اهداف و پیامدهای پمپاژ اتباع افغانستان به ایران
رامین فخاری ( تحلیل‌گر سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2497
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پذیرایی گرم دولت و همه اقوام ملت عراق از رئیس‌جمهور ایران

بازتاب‌های یک سفر تاریخی

همدلی| “مسعود پزشکیان” ظهر دیروز در نشست با نخبگان، دانشگاهیان و عشایر عراق در بصره، با ابراز خوشحالی بابت حضور در این نشست، اظهار کرد: علاقه داشتم خیلی زودتر به این سفر بیایم.
به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: در دوره انتخابات در ایران براساس اعتقاد و باورم چند شعار روشن داشتم که به آنها باور دارم. اولین اینکه باید در کشور خود دست از اختلاف برداریم و دست به دست هم دهیم. با همسایگان با دوستی و برادری رفتار کنیم. رسول خدا(ص) وقتی به مدینه تشریف بردند، اولین کاری که کردند این بود که به قبایل که اختلاف داشتند دستور دادند، صلح کنند. این قبایل ۱۰۰‌سال با هم می‌جنگیدند و جنایت می‌کردند، ولی پیامبر به آنها گفت؛ بیایید برادر شوید. پیامبر وقتی مکه را فتح کردند، به ابوسفیان، معاویه و گردن کلفت های کفر که مسلمان‌ها را می‌کشتند، گفتند همه با مسلمانان برادرید. پیامبر نگفت مؤمنین با مومنین برادرند بلکه گفت مسلمان با مسلمان برادر است.
رئیس جمهور افزود: اگر ما مسلمان‌ها با هر باوری با هم برادری کنیم، آیا اسرائیل می‌تواند مسلمانان را هر روز قتل عام بکند؟ تفرقه، لبه آتش است. وقتی اختلاف می‌کنیم داخل آتش هستیم. ما هر روز نماز می‌خوانیم. هر روز می‌گوییم اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ‌. هدایت یعنی وحدت و انسجام و چنگ زدن به ریسمان خدا.
پزشکیان خاطرنشان کرد: صراط مستقیم یعنی وحدت. یعنی همه با هم هستیم. چرا باید با هم اختلاف کنیم؟ در بغداد به سیاسیون گفتم به تاریخ نگاه کنید اروپاییان ۱۰۰ سال با هم می‌جنگیدند و همدیگر را می‌کشتند اما با هم توافق کردند و راه‌ها را به هم وصل کرده و پول واحد دارند و یکی شدند. شما می‌توایند سوار قطار شوید و به کشورهای مختلف اروپایی سفر کنید و هیچ ممانعتی وجود ندارد. چرا مسلمانان از پاکستان نباید سوار قطار شوند و به ایران و عراق و عربستان بروند؟ چرا ما نمی‌توانیم این کار را بکنیم؟
رئیس جمهور کشورمان افزود: چرا تجار، هنرمندان و علمای ما به‌راحتی با یکدیگر ارتباط داشته باشند؟ ما از نظر اعتقادی و فرهنگ‌های طولانی با یکدیگر برادر هستیم. همه با هم بودیم. الان باید دست به دست هم دهیم و آنچه بودیم را بازگردانیم. اگر با هم باشیم، اقتصاد، فرهنگ و علم ما رشد کرده و علم را به هم انتقال می‌دهیم. نفع دشمنان در دعوا و اختلاف ماست. هر صدایی که موجب ایجاد اختلاف در مسلمانان شود، پیامی شیطانی است. نماز باید وحدت و انسجام مسلمانان را درست کند.
وی تاکید کرد: نه براساس دیپلماسی بلکه براساس اعتقاد، ما برادران شما هستیم و می توانیم به هم کمک کنیم و روابط خود را در همه زمینه ها ارتقا داده و خار چشم دشمنان خود شویم. هر وقت نماز می‌خوانم و اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ‌ می گویم، وحدت و انسجام را به یاد می آورم.
پزشکیان گفت: از مهمان نوازی شما در اربعین حسینی صمیمانه تشکر می‌کنم. از استاندار و روسای قبایل، دانشگاهیان و فرهنگیان و همه مردم شما تشکر می‌کنم. ما همیشه باید با هم باشیم. در برگشت به تهران، قطار شلمچه به بصره را دنبال می‌کنم تا این مسیر تکمیل شود. این قدم اول است و هر مسیری که ما را به هم وصل کند، دنبال می‌کنم.
رئیس جمهور در پایان گفت: دیدم در مسیر نوشته اید ایران و عراق همسایه دائمی هستند. ما آنچنان با شما همسایه‌ایم که حتی می شود تصور کرد که به هم می شود ارث داد. یک حرف دارم که وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّـهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا. صراط مستقیم یعنی وحدت و انسجام مسلمانان. ان‌شاءالله این وحدت را بیشتر کنیم، راه ها را به روی هم باز کنیم. اقتصاد، علم، صنعت، کشاورزی، هنر و ادبیات را در جامعه خود شکوفا کنیم و به دنیا نشان دهیم ما زینت امامان هستیم.
سفر «تاریخی» به اقلیم کردستان
در این حال، بارزانی از اولین سفر یک رئیس جمهور ایران به کردستان عراق استقبال کرد و آن را «روزی تاریخی» توصیف کرد.
به گزارش اکوایران، مسعود پزشکیان پنج‌شنبه وارد کردستان عراق شد، رویدادی که رئیس اقلیم از آن به عنوان اولین سفر رئیس جمهور ایران به اقلیم خودمختار یاد کرد.
به نوشته المانیتور، سفر پزشکیان به عراق اولین سفر خارجی او از زمان آغاز به کار در ژوئیه است.دیدار از اقلیم کردستان آخرین نشانه گرم شدن روابط ایران و کردها پس از سال‌ها تنش است که دو سال پیش با حملات هوایی ایران علیه گروه‌های مسلح کرد ایرانی در عراق به اوج خود رسید.پزشکیان پس از خروج از هواپیما در اربیل، پایتخت منطقه، توسط نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم، روی فرش قرمزی که نیروهای پیشمرگ کرد در کنار آن ایستاده بودند، مورد استقبال قرار گرفت.
پزشکیان همچنین با مسرور بارزانی، نخست وزیر کردستان و همچنین مسعود بارزانی، رهبر کهنه کار کردستان که ریاست حزب حاکم دمکرات کردستان (KDP) را بر عهده دارد، گفتگو کرد.پزشکیان در بیانیه دفتر خود گفت: امیدواریم همکاری‌های اقتصادی و تجاری با اقلیم کردستان عراق را گسترش دهیم.
پزشکیان بعداً به سلیمانیه رفت، شهری که رقیب تاریخی حزب دمکرات کردستان، اتحادیه میهنی کردستان (PUK)، در آن نفوذ دارد، از جمله در سرویس‌های امنیتی.پزشکیان روز چهارشنبه در بغداد، در اولین مرحله از سفر سه روزه خود، از امضای بیش از ده‌ها قرارداد برای تقویت روابط ایران و عراق خبر داد.سفر او در حالی انجام می‌شود که تنش‌ها در خاورمیانه به دلیل جنگ غزه تشدید شده است، که روابط عراق با ایالات متحده را پیچیده کرده است.
هرگز تهدیدی ایجاد نخواهد شد
روابط ایران با کردستان عراق در ماه‌های اخیر به کمک تلاش‌ها برای خنثی کردن گروه‌های اپوزیسیون کرد ایرانی که مدت‌ها در منطقه فعالیت داشته‌اند، بهبود یافته است.
رئیس اقلیم کردستان در دیدار با پزشکیان که با حضور فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق برگزار شد، بر تمایل کردستان برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها با جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌ها اشاره کرد.
در بیانیه دفتر بارزانی آمده است: «منطقه کردستان هرگز تهدیدی برای ایران و کشورهای همسایه ایجاد نخواهد کرد و اربیل به توافق امنیتی امضا شده بین عراق و ایران احترام می‌گذارد.»
تهران در سال 2022 حملاتی به گروه‌های شورشی در کردستان انجام داد، پیش از اینکه عراق سال بعد با ایران توافقنامه امنیتی امضا کند. بغداد متعهد شد که این گروه‌ها را خلع سلاح کند و آن‌ها را از مناطق مرزی به اردوگاه‌ها منتقل کند.
محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق روز چهارشنبه با تاکید بر ممانعت عراق از انجام هرگونه اقدام تجاوزکارانه علیه ایران از خاک خود، گفت: «ما در تنظیم وضعیت امنیتی در مناطق مرزی موفق بوده‌ایم».
خبرگزاری دولتی عراق گزارش داد، رئیس جمهور ایران بعد از ظهر اقلیم کردستان را ترک کرد و به شهر مقدس شیعیان، نجف رفت.