صدای رأی نداده را بشنویم
علی کرد( مدرس دانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2464
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


سعدوندی: ادامه وضع فعلی، فاجعه‌بار است

سقوط اعتماد از اقتصاد

همدلی| یک پژوهشگر بازارهای مالی با اشاره به مشکلاتی که بازار سرمایه در سال‌های گذشته با آن روبه‌رو بوده اظهار کرد: اصرار بر سیاست تثبیت قیمتها، باعث شد سودآوری کل بازار سرمایه به شدت کاهش پیدا کند.
«علی سعدوندی» در گفت‌وگو با جماران گفت: اگر سیاست تثبیت قیمت‌ها یک سال دیگر هم ادامه پیدا کند، کل بازدهی بازار سرمایه به صفر می‌رسید. باید با تجدیدنظر کامل در سیاست‌های تعزیراتی و تثبیت قیمتها، اجازه داده شود که شرکت‌ها سود کنند. وقتی شرکت‌ها سود داشته باشند، قیمت سهام افزایش پیدا می‌کند و افزایش قیمت سهام، موجب جذب نقدینگی به بازار سرمایه می‌شود و همین سیاست نتیجه ضدتورمی دارد و تعادلی در اقتصاد به وجود می‌آورد.
وی با بیان اینکه متاسفانه سیاست دولت در سه سال گذشته، به بدتر شدن وضعیت تورم انجامیده، گفت: ارز نیما فاصله زیادی با بازار آزاد دارد. این رقم از جیب صادرکننده‌ها برداشته می‌شود و به جیب واردکننده می‌رود. بین ارز نیما و ارز بازار آزاد، ۵۰درصد فاصله وجود دارد و با این رویکرد، به واردکننده سوبسید داده می‌شود و از صادرکننده سوبسید دریافت می‌شود. یعنی در شرایط فعلی، از طریق نرخ نیما از صادرکننده مالیات گرفته می‌شود که تاثیر بسیار منفی در اقتصاد گذاشته است.
سعدوندی اضافه کرد: کسی پیش‌بینی نمی‌کرد که شرکت‌های پتروشیمی ما به زیان بیافتند ولی شرکت‌های پتروشیمی و فولادی ما به زیان افتاده‌اند. اگر این سیاست‌ها ادامه پیدا کند نتیجه آن بسیار فاجعه‌بار خواهد بود اما واقعیت این است که این سیاست‌ها از دولت تدبیر و امید به دولت محرومان منتقل شد و قبل از این دولت این سیاست‌ها وجود داشت اما متاسفانه این سیاست‌ها در این دولت تشدید شد.
این اقتصاددان تصریح کرد: همچنین تا حدی می‌توان گفت ارزش سهم‌ها در بازار پایین نگه داشته شده و این شرایط، اعتماد مردم از بازار سرمایه را سلب کرده است. اگر مردم وارد بازار سرمایه نشوند، ارزش بازار روزبه‌روز پایین‌تر می‌آید. فعلا با شرایطی مواجه هستیم که مردم تصمیم می‌گیرند در زیان بفروشند اما دیگر در این بازار نمانند! اینها نشانه‌های بسیار بدی هستند. متاسفانه دولت محرومان با اینکه وعده داده بود که اولویت برایش بورس است اما در عمل نسبت به این موارد کاملا بی‌توجه بود و برایش مهم نبود مردم در بورس ضرر کنند.
وی درباره سیاستهایی که باید مورد توجه دولت جدید در مسیر اصلاح وضعیت بازار سرمایه قرار گیرد تا باعث ایجاد ناامیدی مردم و بی‌اعتمادی آنها نسبت به این بازار نشود، گفت: احتمال اینکه ناامیدی بیشتر به بار بیاید، وجود دارد و این احتمال هم متاسفانه زیاد است اما با این حال، توانایی آن را داریم که این موضوع را حل کنیم. در واقع مسأله، مانند وضعیت بانک‌هاست. آیا می‌خواهیم با بانک‌هایی که مشکل‌دار هستند برخورد کنیم یا خیر! مگر غیر از این است که تاکنون نخواسته‌ایم با بانک‌های مشکل‌دار برخورد کنیم؟ در بورس نیز چنین است. آیا انگیزه یا عزم جدی برای اصلاح وجود دارد یا خیر؟ در دولت قبل چنین انگیزه‌هایی برای اصلاح وجود نداشت.
به گفته سعدوندی، از چنین شرایطی که در آن قرار داریم حتی دولت هم منتفع نخواهد شد و تنها افرادی خاص که منابع را در اختیار دارند، بهره‌مند می‌شوند. قطعا این شرایط به نفع دولت هم نیست. توصیه ما به دولت جدید این است که در قیمت‌گذاری بنگاه‌ها دخالت نکند و اجازه دهد آنها سود کنند. این فرصت به نفع جامعه و به نفع کنترل تورم است، به نفع خود دولت هم هست چون مالیات‌ها افزایش پیدا می‌کند.