وفاق ملی؛ سیاستی برای رفاه یا بقا؟
روزبه کردونی( فعال سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2498
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پس‌لرزه‌های افشای وام‌های ارزان شاخص بازار سرمایه را نزولی کرد

پایان سه‌سال مدیریت «عشقی»

همدلی| گروه اقتصاد: روز گذشته و با استعفای رئیس سازمان بورس به دلیل افشای پرداخت وام‌های ارزان‌قیمت، شاخص بازار سرمایه روند نزولی به خود گرفت و سهامداران باز هم دچار ضرر و زیان شدند.
در ساعات ابتدایی روز گذشته، نامه استعفای «مجید عشقی» در فضای رسانه‌ای منتشر شد. این نامه به فاصله چند روز پس از افشای پرداخت وام‌های ارزان‌قیمت طولانی‌مدت به اعضای شورای عالی بورس تقدیم وزیر اقتصاد و دارایی شد.
در معاملات دیروز، شاخص کل بورس تهران 7 هزار و 665 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 101هزار و 628 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با افزایش هزار و 989 واحدی در رقم 661 هزار و 691 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 24 واحد رشد کرد و به رقم 21هزار و 260 واحد رسید. همچنین شاخص هم‌وزن فرابورس نیز با افزایش 441 واحد به سطح 114 هزار و 27 واحد رسید.
دیروز همچنین خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و 96 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد و ارزش معاملات کل بازار سهام به 12هزار و 279 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 153 میلیارد تومان بود که 26درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد و ارزش معاملات خرد سهام با افت 8درصدی نسبت به روز سه‌شنبه به رقم 3 هزار و 57 میلیارد تومان رسید.
در معاملات دیروز، 158 نماد صف خرید داشتند و 144 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 13درصدی نسبت به روز کاری قبل به 655 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش 40درصدی به رقم 468 میلیارد تومان رسید.
آغاز پایان سه سال بحرانی در بورس عشقی
از سال 1400 که مجید عشقی به عنوان رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار منتصب شد، همواره از عملکرد او در بورس کشور انتقادهای جدی می‌شد و بسیاری از کارشناسان اقتصادی و مسئولان، استعفای او را بهترین راه‌حل نجات بورس می‌دانستند اما این انتقادات اثری بر اراده عشقی برای ادامه ریاست بر سازمان بورس نگذاشت.
اتفاقی که منجر به استعفای عشقی شد انتشار نامه‌ای مبنی بر دریافت وام میلیاردی رئیس سازمان بورس و اعضای هیات‌مدیره بود. در این نامه ذکر شده بود که این وام با سود چهار درصدی و بازپرداخت 10 ساله به اعضای شورای عالی بورس و اوراق بهادار از محل منابع داخلی این سازمان پرداخت می‌شود. تصویر این نامه که از سازمان بازرسی به وزیر اقتصاد ارسال شده، نشان می‌دهد که بیشترین مبلغ این وام به مجید عشقی پرداخت شده که 2.7 میلیارد تومان بوده است. همچنین علیرضا ناصرپور 1.9 میلیارد تومان، رضا عیوضلو 1.9 میلیارد تومان، مهرداد مسعودی‌فر 1.9 میلیارد تومان و حسن فرج‌زاده دهکردی نیز 1.9 میلیارد دریافت کرده‌اند.
تصویب وام میلیاردی بدون حضور ناظران
در همین زمینه عضو ناظر پیشین شورای عالی بورس با بیان اینکه وام میلیاردی با سود 4درصد به پیشنهاد خود رئیس سازمان بورس به تصویب رسید، گفت: تاریخ مصوبه اعطای وام میلیارد قرض‌الحسنه به رئیس سازمان بورس و اعضای هیات مدیره هشتم خرداد ماه بوده در حالی‌که دقیقا عضویت دو ناظر شورای عالی بورس هفتم خرداد ماه به پایان رسیده بود و هیچ عضوی به نمایندگی از مجلس به عنوان ناظر در این جلسه حضور نداشت.
محسن علیزاده در گفت‌وگو با ایلنا اظهار داشت: به نظر می‌رسد در ادوار گذشته نیز پرداخت این تسهیلات صورت گرفته و این بار نیز برای اعضای هیات مدیره، دبیر شورای عالی بورس (مجید عشقی) پیشنهاد داده که تسهیلات قرض‌الحسنه‌ای را با مبالغی مشخص که ضریبی هم برای آن مشخص کردند، از محل درآمدهای داخلی سازمان ازجمله سود سپرده‌ها و درآمدی که سازمان از معاملات به دست می‌آورد، به کارکنان و اعضای هیات مدیره پرداخت شود.
حقوقشان کم بود، با وام جبران کردند
علیزاده با بیان اینکه در این جلسه هیچ یک از اعضای ناظر شورای عالی بورس حضور نداشتند، گفت: همان‌طور که گفته شد تاریخ این مصوبه هشتم خرداد ماه بوده در حالی‌که دقیقا عضویت دو ناظر شورای عالی بورس هفتم خرداد ماه به پایان رسیده بود و هیچ عضوی به نمایندگی از مجلس به عنوان ناظر در این جلسه حضور نداشت. طبق قانون ناظرین بعدی هم پس از تعیین و انتخاب در کمیسیون های تخصصی و رای نمایندگان در صحن علنی مجلس به عنوان عضو ناظر در شورای عالی بورس حضور پیدا می‌کنند بنابراین بین اتمام زمان حضور ناظرین قبل و شروع به کار ناظرین جدید یک ماه تا 40 روز فاصله است و در این مدت هم کسی به عنوان ناظر در شورای عالی بورس حضور ندارد و این خود محل اشکال بوده که لازم است اصلاح شود.
علیزاده تاکید کرد: همواره موضوعی که از سوی اعضای هیات مدیره سازمان بورس مطرح می‌شود این است که حقوق دریافتی این افراد به عنوان اعضای هیات مدیره و مدیران سازمان بورس، مکفی نیست و اگر در نهادهای مالی بیرون از سازمان فعالیت کنند یا اگر به عنوان یک فعال بورس مشغول به کار بودند، قطعا درآمد بیشتری خواهند داشت، از این رو سازمان معمولاً به دنبال راهی برای جبران این موضوع بود.