به پزشکیان فرصت دهیم
ولی‌الله شجاع‌پوریان (مدیرمسئول)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2479
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پیروزی “پزشکیان” منافع جنگ‌طلبانه افراطیون اسرائیلی را با خطر روبرو کرده است

بازی “ایران هراسی” نتانیاهو

همدلی|  آفاق فقیهی: چرا اسرائیل در شرایط فعلی به دنبال افزایش تنش‌ها در منطقه است، آیا حزب‌الله واقعا در این حمله نقش داشته و سرنوشت ایران در این مناقشات چه خواهد بود؟؛ سوالاتی که باید روند آن را از سخنرانی “بنیامین‌نتانیاهو “در کنگره و دوقطبی موجود در ایالات متحده جست‌وجو کرد. نتانیاهو با دو گزینه کاملا متفاوت در آمریکا مواجه است که با حیات سیاسی او در اسرائیل گره خورده. “کاملا هریس” با گرایش خود به دموکرات‌های چپ و مخالفان جنگی که نتانیاهو آن را استمرار می‌بخشد، در مقابل ترامپ که به رغم مخالفت با جنگ غزه حمایت ماهوی خود از نتانیاهو و افراطیون اسرائیلی را پنهان نمی‌کند. گرچه استراتژی بایدن در قبال نتانیاهو در سال‌های گذشته بر اساس یک دستورالعمل آمریکایی این بوده که حمایت از اسرائیل «یک استراتژی مستمر» است. اما او نشان داد از یکسو با جنگ‌طلبی‌های شخصی و سیاسی “بی‌بی” کاملا مخالف است و از سوی دیگر در بحران‌ها از او حمایت‌های نظامی تمام قد هم می‌کند. مثال حمله پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل و کمک نظامی آمریکا و انگلیس نزدیکترین گواه بر ای این ادعاست.
مرز واشنگتن با کابینه نتانیاهو
البته اختلافات و تنش‌های میان بایدن و نتانیاهو در جریان حملات هفتم اکتبر که رئیس‌جمهور بایدن در آن سعی داشته مهار تنش و جنگ را به پیش ببرد نیز در صحنه سیاسی برای نتانیاهو و اسرائیلی‌ها کاملا روشن است. با این وجود تحلیلگران آمریکایی معتقدند؛ «کاملا هریس» در صورت قدرت گرفتن، عقاید و سیاست‌های سختگیرانه‌تری در قبال او خواهد داشت. دیدار هریس و نتانیاهو که از سوی اسرائیلی‌ها شوک به سیاست‌های حمایت ایالات متحده از صهیونیست‌ها نیز محسوب می‌شد، در کنار استقبال گرم ترامپ از او نشان داد امکان تغییرات عمده در ایالات متحده دور از ذهن نیست.
اصرار نتانیاهو بر ایران هراسی
 سخنرانی‌ نتانیاهو در کنگره چند محور مهم داشت. او در ادعاهای خود ایران را منشاء ناآرامی‌ها در منطقه دانست؛ در عین حال که استراتژی کلی ایران را چنان تصویر کرد که اسرائیل سنگر خط مقدمی برای آمریکا در قبال سیاست‌های ایران است. تکیه او بر «ایران هراسی» که ترفند قدیمی و موثری بوده، در پازلی تکمیل خواهد شد که بحران‌های مقطعی دیگری نمود می‌یابد. از این رو او سعی خواهد کرد همزمان با جهت‌گیری‌های انتخاباتی در ایالات متحده، بحران‌سازی تا مرز یک جگ تمام عیار را دردستو رکار داشته باشد. همزمانی این دستور کار با آمدن پزشکیان به عرصه سیاست ایران و چهره میانه‌روی او، نتانیاهو را بیش از پیش مصم کرده تا تنش‌ها آینده را طراحی و اجرا کند.
در پی حادثه انفجار موشکی در روستای مجدل شمس در جولان اشغالی که به کشته و زخمی شدن شماری غیرنظامی انجامید، رئیس مجلس نمایندگان لبنان به رایزنی تلفنی با هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد در امور لبنان درباره روند صلح در منطقه پرداخت.
این انفجار موشکی در شرایطی رخ داده که اسرائیل مدعی است حزب الله مسئول آن است، اما حزب الله هر نوع دخالت در حمله را مردود می‌داند. «محمد عفیف» مسئول روابط عمومی حزب‌الله لبنان اعلام کرد که حزب‌الله قاطعانه حمله به شهرک «مجدل شمس» را تکذیب می‌کند. همچنین حزب‌الله اعلام کرد: «علت حادثه مجدل شمس موشک ضدهوایی «اسرائیل» بوده است.»
با این وجود، دفتر بنیامین نتانیاهو، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد نخست‌وزیر اسرائیل «به صراحت» هشدار داده که حزب‌الله بابت این اقدام «بهای سنگینی خواهد پرداخت که تاکنون نپرداخته است». همچنین نتانیاهو مدعی شد، حزب الله از سلاح‌های ایرانی برای حمله استفاده کرده است.
دولت پزشکیان و نگرانی نتانیاهو
“عبدالرضا فرجی‌راد” کارشناس مسائل بین‌الملل، در این باره معتقد است: « اسرائیل با اعلام این که حزب‌الله موشک‌پرانی کرده و ایران هم نقش داشته و تعدادی کودک و نوجوان مشغول بازی فوتبال را کشته است، می‌خواهد همان روند ایران هراسی را که در کنگره آمریکا شارژ کرده، ادامه دهد. واقعیت این است که دولت اسرائیل از روی کار آمدن یک دولت جدید در ایران که قرار است سیاست خارجی متوازن را برقرار کند و با آمریکا و اروپا هم برای لغو تحریم‌ها گفتگو کند، به وحشت افتاده است. درواقع روزنامه‌های اسرائیل نیز همین را نوشته‌اند که آمدن پزشکیان به عرصه قدرت در ایران به ضرر اسرائیل تمام شده و اگر رقیب ایشان به قدرت می‌رسید، ایران بیشتر به انزوا کشیده می‌شد. بنابراین، با توجه به این که من مسائل منطقه را به دقت رصد می‌کنم معتقدم حزب‌الله به هیچ وجه چنین هدفی را نداشته، همانطور که خود حزب‌الله هم اعلام کرده این کار را انجام نداده است. معتقدم که یا گروه‌های دیگری این کار را کرده‌اند یا به احتمال قوی‌تر، همانطور که خود رسانه‌های اسرائیل هم اشاره کرده‌اند، این اتفاق به علت کارکرد غلط گنبد آهنین رخ داده که باعث شده موشک به خطا برود. این موضوع را حتی برخی رسانه‌های داخل اسرائیل اعلام و به عملکرد اشتباه گنبد آهنین تاکید کرده اند.»
او می‌گوید: «نه تنها حزب الله اعلام کرده در این حمله نقشی نداشته است، بلکه “جوزپ بورل” دیروز اعلام کرده که نسبت به ماهیت حمله کننده شک کرده است. شاید لازم است یک گروه محقق بین المللی و بی‌طرف روی این موضوع پژوهش کنند که آیا این اقدام را حزب‌الله انجام داده یا خطای گنبد آهنین بوده است. یکی از حدس‌های خود من این است که یک کلکی از سوی خود اسرائیل و شخص نتانیاهو باشد که بتواند بعد از مانوری که در کنگره آمریکا و در ملاقات با ترامپ کسب کرد، یک حرکت جدید در منطقه استارت بزند تا جنگ را تا انتخابات آمریکا ادامه داده و در قدرت بماند. من بسیار مشکوکم که این اتفاقات چگونه رخ داده و قطعا در روز‌های آینده این موضوع روشن‌تر خواهد شد.»
او معتقد است: «استقبال نمایندگان عمدتا جمهوریخواه کنگره آمریکا از نتانیاهو و تشویق پرشور وی باعث شد که نتانیاهو نوعی جسارت جدید درباره مسائل غزه پیدا کند. ضمن این که ما نمی‌دانیم در ملاقات ترامپ و بایدن با نتانیاهو چه سخنان پشت پرده‌ای مطرح شده و به اصطلاح، چه گذشته است. هرچند می‌دانیم که هم بایدن، هم ترامپ و هم کاملا هریس بر توقف و عدم ادامه جنگ اصرار دارند. یعنی حتی ترامپ که ادعای نزدیکی و صمیمیت با ترامپ را دارد معتقد است جنگ غزه فرسایشی شده و باید تمام شود. طبیعتا وقتی در جامعه آمریکا دو حزب اصلی و قدرتمند می‌گویند بهتر است جنگ تمام شود، ولی اسرائیل برای عقب انداختن آتش بس بهانه می‌آورد، نشان می‌دهد اسرائیل مایل است درگیری به شکلی ایجاد شود، که این جنگ ادامه پیدا کند چرا که اتمام این جنگ چه در لبنان و چه در غزه، منتهی به آشوبی داخل اسرائیل می‌شود.»