وفاق ملی؛ سیاستی برای رفاه یا بقا؟
روزبه کردونی( فعال سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2498
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


روایت گاردین ازادعای عجیب واشنگتن و لندن؛

توافق هسته‌ای-موشکی تهران و مسکو!

روزنامه گاردین مدعی شده بریتانیا و ایالات متحده این نگرانی را مطرح کرده‌اند که روسیه اسرار هسته‌ای خود را در ازای موشک‌های بالستیک برای بمباران اوکراین، با جمهوری اسلامی ایران در میان گذاشته است.
به نوشته گاردین، کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در جریان نشست روز جمعه خود در واشنگتن اذعان کردند که این دو کشور در حال تشدید همکاری‌های نظامی در زمانی هستند که ایران در حال غنی سازی اورانیوم نزدیک به گریز هسته‌ای است.
منابع انگلیسی اشاره کردند که نگرانی‌هایی درباره مبادلات  ایران برای فناوری هسته‌ای، به عنوان بخشی از اتحاد عمیق‌تر تهران و مسکو، مطرح شده است.
روز سه‌شنبه هفته گذشته، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در سفر به لندن برای نشستی با همتای انگلیسی خود، دیوید لامی، هشدار ادعایی مشابهی اظهار کرد، اگرچه توجه چندانی به آن نشد، زیرا تمرکز آن زمان، اذعان رسمی آمریکا به ارسال ادعایی موشک به مسکو توسط جمهوری اسلامی ایران بود.
بلینکن با متهم کردن دو کشور به مشارکت در فعالیت‌های [به ادعای او] بی‌ثبات‌کننده گفت: «روسیه به نوبه خود فناوری‌هایی را به اشتراک می‌گذارد که ایران به دنبال آن است - این یک خیابان دوطرفه است - از جمله در مورد مسائل هسته‌ای و همچنین برخی اطلاعات فضایی» که موجب ناامنی حتی بزرگ‌تر در سراسر جهان می‌شود.»
دانش روسی در اختیار ایران؟
انگلیس، فرانسه و آلمان هفته گذشته به طور مشترک ادعا کردند که ذخایر اورانیوم بسیار غنی شده ایران «به رشد قابل توجهی، بدون هیچ‌گونه توجیه غیرنظامی معتبر ادامه داده است.»
هنوز مشخص نیست که تهران در چه مرحله‌ای قرار دارد یا اینکه چقدر سریع می‌تواند این کار را انجام دهد.
 با این حال، کار با متخصصان باتجربه روسی یا استفاده از دانش روسیه به سرعت بخشیدن به روند تولید کمک می‌کند. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران تلاش برای ساخت بمب هسته‌‌ای را انکار می‌کند.
ایران در سال 2015 با آمریکا و دیگر کشورهای غربی به توافقی مبنی بر تحدید برنامه هسته‌ای در ازای لغو تحریم‌ها دست یافته بود، اما این توافق در سال 2018 توسط رئیس‌جمهور وقت آمریکا و نامزد کنونی جمهوری‌خواه دونالد ترامپ کنار گذاشته شد.
جمهوری اسلامی ایران با نقض محدودیت‌های توافق شده در مورد مقدار اورانیوم غنی شده که می‌توانست در اختیار داشته باشد پاسخ داد.
نگرانی غرب نسبت به توانایی هسته‌ای ایران، ماه‌هاست که بر روی تنش‌ها در خاورمیانه تاثیر گذاشته است.
جمهوری اسلامی ایران و گروه نزدیک به آن در لبنان، حزب‌الله، حامیان حماس هستند و از این رو توسعه هسته‌ای تهران به عنوان یک تهدید مستقیم از سوی اسرائیل تلقی می‌شود.
با آغاز جنگ اوکراین، همکاری‌های نظامی تهران و مسکو رو به گسترش گذاشته است. در آوریل سال جاری، ایران یک حمله موشکی و پهپادی به سبک روسیه را با هدف اسرائیل انجام داد، هرچند که با کمک آمریکا و انگلیس بخشی از آن‌ها رهگیری شد.
محور تجدیدنظرطلبان
روسیه و ایران، اگرچه از لحاظ تاریخی متحد نیستند، اما به طور فزاینده‌ای در مخالفت خود با غرب متحد شده‌اند، بخشی از یک «محور تجدیدنظرطلبان» گسترده‌تر که در درجات مختلف چین و کره شمالی را نیز شامل می‌شود که بازتاب بازگشت به دوران رقابت دولتی یادآور جنگ سرد است.
هفته گذشته، بلینکن در لندن ادعا کرد که اطلاعات آمریکا به این نتیجه رسیده است که اولین دسته از موشک‌‌های بالستیک پرسرعت فتح-360 ایرانی با برد 75 مایل (120 کیلومتر) به روسیه تحویل داده شده تا در جنگ اوکراین به کار رود. امری که از سوی تهران و مسکو رد شد.
استارمر اواخر روز پنجشنبه به واشنگتن سفر کرد تا یک نشست ویژه سیاست خارجی با بایدن در روز جمعه در کاخ سفید برگزار کند که با یک نشست کوتاه دو نفره در دفتر بیضی آغاز شد و پس از آن یک نشست 70 دقیقه ای با مقامات ارشد تیم‌های سیاست خارجی هر دو طرف در اتاق آبی اقامتگاه آغاز شد.
رهبران و دستیاران آنها در مورد جنگ در اوکراین، بحران خاورمیانه، جمهوری اسلامی ایران و رقابت در حال ظهور با چین گفتگو کردند.
استارمر، لامی، رئیس ستاد داونینگ استریت، سو گری، و تیم بارو، مشاور امنیت ملی بریتانیا، را همراه خود آورد، در حالی که بایدن توسط بلینکن و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده و دیگران همراه بود.