعدی هرگز با این نوع قضاوتهای غیرمنصفانه مواجه نشود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره عملکرد دستگاه قضا و کیفیت همکاری آن با دولت در سال‌های اخیر، گفت: در دولت تدبیر و امید همواره باور داشته‌ایم که تعامل مبتنی بر عقلانیت دولت و قوه قضائیه امری ضروری است که نتیجه آن تامین منافع همگانی در سطح جامعه خواهد بود. در طول دو دوره گذشته نشان‌دهنده عقلانیت حاکم بر روابط بوده است، هماهنگی و همکاری با قوای دیگر و کاهش تنش‌ها باعث شده از این حیث کشور شرایط آرام‌تری را نسبت به دوره‌های قبل سپری کند و کمتر شنیده شدن نام هیات عالی حل اختلاف در این دوران نیز، موید این مطلب است.ربیعی ادامه داد: اما در خصوص عملکرد دستگاه قضا از زمانی که جناب آقای رئیسی ریاست قوه قضائیه را به عهده گرفتند آغازگر اصلاحات نهادی شدند. مهم‌ترین آن، اصلاح از درون بوده و نیز  همکاری با دولت در خصوص لوایحی مثل لایحه صیانت از حقوق زنان در زمینه‌های مختلف اعم از مبارزه با فساد، حفاظت از حقوق شهروندی که از دغدغه‌های جدی دولت آقای روحانی بود، مبارزه با گرانفروشی و احتکار، مبارزه با قاچاق کالا و ارز، تدوین لوایح و دیگر مسائل مهم، همواره تعامل و همکاری خوبی بین دو قوه وجود داشته است و دولت نیز از این موارد استقبال کرده است.سخنگوی دولت یادآور شد: بنابراین باید این موارد را آغاز طلیعه‌‌ای برای اصلاحات در قوه قضائیه تلقی کنیم و در اینجا شاهد تعاملات خوبی با دولت بوده‌ایم. ما امیدواریم که اصلاحات آغاز شده در قوه قضائیه تحت ریاست بعدی این قوه هم با همین قوت و جدیت دچار گسست نشود و ادامه پیدا کند.
وی تصریح کرد: البته ما در مواردی همچون پرونده‌های رئیس کل بانک مرکزی و خصوصی‌سازی معتقد بودیم در نظر نگرفتن تصمیمات مبتنی بر الزامات سیاستگزاری ضروری است و حداقل برخی موارد را  به مقام معظم رهبری نیز منعکس کرده‌ایم.
سخنگوی دولت با بیان این‌که امیدواریم رئیس قوه قضاییه و رئیس قوه مجریه در آینده در درکی مشترک علاوه بر اصلاح امور در سرعت بخشیدن در اقدامات هم تاکیدکنند، اظهار کرد: امیدواریم با این روش آنها به نوعی به ثبات و قوام بخشیدن در امور به فهم مشترک برسند و در مجموع روابط خوبی بین قوه قضائیه و قوه مجریه در دوره آقای رئیسی شاهد بودیم.
ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره میزان ۱۴.۵درصدی آرای باطله در انتخابات و تعبیر وی از آن، تصریح کرد: رفتارشناسی رای‌دهندگان بدون تردید امری تک علتی نبوده و تابعی از متغیرهایی از قبیل تغییرات جمعیتی، تحولات ارزشی، احساس موفقیت یا عدم موفقیت در رای‌دهی، میزان نیل به هدف رای‌دهندگان، امکان حضور در پای صندوق رای، یافتن گرایشی نزدیک به ارزش‌های خود و نیز تابعی از سایر مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که لازم است بررسی و تحقیق شود.
وی افزود: من نه به عنوان سخنگوی دولت بلکه به عنوان یک جامعه‌شناس معتقدم باید همه رای‌ها مورد بررسی قرار گیرد. البته تاکید می‌کنم همین  مشارکت قابل قبول بوده و قابل مقایسه با بسیاری از کشورها هم نیست.بنابراین هر گونه تحلیلی در یک برنامه سخنگویی نمی‌تواند حاوی تبیینی جامعه‌شناختی عمیق و درستی باشد.