به پزشکیان فرصت دهیم
ولی‌الله شجاع‌پوریان (مدیرمسئول)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2479
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تحلیل “همدلی” در باره ضرورت بهره‌گیری از اجماع جهانی درباره ترور شهید “هنیه”

ترکیب دیپلماسی فعال و پاسخ نظامی هدفمند

همدلی|  سرویس سیاسی: در حالیکه طی دو شب گذشته زمزمه‌هایی از پاسخ ایران در نیمه‌های شب بر خروجی رسانه‌ها نشسته بود و برخی رسانه‌های غربی با دامن زدن به فضای انتظاری ناشی از ترور “اسمائیل هنیه” در تهران سعی کردند با هل دادن سوژه به سمت پاسخ، بازخوردهای زمانی بگیرند، اما تا لحظه تنظیم این گزارش خبری مبنی بر اعلام زمان قطعی پاسخ ایران به اسرائیل و چگونگی این جواب به بیرون درز نکرده است.
روایت‌های مختلف از نحوه پاسخ‌گویی ایران و نگرانی‌های منطقه‌ای به‌گونه‌ای است که دنیا را در قبال اتفاقات اخیر به آستانه گمانه‌زنی‌های متعدد قرار داده است. رسانه‌های غربی در چند روز گذشته از ائتلاف ضد اسرائیلی از سوی ایران گفتند و نسبت به تشکیل آن ابراز نگرانی کردند. در همین‌حال بعضی رسانه‌ها از شدت پاسخ ایران در مقایسه با وعده صادق نوشتند و اینگونه تحلیل کردند که با توجه به ابعاد سیاسی ترور هنیه در تهران و به شهادت رساندن میهمان مراسم تحلیف، احتمالا تهران پاسخ شدیدتر و گسترده‌تری به اسرائیل خواهد داد.
این رسانه‌ها نوشتند: گروه مقاومت در یمن، سوریه و لبنان در این حمله ایران را همراهی خواهند کرد؛ موضوعی که در مقابل منجر به ورود ناوهای آمریکایی به منطقه شده و ایالات متحده اعلام کرده برای جلوگیری از افزایش تنش و حمایت از اسرائیل تجهیزات بیشتری را به منطقه می‌آورد. از سوی دیگر در داخل ایران پیشنهادها و روایت‌های متفاوتی از چگونگی پاسخ ایران چه به لحاظ کمی و کیفی و چه از منظر تاثیرگذاری دیپلماسی در این شرایط مطرح می‌شود که جای تامل دارد.
نباید در دام نتانیاهو بیفتیم
برخی بر این عقیده‌اند پاسخ حساب شده در کنار دیپلماسی فعال می‌تواند ایران را در این شرایط به سوی اقتدار و تامین منافع ملی سوق دهد. برخی نیز از حمله گسترده و صرفا نظامی سخن می‌گویند. دیروز دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، نخستین اقدام ایران را پاسخ نظامی حساب‌شده عنوان و تصریح کرد: اقدام اول پاسخ نظامی در دفاع از تمامیت ارضی و حیثیت ایران است، مشروط بر اینکه در دام حاکمان اسرائیل نیفتیم و خواسته نتانیاهو که گسترش جنگ است محقق نشود. مرعشی تاکید کرد: به هیچ وجه نباید حس زیبای انتقام‌جویی مردم و نظام جمهوری اسلامی به حوادثی منجر شود که منافع آن را اسرائیلی‌ها ببرند.وی دومین اقدام ضروری در این برهه را شناخت و رفع خلأهای امنیتی و اطلاعاتی دانست و افزود: باید بپذیریم ضعف‌هایی در سیستم اطلاعاتی ما وجود دارد که اسرائیلی‌ها تاکنون چندین بار توانسته‌اند از این نقطه ضعف‌ها استفاده کرده و به ما ضربه بزنند.
این فعال سیاسی تصریح کرد: باید یک کار بسیار دقیق و جدی شروع شود و در هر سطحی هر تغییراتی که لازم است باید انجام شود تا ما به نقطه مطمئنی برسیم که سیستم امنیتی و اطلاعاتی‌مان خلأیی نداشته باشد که دشمن بتواند از آن‌ها استفاده کند. بنابراین باید خلأهای نظام امنیتی و اطلاعاتی کشور را به هر نحو پُر کنیم؛ به هر میزان لازم باشد مدیران و کادر نهادهای تعیین‌کننده و موثر حوزه امنیتی و اطلاعاتی تغییر کند تا این خلأها جبران شود.
دیپلماسی فعال
مرعشی دیپلماسی فعال در عرصه بین‌الملل برای افشای ماهیت دولت فعلی اسرائیل را سومین اولویت پیش روی نظام برشمرد و عنوان کرد: از آنجا که نتانیاهو بعد از طوفان‌الأقصی در مسیری حرکت کرده که امنیت کل خاورمیانه و حتی امنیت جهان را در خطر قرار داده، موثرترین کاری که ایران می‌تواند انجام دهد این است که با یک دیپلماسی فعال خصوصا در دولت جدید به سمتی برویم که لانه فساد که دولت فعلی اسراییل و نتانیاهو است و خطری برای امنیت خاورمیانه و به نوعی جهان است را بتوانیم از عرصه سیاسی حذف کنیم. بدین منظور جهان باید متوجه شرارت‌ها و اقدامات مخرب نتانیاهو که امنیت خاورمیانه و جهان را تهدید می‌کند بشود.
شهادت هنیه عامل اجماع دنیا برای حذف نتانیاهو
مرعشی تاکید کرد: باید به واسطه شهادت شهید هنیه در بین کشورهای مسلمان خاورمیانه و کشورهای اروپایی و حتی بخش‌هایی از حکومت آمریکا اجماعی به وجود آوریم که منتهی به سرنگونی نتانیاهو به عنوان عامل تشدیدکننده بحران شود.دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در پاسخ به سوالی درخصوص امکان‌پذیر بودن این ایده، گفت: این حتما امکان‌پذیر است و ایران می‌تواند نقش بی‌بدیلی را در ایجاد یک اجماع جهان ایفا کند. اگر ما دیپلماسی را بر اقدامات نظامی ترجیح دهیم، ایران به اتکاء ابزارهای نظامی موثری که دارد، با اتکاء به قدرت و توان بسیار شایسته نظامی و موشکی می‌تواند در دیپلماسی حرف مهمی بزند و تاثیرگذار باشد.
خونخواهی به معنی جنگ منطقه‌ای نیست
در همین حال یک فعال سیاسی معتقد است؛ برخی افراد که حتی دوره خدمت نظام وظیفه را نگذراندند، درباره مسائل و تصمیمات نظامی طوری اظهارنظر می‌کنند که اظهارات‌شان جز تشویش اذهان عمومی و برهم زدن برنامه ها نتیجه دیگری ندارد.
“عوض حیدرپور” در گفت‌وگو با  “نامه نیوز” به مواضع هیجانی و احساسی برخی سیاسیون، مجریان و کارشناسان صداوسیما درباره نوع پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد و گفت: تصمیم درباره این کار در تخصص کارشناسان و مجریان صداوسیما نیست. به تعبیر بچه‌های تهران، متأسفانه صداوسیما یکسری افراد پرت را به عنوان مجری و کارشناس می‌آورد که آنها درباره مسائل استراتژیک اظهارنظر کنند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و نظامی با اشاره به اقدام تروریستی اخیر رژیم صهیونیستی یادآور شد: بر اثر این اقدام تروریستی، آقای اسماعیل‌هنیه به عنوان نماینده یکی از گروه های مقاومت در تهران به شهادت رسید. رهبر معظم انقلاب فرمودند «به خونخواهی میهمان‌مان اقدام خواهیم کرد». این جمله معنای روشن و دقیق کلاسیک دارد که نیاز به میزگرد و توضیح و تفسیر ندارد چون کسانی که اهل فن هستند بلدند چطور این خون‌خواهی را انجام دهند. کار عجله‌ای هم نیست، خیلی دقیق و حساب شده و سنجیده باید انجام شود.
وی افزود: خوانخواهی از به شهادت رسیدن رهبر یک گروه آزادی بخش این نمی‌شود که هزارتا موشک بزنیم یا همه گروه‌های مقاومت با هم وارد عملیات مشترک علیه رژیم صهیونیستی شوند. در عرف قبیله‌ای عرب معنی خونخواهی این است که یک نفر در همین سطح باید از طرف مقابل کشته شود. بنابراین معنای خونخواهی آغاز یک جنگ منطقه ای نیست.
نماینده ادوار مجلس گفت: لطفا مردم ایران نیز به اظهارات این افراد غیرمتخصص توجه نکنند. جمهوری اسلامی ایران کشوری پهناور و مقتدر است که از خودش به خوبی می تواند دفاع کند، قطعا و حتما به طور دقیق و حساب شده خونخواهی شهید اسماعیل هنیه را پیش خواهد برد تا جبران لطمه‌ای شود که به جهان اسلام وارد شد.
بازپس‌گیری بلندی‌های جولان
در همین حال “علی مطهری” دیروز در فضای مجازی نوشت: این که رژیم اشغالگر جرأت کرده است در داخل خاک ایران عملیات انجام دهد، نشان می‌دهد که پاسخ‌های قبلی ایران به اندازه کافی بازدارنده نبوده است. شاید بهترین پاسخ، بازپس‌گیری بلندی‌های جولان که دنیا قبول دارد متعلق به سوریه است به کمک نیروهای زمینی محور مقاومت باشد.
توجه به شرایط حساس شکل‌گیری دولت
همچنین “محمد صدر” عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لزوم توجه به نوع پاسخ به اسرائیل بیان کرد: معتقد نیستم که حتماً باید امروز و فردا پاسخ داده شود، در واقعا حتماً باید از تمام جهات این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد. آن چیزی که من دفعه قبل توصیه کردم را توصیه می‌کنم که ما باید به شکلی عمل کنیم که ضمن پاسخ قاطع به اسراییل، در عین حال مراقب باشیم که در دام اسراییل نیفتیم.
محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره تأثیر پاسخ ایران به اسرائیل بر وضعیت منطقه به «انتخاب» گفت: در آغاز جنایتی که اسراییل مرتکب شد را محکوم می‌کنیم. طبیعتا با بررسی‌هایی که جمهوری اسلامی انجام خواهد داد، حتماً پاسخ مناسبی در این زمینه به اسرائیل خواهد داد. باید توجه کنیم که در شرایط حساس فعلی و شکل‌گیری دولت، نباید در پاسخ‌گویی عجله کرد. این پاسخ باید زمینه‌هایش آماده شود و شورای عالی امنیت ملی بررسی‌های خود را انجام دهد. نیرو‌های سیاسی و نظامی و امنیتی با ریاست رئیس جمهور باید به یک تصمیم مفید برسند.
ویژگی‌های پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی
دیروز رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفت پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی در پی ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران «حتما اتفاق خواهد افتاد.»
«ابراهیم عزیزی» رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، درباره پاسخ ایران به اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در تهران گفت: پاسخ ایران به ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس حتما اتفاق خواهد افتاد. این پاسخ چند ویژگی دارد، اول اینکه حتمی است، دوم اینکه دردناک و محکم است، سوم اینکه موجب ندامت و پشیمانی دشمنان می‌شود. چهارم اینکه باعث بازدارندگی می‌شود و به دشمن درسی می‌دهد که هرگز آن را فراموش نخواهد کرد.
عزیزی که با العربی الجدید گفت‌وگو می‌کرد، در خصوص ماهیت واکنش ایران گفت: پاسخ ابتدا هوشمندانه، ثانیاً به موقع و ثالثاً بازدارنده بر اساس راهبردهای ایجاد شده برای مقابله با این حوادث خواهد بود. پاسخ ما به‌گونه‌ای خواهد بود که آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها را از این اقدامات پشیمان کرده و دل ملت اسلامی را گرم می‌کند.
او در پاسخ به این سوال که آیا پاسخ ایران می‌تواند منجر به جنگ در منطقه شود، گفت: اقدامات ما در قبال گروه جنایتکار صهیونیستی امنیت و ثبات منطقه را تامین می‌کند و در همین چارچوب است. ما به دنبال امنیت، صلح و ثبات در منطقه هستیم اما از منافع ملی، عزت ملی و ارزش‌های انقلابی خود دست بر نمی‌داریم و صرف نظر از اینکه ماهیت دولتمان چگونه باشد، این یک استراتژی ثابت است.