“وفاق‌ملی” و الزام‌های آن
علی کرد (فعال سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2490
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


طرح نهضت ملی مسکن؛ دولت چه در سر دارد؟

احسان دری (روزنامه نگار)

یکی از شعارهای پررنگ سید ابراهیم رئیسی در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ساخت مسکن بود. رئیسی پس از تکیه دادن بر کرسی ریاست جمهوری وعده خود را فراموش نکرد و از همان ابتدا سناریوی خود برای ساخت چهار میلیون خانه را استارت زد که به همین منظور از ۲۸مهرماه سامانه ثبت‌نام در اختیار متقاضیان قرار گرفت. 
مهلت ثبت‌نام پس از دو ماه و اندی همچنان باز بوده و چند باری تمدیدشده که در نوع خود بی‌سابقه است. در این دوره از ثبت‌نام مسکن، برای اولین بار گفته شد که مجردها هم می‌توانند نام‌نویسی کنند، ابتدا گفته شد مردان مجرد بالای ۴۵سال به‌شرط آنکه تا زمان تحویل ‌خانه متأهل شده باشند می‌توانند ثبت‌نام کنند اما مدتی پیش خبری مبنی بر اینکه امکان ثبت‌نام مجردها در نهضت ملی مسکن حذف‌شده است منتشر شد. این پایان ماجرا برای مجردها نبود و روز گذشته مجدداً اعلام شد که آقایان مجرد این بار بالای ۲۵سال می‌توانند از ۱۵دی‌ماه در سامانه نهضت ملی مسکن ثبت‌نام کنند. 
هدف دولت از ثبت‌نام مجردها تشویق آنان به ازدواج است که با پایین آوردن آیتم سن پیش‌بینی می‌شود افراد زیادی تمایل به نام‌نویسی نشان دهند.
 مجموع این اتفاقات تردیدهایی را نسبت به طرح جهش مسکن به وجود آورده است. طرح پیشین مسکن ملی که در اواخر سال ۹۸ توسط دولت قبل شروع شد در بسیاری از شهرها به‌رغم دریافت چند قسط 40میلیون تومانی از متقاضیان راکد مانده است و عملیات ساخت با کندی زیادی پیش می‌رود. 
تکمیل این واحدها بر عهده دولت سیزدهم است. با توجه به رشد روزافزون قیمت مصالح و ناتوانی متقاضیان در تهیه کردن اقساط دیگر لازم است دولت هر چه سریع‌تر این خانه‌های نیمه‌کاره را تکمیل کند. دولت گرچه قبلاً اعلام کرده زمین لازم برای ساخت چهار میلیون مسکن را پیش‌بینی کرده اما باید به این نکته توجه داشته باشد که با این فراخوان ثبت‌نام از متأهلان، دختران مجرد بالای ۳۵سال و مردان مجرد بالای ۲۵سال انتظارات جامعه را از خود بالا می‌برد و اگر نتواند در موعد مقرر خانه‌ها را تحویل دهد مشکلات زیادی را متوجه این افراد خواهد کرد. از سوی دیگر جزییات طرح جهش مسکن هنوز به‌طور کامل مشخص نیست.
 اخبار متفاوتی درباره آورده اولیه و اقساط تسهیلات منتشر می‌شود که لازم است در این خصوص شفاف‌سازی شود. هر چه تعداد متقاضیان بیشتر باشد دولت احتمالاً ناچار شود برخلاف طرح مسکن ملی که در شهرهای زیادی خصوصاً شهرهای کوچک به‌صورت چهار واحده ساخته می‌شوند دست به انبوه‌سازی بزند، شبیه طرح مسکن مهر بلوک‌هایی با مجتمع‌های ۱۶واحده و بیشتر بسازد. 
صاحبان مسکن مهر خیلی خاطره خوبی از این طرح ندارند، پروژه ناقصی که مشکلات زیادی برای ساکنان خود در بحث فاضلاب، ایمنی سازه‌ها، شلوغی مجتمع‌ها، نبود فضای آموزشی و تفریحی، نبود آسانسور، پارکینگ و ... به وجود آورد. البته از سوی دولت اعلام‌شده تجربه مسکن مهر تکرار نمی‌شود که ما هم امیدواریم همین‌گونه شود. دولت ظاهراً قصد دارد از شرکت‌های خارجی برای ساخت مسکن دعوت به همکاری کند. ورود شرکت‌های خارجی می‌تواند بر ساخت هر چه زیباتر، محکم‌تر و مهندسی‌تر مسکن بیفزاید اما با توجه برخی تجربه‌ها و مسائل سیاسی و تحریم‌ها دولت لازم است قراردادهایی تنظیم کند که این شرکت‌ها تا پایان، پای‌کار بمانند.