صدای رأی نداده را بشنویم
علی کرد( مدرس دانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2464
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بهبود وضعیت محیط‌ زیست و ارتقای سرمایه‌اجتماعی

مهدی میرزایی ( کارشناس آب و توسعه)

 یکی از شرایط اعمال حکمرانی خوب، وجود اعتماد فی مابین حاکمان و ملت می‌باشد. به عبارتی حاکمان خود را پاسخ‌گو و خدمت¬گزار مردم و بالعکس مردم خودشان را حامی و پشتیبان حاکمان بدانند. در عین حال این موضوع زمانی محقق می‌شود که سرمایه اجتماعی که مشتمل بر همبستگی و انسجام اجتماعی، شبکه‌های مردمی هست در بطن جامعه بهبود پیدا کند. تبلور سرمایه اجتماعی در قالب مشارکت مردمی، عاملی برای رشد و رفاه اقتصادی، بهبود شاخص‌های زیست محیطی (اعم از آب، مرتع، جنگل، مرتع و هوا) برای هر حکومتی ذی‌قیمت می‌باشد. پیرو همین نگرانی¬های بسیاری از تحلیل‌گران علوم جامعه‌شناسی و سیاست کشورمان، عدم شرکت در حدود نیمی از واجدان شرایط رای دادن در انتخابات اخیر ریاست جمهوری هست که نیاز به مطالعه و ژرف اندیشی را بیش از پیش می‌کند. واضح است که زمانی مردم تمایلی برای مشارکت اعم از سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از خود بروز نمی‌دهند که باوری به تغییر و بهبود وضع موجود و اعتمادی به شرکای دولتی خود ندارند. بنابراین همانطور که در راهبرد رییس جمهور منتخب، دکتر پزشکیان، نیز ذکر شده است، تمرکز بر بهبود سرمایه اجتماعی با اثبات و ارتقای کارآمدی نظام اداری-سیاسی با اعمال چرخه قدرت-پاسخگویی-قانون‌مداری از اولویت‌های ایشان می‌باشد.
شناخت علمی از شکاف‌های موجود و انتظارات اقشار مختلف مردم در تبیین و راهبری نقشه راه رئیس‌جمهور منتخب بسیار حیاتی می‌باشد. اگر یکی از انتظارات مردم، کارآمدی نظام در بهبود وضعیت روابط خارجی، ارتقای شاخص‌های اقتصادی، توسعه زیرساخت‌ها و دیگری ساماندهی به وضعیت فرهنگ و آموزش باشد، قطعاً رسیدگی به وضعیت ناهنجارِ زیست محیطی هم‌تراز آن‌ها هست. انتظاری که معطوف به خواسته‌ی مردم برای داشتن یک زیست استاندارد مانند هوای سالم و آب مورد نیاز و طبیعت همگانی می‌باشد.
بدیهی است که اگر در ادامه هم کنش شایسته و بایسته و معناداری از حاکمان نبییند، حق دارند روی خوش به آنها نشان ندهند. این یعنی تضعیف بیش از پیش سرمایه اجتماعی. اما تمرکز بر موارد فوق‌الذکر بعنوان انتظارات ملی از دکتر پزشکیان، بویژه چاره‌جویی وضعیت محیط زیست اعم از خشکی تالاب‌ها، منابع سطحی و زیرزمینی، از بین رفتن مراتع و جنگل‌ها و ... و رسیدگی به ناهنجار‌‌‌هایی نظیر ریزگردها و آلودگی و فرونشست با برنامه‌ریزی و خصوصاً جلب مشارکت مردمی بطور معناداری می‌تواند گسل و شکاف دولت-ملت را ترمیم کند.