فرصت‌ها و چالش‌های فردای انتخابات
بهاء الدین بازرگانی گیلانی (تحلیل‌گر سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2449
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


انتخابات ریاست‌جمهوری با مشارکت مردم و شخصیت‌های سیاسی برگزار شد

طنین حضور

همدلی| سرویس سیاسی: انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری بعد از یک دوره مشارکت حداقلی، روز جمعه در حالی برگزار شد که اصلاح‌طلبان و میانه‌روها تمام قد پشت مسعود پزشکیان ایستادند و اینگونه عنوان کردند که این انتخابات به دلیل حضور یکی از نامزدهای مورد تایید آنها واقعی و رقابتی است. گرچه مشارکت صبح روز جمعه چشمگیر نبود اما در ساعات پایانی و بعدازظهر مردم به پای صندوق‌های رای رفتند و نمایشی از مشارکت سیاسی را بعد از یک دوره فترت نشان دادند. حضورپررنگ شخصیت‌های سیاسی، چه آنها که در انتخابات مجلس رای ندادن را ترجیح داند و چه آنها که پای ثابت حضور بودند، بیانگر ورود سیاسیون به عرصه انتخابات بود. از زمان آغاز رای‌گیری در ساعت 8 صبح، مسئولان سیاسی با حضور در پای صندوق‌ها مردم را به مشارکت دعوت کردند.
صیانت از آرا
“محمد مخبر” سرپرست ریاست‌جمهوری، پس از انداختن رای خود در صندوق گفت: حقیقتا خلاء رئیس جمهور فقید ما شهید آیت‌الله رئیسی در سرتاسر کشور حس می‌شود و فکر نمی‌کردیم شاهد این فقدان باشیم. ما با درایت رهبر معظم انقلاب این شرایط سخت در ۵۰ روز گذشته را پشت سر گذاشتیم.وی تصریح کرد: مردم وظیفه خود را از اول انقلاب تا الان در جهت حضور انتخابات انجام داده و  غیرتمندانه حضور داشتند و امنیت و اقتدار را انجام دادند. حاکمیت هم باید نیازمندی‌ها را فراهم کند و فضای انتخابات بسیار خوب آماده است و همه صندوق‌ها در داخل و خارج کشور فراهم شده  و از همه دست اندرکاران و اطلاعات امنیتی ناظر در انتخابات تشکر می‌کنیم.وی تصریح کرد: در بعد امنیتی نیز این بخش از قصه؛ خوب تدارک شده و ما هیچ مشکلی از لحاظ امنیتی در انتخابات نداشتیم و امیدواریم این روند ادامه‌دار باشد. صحبت‌های رهبری مبنی بر اینکه باید از رای مردم صیانت شود تا از رای مردم حفاظت شود نیز به خوبی در دستور کار قرار گرفته است تا حق‌الناسی ضایع نشود.وی تصریح کرد: انتخابات یک موضوع فرابخشی است و نهادهای مختلفی درگیر آن هستند، اما اساس کار با وزارت کشور است. تاکنون دستگاه‌های اطلاعاتی و انتظامی نیز عملکرد خوبی داشته اند، ما از اول انقلاب چنین فشردگی برای برگزاری انتخابات نداشته‌ایم و شاید برای اولین بار است که این وضعیت را تجربه می کنم.
اول مشارکت، بعد همدلی
همچنین “محمدجواد ظریف” در زمان رای‌گیری، گفت: اگر حضور مردم گسترده باشد معلوم می شود که اکثریت و اقلیت کیست؟ من نمی خواهم از آن الفاظ نامناسب استفاده کنم ولی مردم خودشان نشان خواهند داد.
ظریف در پاسخ خبرنگار ایلنا، در خصوص اظهارات پورمحمدی درباره سنگ اندازی‌ها بر سر اف ای تی اف گفت: مردم اولین کاری که برای مطالبه‌گری می توانند انجام دهند دادن رای است. الان وقت مطالبه گری است. ظریف ادامه داد: امیدوارم که فضای مشارکت را شاهد باشیم و فضای همدلی و همراهی از فردا؛ امروز مشارکت، فردا همدلی.
دولت‌ چهاردهم به درد مردم‌ برسد
“سیدحسن‌خمینی” هم در اظهاراتی انتخاب یک رئیس جمهور با رأی بالا برای‌ حل مشکلات کشور بسیار مهم دانست و به خبرنگاران گفت: ان شاءالله بتوانیم در این مسیر گام برداریم و همه‌ آنچه که مورد رضای خدا است‌ را انجام بدهند؛ و ان شاءالله نتایج خوبی هم برای‌ مردم‌ داشته‌ باشد. وی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اولویت‌های دولت‌ چهاردهم، گفت: به درد مردم‌ برسد.
تمرکز رسانه‌های خارجی بر وضعیت بحرانی منطقه
 فارغ از اهمیت داخلی انتخابات ایران، دیروز چشم‌ جهان نیز به مشارکت در ایران و انتخاب رئیس‌جمهوری آینده دوخته شده بود. بازتاب‌های جهانی انتخابات نشان داد گرایش سیاسی فرد منتخب در ایران با توجه به شرایط منطقه و انتخابات ریاست‌جمهوری در ایالات متحده از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
راشا تودی برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران به خاطر سقوط بالگرد و همزمانی آن با رقابت‌های انتخاباتی در ایالات متحده را یکی از نکات غافلگیرکننده این انتخابات خوانده و خبرگزاری رویترز نیز با انتشار چند عکس از رای دهندگان در حوزه های انتخاباتی گزارش داد این انتخابات همزمان با تشدید تنش‌های منطقه‌ای به دلیل جنگ بین اسرائیل و حماس در غزه و حزب‌الله لبنان و همچنین افزایش فشار غرب بر ایران به دلیل برنامه هسته‌ای این کشور برگزار می‌شود.
انتخاب زیر سایه تنش‌ها
گرایش ساسی و نگاه نامزدها به سیاست خارجی در شرایط مجود هم از نگاه رسانه‌ها دور نماند. شبکه سی ان ان در گزارشی به بررسی برگزاری انتخابات ایران و نامزدهای حاضر در این رقابت پرداخت و نوشت، انتخاب بین اصول گرایان و اصلاح طلبان مسیر متفاوتی را پیش روی ایران قرار خواهد داد. شبکه سی ان ان نوشت، ایرانی‌ها در سایه تنش‌ها با اسرائیل، فشارهای غرب بر سر پرونده هسته‌ای و یک اقتصاد در حال مبارزه برای انتخاب یک رئیس جمهور جدید پای صندوق‌های رای رفتند.
سی ان ان با اشاره به حضور ۴ نامزد در رقابت نهایی انتخابات گزارش داد، مسعود پزشکیان ۶۹ ساله نامزد جناح اصلاح طلب، سعید جلیلی از طیف محافظه کار(اصول گرا) و دبیر سابق شورای امنیت ملی و محمد باقر قالیباف رئیس مجلس از دیگر محافظه کاران از شانس بیشتری برای پیروی در انتخابات برخوردار هستند.
این گزارش افزود، اگر هیچ کاندیدایی موفق نشود حداقل ۵۰ درصد آراء را در دور اول کسب کند رقابت در مرحله دوم با دو نامزد ادامه خواهد یافت. سی ان ان در پایان نوشت، انتخاب رای دهندگان بین نامزدهای محافظه کار(اصول گرایان) و یا رقبای اصلاح اطلب آنها مسیر متفاوتی را پیش روی این کشور قرار خواهد داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس اخبار برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران را پوشش و گزارش داد که این رای‌گیری در حالی برگزار می‌شود که تنش‌های گسترده‌ای، خاورمیانه را بر سر جنگ در نوار غزه فرا گرفته است.روزنامه گاردین نیز به نوبه خود، خبر برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران را پوشش داد و نوشت: بیش از ۶۱ میلیون ایرانی بالای ۱۸ سال فرصت دارند که به رئیس جمهور جدید رای دهند. این روزنامه بریتانیایی ضمن معرفی کاندیدای این دوره از انتخابات ایران، «تنش‌های منطقه‌ای بالا» در پی جنگ رژیم صهیونیستی در غزه را یادآور شد.