“وفاق‌ملی” و الزام‌های آن
علی کرد (فعال سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2490
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رابطه رئیس‌جمهور و سپاه چگونه بود؟

واکنش به روایت حاجی‌زاده

همدلی| دولت‌های خاتمی و روحانی اگر در رویکردهای سیاسی و استفاده از نیروهای سیاسی و اجرایی مشابهت‌هایی دارند، ازنظر برخی مخالفان سیاسی و البته برخی نهادهای نظام نیز مشابهت‌هایی داشته‌اند که آنان را نگران کرده بود. خطاب و عتاب فرماندهان دوره‌های مختلف سپاه پاسداران و برخی از سرداران این نهاد به روحانی و خاتمی از آن جمله است که درباره خاتمی در قالب نامه‌ای و البته با هشداری با این کلمات همراه بود. «در پايان با كمال احترام و علاقه به حضرت‌عالي اعلام می‌داريم كاسه‌ی صبرمان به پايان رسيده و تحمل بيش از آن را در صورت عدم رسيدگي، بر خود جايز نمی‌دانيم.» این وضعیت در رابطه با روحانی اگرچه به‌صورت حضوری و در قالب یک جلسه بود، اما آن نیز خالی از هشدار و تندی نبود. چنانچه سردار حاجی‌زاده یکی از حاضران آن جلسه جمله‌ای را به نقل سردار سلیمانی خطاب به روحانی نقل می‌کند که نشان می‌دهد جلسه آرامی نبوده است.
آن‌گونه که فرمانده هوافضای سپاه نقلی می‌کند، این جمله این‌گونه بود: «فکر نکن همیشه می‌توانی این حرف را بزنی ما هم سکوت کنیم.» روایت این جلسه در این روزها که روحانی غایب صحنه سیاست ایران است، با واکنش‌هایی همراه شد.
حاجی‌زاده در گفت‌وگو با کیهان این جلسه را این‌گونه روایت می‌کند: «در دولت دوم آقای روحانی جلسه‌ای با او گرفتیم. سردار جعفری فرمانده کل سپاه بود. حاج قاسم سلیمانی بود. بنده بودم. چندنفری به آنجا رفتیم. آن جلسه برای چه بود؟ جلسه خیلی صریح و تند بود. حاج قاسم مخالف دیپلماسی نبود. مخالف آن چیزی که در سطح کشور تأییدشده و تصویب‌شده نبود. در واقع نه موافق بود و نه مخالف. ایشان مخالف وابستگی و سازش بود. می‌گفت: از این طریق به‌جایی نمی‌رسید. در آن جلسه حاج قاسم با آقای روحانی خیلی صریح حرف زد.
 در جلسه‌ای که رفتیم اتفاقاً برای همین موضوع بود. اگر یادتان باشد رهبری صحبتی می‌کرد هفته بعد آقای روحانی موضع می‌گرفت، سپاه را تخریب می‌کرد، هر روز به خودی‌ها حمله می‌کرد. در آن جلسه که ما رفتیم پیام جلسه این بود و همه این را گفتیم که آقای روحانی ما کمک شما هستیم. آدم نباید خودزنی کند. ما توان و امکانی داریم می‌خواهیم به دولت شما کمک کنیم. برای ما مهم نیست کدام دولت باشد هر دولتی باشد وظیفه می‌دانیم کمک کنیم. دیدید در بحران‌هایی که پیش آمد مانند سیل و زلزله و مسائل مختلف واقعاً سپاه پای کار بود. آدم نیروی خودش را نمی‌زند؛ این چه حرفی است که شما می‌زنید! بعد هم گفتیم اگر این حرف‌ها را بزنید برای ما قابل‌تحمل نیست. شما هر روز مخالفتی می‌کنید. دفاع از انقلاب و ملت و نظام و رهبری خط قرمز ما است، فکر نکن همیشه می‌توانی این حرف را بزنی ما هم سکوت کنیم. عین جمله حاج قاسم این بود که گفت: «آقای روحانی! می‌خواهی مسیر احمدی‌نژاد را بروی؟ تو هم می‌خواهی مثل او بشوی؟ مردم به تو رأی داده‌اند و رئیس‌جمهور شدی بیا دست‌به‌دست هم دهیم کمک کنیم کشور را درست کنیم. برای چه خودزنی می‌کنی؟ برای چه هر روز به خودمان حمله می‌کنی؟ بیا مشکلات را حل کنیم.»
انتشار این جلسه پس از چند سال سبب شد که ابتدا حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهور پیشین ایران در واکنش به این اظهارات در توییتر بنویسد: «گفت‌وگو میان رؤسای جمهور و فرماندهان نظامی به‌صورت فردی یا جمعی مرسوم است؛ اما نقل‌قول از جلسه‌ای محرمانه و از شخصی دیگر در فقدان او دور از امانت‌داری است. قاعدتاً جلسات رسمی ضبط‌شده، اپراتور اشتباه نکرده‌ و چیزی هم پاک نشده‌است. شما فقط مجازید بگویید که خودتان در آن جلسه چه گفتید!»
سعید حجاریان، چهره سیاسی و نظریه‌پرداز جریان اصلاحات نیز به بهانه این دیدار و به پیامدهای نامه سرداران سپاه به خاتمی اشاره کرد و در توییتی نوشت: «‏جزییات‌اش بماند! زمانی که فرماندهان ‎سپاه به ‎خاتمی نامه تهدیدآمیز نوشتند، شخصاً با نویسنده نامه (که یکی از امضا‌کنندگان هم بود) در محلی بی‌طرف جلسه گذاشتم تا ‎نظامیان بدانند دولت ضعیف و بی‌غیرت نیست.»
احمد زیدآبادی، روزنامه‌نگار، واکنشی متفاوت به این جلسات داشته و در کانال تلگرامی خود نوشت: از عجایب و غرایب روزگار! سردار حاجی‌زاده در گفت‌وگو با کیهان بخشی از صحبت‌های فرماندهان سپاه با حسن روحانی را افشا کرده است. به گفته حاجی‌زاده، فرماندهان سپاه خطاب به روحانی گفته‌اند:
«این چه حرفی است که شما می‌زنید! بعد هم گفتیم اگر این حرف‌ها را بزنید برای ما قابل‌تحمل نیست. شما هر روز مخالفتی می‌کنید. دفاع از انقلاب و ملت و نظام و رهبری خط قرمز ما است فکر نکن همیشه می‌توانی این حرف را بزنی ما هم سکوت کنیم.»
این تحلیل‌گر سیاسی نوشت: «خب، این چه ساختاری است که ازیک‌طرف، رئیس‌جمهورش هر هفته علیه نظامیان و دیگر نهادهای حاکم سخن می‌گفته و از طرف دیگر، نظامیانش هم رئیس‌جمهور را تهدید می‌کرده‌اند که اگر حرف زیادی بزنی حسابت با کرام‌الکاتبین است!»
وی در پایان به پیامدهای این بی‌اعتمادی اشاره کرد و نوشت: «در واقع مردم شاهد همین عجایب و غرایب بودند که در بهار امسال اکثریتشان عطای شرکت در انتخابات را به لقایش بخشیدند!»