درباره وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش
دکتر حبیب صادقی (استاد دانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2480
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت

زلزله‌ای به نام «سند ملی تجسمی» و پس‌لرزه‌های آن

همدلی| در هفته‌ای که گذشت، محمدحسین ایمانی خوشخو دبیر شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی، به منظور تشریح برخی جزئیات این شورا، گزارشی از تدوین و تصویب سندهای بالادستی این شورا ارائه کرد و گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از سیاست‌گذاران فرهنگی هنری است که شوراهای مختلفی دارد که یکی از آنها شورای عالی هنر است. تاسیس فرهنگستان هنر از مصوبات شورای هنر قبل از سال ۸۸ بود و تأسیس جایزه جلال احمد از مصوبات تأثیر گذار آن زمان بود. از سال ۱۳۸۸ به بعد، جلسات شورای هنر متوقف شد و به جای آن کمیسیون هنر و معماری تشکیل شد که من هم مدیر آن کمیسیون بودم.
او افزود: از سال ۱۳۹۹ با حمایت آقای صالحی شروع به کار مجدد شورای عالی هنر رقم خورد و ۲ جلسه داشتیم تا سال ۱۴۰۰ که دولت شهید رئیسی بود. در دولت شهید رئیسی این شورا خیلی فعال‌تر کار کرد به طوری که ۴۲ جلسه برگزار شد، ۱۰ کارگروه تخصصی و ۱۹ مصوبه هم داشته ایم. همچنین چند سند بالادستی همچون معماری تصویب شد که در این زمینه مشکل جدی داشتیم و شورای عالی معماری و شهرسازی نیز در این بخش فعال است و جشنواره «معماری فجر» را نیز پیشنهاد دادیم که از امسال آغاز می‌شود. سند معماری به دلیل اینکه بدانیم معماری چه جایگاه هنری دارد و اصل آن هنر است، تدوین و جشنواره معماری فجر تصویب شد و الزام همه دستگاه‌ها به حفظ معماری اسلامی ایرانی شد.
سند ملی تجسمی، ۷۷ بند دارد که پرحجم ترین سند هنری با توجه به اهمیت موضوع است.
لزوم شکل گیری خانه تجسمی
ایمانی خوشخو در این نشست در پاسخ به پرسشی درباره اجماع نظرات اعضای انجمن‌های هنری هنرهای تجسمی بیان کرد: در این مورد قرار شد مدیرکل هنرهای تجسمی نظرات اعضای انجمن‌های هنری را به عنوان نماینده آنها مطرح کند. بنابراین به تناسب موضوع از مدیرکل هنرهای تجسمی خواهش کردیم قبل از اینکه سند در شورای معین مطرح شود، از این نظرات بهره‌مند شویم. این مشکل از آنجایی نشات می‌گیرد که یک خانه تجسمی نداریم و تعدد انجمن‌های هنری نیز به ما کمکی نمی‌کند.
نگرانی انجمن‌های تجسمی در مقابل «سند ملی هنرهای تجسمی»
پس از برگزاری این نشست و توضیحات دبیر شورای هنر، برخی هنرمندان با ابراز نگرانی از مصوبات این سند و همچنین انجمن‌های هفتگانه صنفی هنرهای تجسمی شامل؛ انجمن هنرمندان مجسمه‌ساز ایران، انجمن هنرمندان نقاش ایران، انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، انجمن خوشنویسان ایران، انجمن هنرمندان سفالگر ایران، انجمن تصویرگران ایران و انجمن عکاسان ایران با انتشار یک بیانیه، نسبت به مصوبات شورای هنر در «سند ملی تجسمی» واکنش نشان دادند. در متن این بیانیه با عنوان «سند ملی هنرهای تجسمی به خرد جمعی اهل هنر بازگردد» آمده است:
«به استناد رسانه رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی «سند ملی هنرهای تجسمی» تنظیم و وارد فرایند تصویب شده است. وقتی در سرنوشت تاریخ عمیق می‌شویم در اصل صدور سند قطعی برای امر غیرقطعی فرهنگ تردید می‌کنیم با این حال سندهای ملی به عنوان اسناد بالادست و کلان نگر می‌تواند مانع سلیقه گرایی و آشفتگی باشد به این شرط که از وفاق ملی صادر شود نه از یک سلیقه تک ساحتی معطوف به قدرت.
سندی که در متن خود مدعی نگرانی از فقدان تشکل‌های صنفی و نظام منسجم حمایت از هنرمندان است چگونه بدون مشورت انجمن‌های موجود و مستقر تنظیم شده است؟
مشفقانه از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم می‌خواهیم قبل از کور شدن چشم تاریخ از یک فاجعه فرا نسلی دیگر کار را به مسیر وفاق ملی و خرد جمعی اهل هنر بازگرداند.»
*سالانه چاپ دستی به گام دهم رسید
فراخوان دهمین سالانه تبادل چاپ دستی با هدف معرفی و گسترش فعالیت هنرمندان در حیطه چاپ دستی و به اشتراک گذاری تجربیات ارزشمند این حوزه، از سوی نگارخانه لاله منتشر شد. این سالانه به دبیری یوسف شریف کاظمی و داوری رضا هدایت، همایون موسوی و فرشته متقی در پاییز ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد و شرکت‌کنندگان تا ۲۰ مهر فرصت دارند از طریق ایمیل و پست آثار خود را ارسال کنند.
متن فراخوان به شرح زیر است:
۱- همه هنرمندانی که در زمینه چاپ دستی تجربه دارند، می توانند در این رویداد شرکت کنند.
۲- هر هنرمند می تواند حداکثر ۳ اثر را به ایمیل نگارخانه ارسال کند که پس از مرحله اول داوری فقط با یک اثر منتخب در بخش تبادل و نمایشگاه می تواند شرکت کند.
۳- جنس اثر باید مقوای مرغوب ویژه چاپ دستی و دقیقاً در قطع ۱۸×۱۳ سانتی‌متر و بالای ۱۸۰ گرم باشد.
۴- قطع کلیشه کوچکتر از ۱۳x۱۸ و به تناسب کاغذ باشد.
۵- روش‌های مورد نظر: تمامی تکنیک های چاپ دستی که قابلیت تکثیر دارند: کالکوگرافی (حکاکی روی فلز)، زیلوگرافی (حکاکی روی چوب و لینولئوم)، لیتوگرافی (چاپ سنگی)، سریگرافی (سیلک اسکرین).
۶- روش های دیجیتال و مونوپرینت (چاپ تک نسخه) مورد قبول نخواهد بود.
۷- انتخاب آثار در ۲ مرحله انجام می شود: در مرحله اول لازم است هر فرد یا آتلیه فایل تصویر یک نسخه چاپ شده با کیفیت (۳۰۰Dpi) و فرمت JPG را همراه با فرم گواهی اعتبار آثار به ۲ صورت (pdf) و(word) به همراه فرم شرکت هنرمندان در سالانه (مندرج در سایت نگارخانه لاله/ بخش فراخوان) را تکمیل و به ایمیل سالانه به نشانی: lalehgallery.art@gmail.com ارسال کند. در صورت انتخاب اثر توسط دبیرخانه سالانه، پس از اعلام نتایج، باید نسخه های اصلی در زمان مقرر، به دبیرخانه تحویل داده شود. بدیهی است تصویر نسخه نمونه با اصل آثار ارسالی مطابقت داده خواهد شد.
۸- در طراحی اثر، ضرورت خلاقیت و ایده پردازی در درجه اول اهمیت قرار خواهد داشت و هنرمند با شرکت در این سالانه، اصالت اثر خود را تایید می کند. چنانچه اثری به لحاظ قالب ساختاری از اثر هنرمند دیگری کپی برداری شده باشد، در مراحل انتخاب و نمایش آثار از سالانه حذف خواهد شد.
۹- آثار می تواند مربوط به ۲ سال اخیر باشد.
۱۰- محدودیتی در تعداد تیراژهای یک اثر نیست. اما هر هنرمند باید تعداد ۲۰ نسخه چاپی همسان (تیراژ) از اثر منتخب را به دبیرخانه سالانه ارسال کند. از این تعداد ۱۲ نسخه به صورت تصادفی انتخاب و بین شرکت کنندگان تبادل خواهد شد. همچنین ۴ نسخه برای شرکت در بخش نمایشگاه های خارج از کشور، ۲ نسخه برای فروش و ۲ نسخه جهت آرشیو نگارخانه خواهد بود. (امکان فروش بیش از یک نسخه برای هر هنرمند محفوظ است.)
۱۱- تبادل آثار در بخش فراخوان انجام خواهد شد.
۱۲- ارسال فرم تکمیل شده گواهی اعتبار چاپ دستی به صورت تایپ شده(word )در ابعاد ۱۸×۱۳ به همراه ۲۰ نسخه اصلی الزامی است. *(شناسنامه هر اثر باید متناسب با شماره اثر منطبق و با چسب کاغذی به پشت اثر چسبانده شود.)
برای هر نسخه یک گواهی، طبق فایل درج شده در بخش فراخوان سایت نگارخانه لاله به نشانی: www.lalehartgallery.ir جهت دانلود بارگذاری شده است.
۱۳- نمونه امضای هنرمند باید در گواهی و اصل اثر یکی باشد. (امضا و شماره ادیشن باید با مداد به صورت خوانا و منطبق با امضای شناسنامه باشد.)
۱۴- نام کامل هنرمند، شماره تماس و آدرس دقیق پستی، پشت پاکت های ارسالی درج شود. (درج کد پستی الزامی است) ترجیحاً هنرمندان یک آتلیه به صورت یکجا کارهای خود را به نگارخانه بفرستند.
(لازم به توضیح است شرکت کنندگان عزیز باید به نحوی برنامه ریزی کنند که تا ۲۰ آبان ماه ۱۴۰۳، آثار ارسالی توسط نگارخانه دریافت شود لذا شرکت کنندگان تا یک هفته قبل از تاریخ اعلامی، آثار را به اداره پست تحویل داده و تاخیر احتمالی توسط اداره پست را لحاظ کنند.)
۱۵- دبیرخانه در قبال خسارات احتمالی در مراحل ارسال آثار، مسئولیتی نخواهد داشت.
۱۶- به همه شرکت کنندگان که آثارشان توسط هیات داوران پذیرفته شده، گواهی حضور در سالانه اعطا خواهد شد.
۱۷- قیمت گذاری آثار به صورت توافقی بین هنرمندان و نگارخانه انجام خواهد شد.
۱۸- آثار تبادل شده هنرمندان ساکن در شهرهای غیر از تهران با درخواست هنرمند با پست پیشتاز به نشانی هنرمند فرستاده خواهد شد و آثار هنرمندان تهران به صورت حضوری تحویل داده خواهد شد.
۱۹- حق نگارخانه برای استفاده از تصویر آثار در تبلیغات، محفوظ خواهد بود.
۲۰- زمان عودت آثار به فروش نرسیده، ۲ هفته پس از پایان نمایشگاه خواهد بود و پس از این زمان دبیرخانه مسئولیتی در قبال نگهداری از آثار نخواهد داشت و عودت نخواهد شد. (شرکت کنندگان شهرستانی لازم است در صورت عدم امکان حضوری جهت تحویل آثار و ...، به همراه پاکت های ارسالی آثار، پاکت خالی پستی با درج نشانی کامل ، کد پستی و تلفن خود در قسمت گیرنده و نگارخانه لاله به عنوان فرستنده، همچنین درخواستی طبق نمونه پیوست تنظیم و ارسال نمایند. تا در فرصت مقتضی، موارد لازم به نشانی هنرمندان توسط پست ارسال شود.)
۲۱- شرایط شرکت در نمایشگاه های خارجی به صورت مجرا و در زمان مقتضی اعلام می شود.
۲۲- حق شرکت در نمایشگاه های خارجی برای هنرمندان مدعو و بخش فراخوان محفوظ است و بعد از اعلام شرایط مقتضی از طرف نگارخانه های خارجی، به هنرمندان اطلاع رسانی خواهد شد.
۲۳- شرکت در این رویداد به منزله پذیرفتن تمامی شرایط فوق بوده و تصمیم گیری در مورد مسایل پیش بینی نشده بر عهده برگزار کننده خواهد بود.
۲۴- تکمیل فایل اکسل شماره ۲ الزامی است.
۲۵- فرم مربوط به لیبل آثار نمایشگاه باید دوزبانه طبق نمونه و صرفابه صورت فایل ورد( word)ارسال شود.
زمان بندی دهمین سالانه تبادل چاپ دستی:
ارسال فایل نمونه تصویر از طریق ایمیل توسط شرکت کنندگان: ۲۰/ ۷/ ۱۴۰۳
داوری مرحله اول: ۲۸ /۷/ ۱۴۰۳
اعلام نتایج: ۲/۸/ ۱۴۰۳
آخرین زمان دریافت ۲۰ نسخه اصلی توسط دبیرخانه: ۲۰ / ۸/ ۱۴۰۳
گشایش نمایشگاه: ۲۳/۹/ ۱۴۰۳
تحویل آثار تبادل شده: در زمان برگزاری نمایشگاه
نشانی دبیرخانه: تهران، خیابان دکتر فاطمی، ضلع شمالی پارک لاله، جنب هتل لاله، روبروی پارکینگ طبقاتی لاله، نگارخانه لاله - تلفن: ۸۸۹۶۰۴۹۲ کد پستی: ۱۴۱۵۶۱۳۱۳۱
*مهلت ارسال اثر به جشنواره تجسمی جوانان تمدید شد
طبق اعلام دبیرخانه سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، به دلیل استقبال هنرمندان جوان متقاضی حضور در این رویداد هنری، مهلت ثبت‌نام در جشنواره تا چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ (حداکثر تا ساعت ۱۳) تمدید شد.
سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران به دبیری مینا صدری در رشته‌های تصویرسازی، خوشنویسی، طراحی، عکاسی، کاریکاتور، گرافیک، مجسمه‌سازی، نقاشی، نگارگری، هنر سرامیک و رسانه‌های هنری جدید، ۱۹ تا ۲۳ شهریور سال جاری در استان خراسان شمالی برگزار می‌شود.
این رویداد هنری ملی به همت اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با مشارکت موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر و ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها برپا خواهد شد.
علاقه‌مندان برای ثبت‌نام در جشنواره سی و یکم و کسب اطلاعات بیشتر درباره این رویداد می‌توانند به سامانه www.yafestival.ir مراجعه کنند.
آغاز آخرین مجلس از «روضه بهشت»
نمایشگاه‌های گروهی «روضه بهشت» در چهارمین مجلس با ۱۰ تابلوی نگارگری از محمدباقر آقامیری، امیرحسین آقامیری، مرتضی پورشاندیز، حسین حبیبی، جمشید سرحدی، مینا صدری، حسین عصمتی، مهدی فرخی، خشایار قاضی‌زاده و فاطمه منظوری در گالری عالی حوزه هنری افتتاح شد. در آیین افتتاحیه چهارمین مجلس نمایشگاه‌های گروهی «روضه بهشت» هنرمندان حوزه هنرهای تجسمی و پیشکسوتان حوزه نگارگری چون محمدعلی رجبی دوانی و عبدالحمید قدیریان، حشمت‌الله نوروزی، علی انسانی شاعر پیشکسوت و محمد خراسانی زاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران حضور داشتند.
چهارمین مجلس نمایشگاه‌های گروهی «روضه بهشت» تا ۳۱ مرداد شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۸ در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری واقع در خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ میزبان بازدیدکنندگان است.
آغاز نمایشگاه‌های هنری در آدینه
نمایشگاه «چهره های انتظار» در نگارخانه آسمان برج آزادی و نمایشگاه گروهی «ری‌سایز» با آثاری از بزرگان تجسمی در گالری آرتیبیشن، نمایشگاه آثار محمدعلی شبانکاره با عنوان «هستم» در گالری کاما، نمایشگاه سپیده آزاد با عنوان «معنویت در هنر» در گالری هما، نمایشگاه گروهی «در بزرگراه اطلاعاتی ایستاده‌ام و می‌خندم» در کارخانه آرگو، نمایشگاه آثار امید معصومی با عنوان «بوی بازی زندگی» در گالری اعتماد، نمایشگاه نیکخواه بهرامی با عنوان «پایان فصل» در گالری ثالث و نمایشگاه آنلاین محمدرضا آذریان در گالری گلستان، از جمله نمایشگاه‌هایی است که روز جمعه ۲۶ مرداد ماه افتتاح می‌شوند.