بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بلاروس محل مناقشه شرق و غرب شد

اروپا علیه لوکاشنکو

همدلی| اتحادیه اروپا فشارهای خود را برای برکناری الکساندر لوکاشنکو از سمت ریاست جمهوری بلاروس، بیشتر کرده است. این در حالی است که با وجود اعتراض‌های گسترده به اعلام پیروزی مجدد او، روز چهارشنبه گذشته لوکاشنکو به‌طور غیرمنتطره در مراسمی، سوگند ریاست جمهوری یاد کرد که خبر آن پس از اجرای این مراسم، علنی شد. این موضوع باعث شد تا بار دیگر مخالفان اعتراض‌های خود را در مینسک، پایتخت بلاروس از سر بگیرند.
در همین زمینه اتحادیه اروپا اعلام کرد که الکساندر لوکاشنکو را عنوان رئیس جمهور بلاروس به رسمیت نمی‌شناسد. به گزارش فیگارو، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا عنوان کرد که انتخابات ۹ اوت نتایجی جعلی داشته و مشروعیت دموکراتیک ندارد. او ادامه داد که انتخابات ۹ اوت نه آزاد بود و نه منصفانه و اتحادیه اروپا نتایج جعلی را به رسمیت نمی شناسد و در نتیجه هم ادای سوگند ۲۳ دسامبر و هم دوره جدیدی که لوکاشنکو مدعی است، فاقد مشروعیت دموکراتیک هستند.
بورل ادامه داد:«این انتخابات مستقیما با اراده بخش زیادی از جمعیت بلاروس مغایرت دارد.»
این در حالی است که شماری از کشورهای اروپایی از به رسمیت شناختن الکساندر لوکاشنکو به عنوان رئیس جمهوری مشروع بلاروس بعد از ادای سوگند خودداری کردند. کشورهای بالتیک اولین‌هایی بودند که از به رسمیت شناختن مشروعیت لوکاشنکو امتناع کردند. اسلووکی و آلمان هم این مسیر را در پیش گرفتند. سوتلانا تیخانوفسکایا، نامزد سابق ریاست جمهوری بلاروس هم در سخنانی گفت، خودش را به عنوان رهبر منتخب مردم بلاروس می‌داند. اما ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و همچنین رهبران دیگر کشورها از جمله جمهوری آذربایجان، ارمنستان، چین، قزاقستان، تاجیکستان، ترکیه و ویتنام به لوکاشنکو بابت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری تبریک گفتند. تیخانوفسکایا در مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری در اروپا گفت، او لوکاشنکو را به عنوان رئیس جمهوری قانونی به رسمیت نمی شناسد. او گفت: «تحلیف مخفیانه او تلاشی برای غصب قدرت است. این همچنین بدین معناست که لوکاشنکو در جایگاه رئیس کشور نه قانونی است و نه مشروع. ما به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری جدید تاکید داریم.» در همین زمینه چندین هزار معترض بلاروسی در تازه‌ترین سری از اعتراضات ضد دولتی که از انتخابات پرحاشیه ماه گذشته آغاز شده، با راهپیمایی در خیابان‌های پایتخت، تکان دادن پرچم، حمل گل و بادکنک خواستار استعفای الکساندر لوکاشنکو شدند. اپوزیسیون بلاروس نتایج انتخابات را آلوده به تقلب دانسته و آن را رد کرده است. لوکاشنکو معتقد است که معترضان از سوی غرب تامین مالی شده‌‌اند، او همچنین ناتو را به تجمیع نیروها در مرزهای بلاروس متهم می‌کند، اتهامی که از دید سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بی اساس است. معترضین با برگزاری راهپیمایی همبستگی، از لوکاشنکو رئیس جمهوری کنونی بلاروس و دولت او خواستند تا استعفا دهند. بسیاری از معترضان با پوشیدن لباس‌هایی به رنگ پرچم کشورشان شعارهای «این شهر ماست» و «بهتر از ما محافظت کنید» سر دادند. پلیس و نیروهای امنیتی این تجمع اعتراضی را زیر نظر داشتند. تجمع‌های کوچک‌تری هم در دیگر شهرها و شهرک‌ها برگزار شد. در همین حال وزارت کشور بلاروس اعلام کرد، حدود ۳۰ تن در جریان اعتراضات علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شده‌‌اند. به هر روی وزیران خارجه اتحادیه اروپا در حال بررسی این مسئله هستند که آیا باید علیه مقام‌های بلاروسی از جمله رئیس جمهوری این کشور پس از مذاکرات با رقیب او، تحریم وضع کنند یا خیر. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اتحادیه اروپا فهرستی از ۴۰ مقام بلاروسی را تهیه کرده که علیه آنها مسدودی اموال و ممنوعیت سفر وضع کند که در نتیجه دست داشتن آنها در انتخابات ۹ اوت در بلاروس است.مسئله اینجاست که آیا این تحریم‌ها باید شامل حال الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس هم شود یا خیر. برخی از کشورهای عضو اتحادیه می‌خواهند فشارها بر او را با بیشتر کردن اسامی فهرست تحریم به صورت تدریجی بیشتر کنند و این در صورتی اتفاق می‌افتد که وی از انجام گفت‌وگو با اپوزیسیون مخالفت کند. ‌هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان پس از گفت‌وگو با سوتلانا تیخانوفسکایا، اپوزیسیون بلاروس گفت، خشونت از سوی پلیس و نیروهای امنیتی در بلاروس علیه معترضان صلح طلب کاملا غیرقابل قبول است. او اضافه کرد که وزرای اتحادیه اروپا باید از خودشان بپرسند آیا لوکاشنکو که مسؤول اصلی این وضعیت در کشورش است نباید تحریم شود؟
رهبر اصلی مخالفان دولت بلاروس نیز از اتحادیه اروپا خواست به وضع تحریم علیه مقامهای بلاروسی متهم به تقلب در انتخابات ریاست جمهوری ماه گذشته میلادی این کشور بپردازد. سوتلانا تسیخانوفسکایا، رهبر مخالفان دولت بلاروس که در پی تحولات بعد از انتخابات ریاست جمهوری جنجالی ۹ اوت این کشور به لیتوانی گریخته، بعد از نشستش با وزرای خارجه اعضای اتحادیه اروپا عنوان کرد که رهبران اتحادیه اروپا دلایلی برای عدم اعمال تحریم دارند اما من از آنها می‌خواهم شجاعتر باشند. او خاطر نشان کرد که تحریمها در مبارزه ما مهم هستند چون بخشی از فشاری هستند که می‌تواند به اصطلاح مقام‌ها را مجبور به آغاز گفتگو با ما در شورای مخالفان کند.
این در حالی است که در نهایت کشورهای این بلوک نتوانستند بر سر اعمال تحریم‌هایی علیه مقامات بلاروس به توافق برسند اما از انتخابات جدید در این کشور حمایت کردند. جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در این زمینه تاکید کرد که این بلوک قصد مداخله در امور داخلی بلاروس را ندارد اما از انجام مذاکرات ملی در کشور و برگزاری انتخابات شفاف حمایت می‌کند. در این بین وزیر خارجه لیتوانی که از حامیان سرسخت تحریم بلاروس است امیدوار است دیگر کشورهای اتحادیه اروپا این اتحادیه را در برزخ نگه نداشته و آن را به گروگان نگیرند.
از زمان انتخابات ۹ اوت بلاروس که به گفته مقام‌های غربی و اپوزیسیون این کشور با تقلب همراه بود و در آن لوکاشنکو بار دیگر توانست پیروز شود تاکنون اعتراضات گسترده‌ای در کشور به وقوع پیوسته و معترضان خواستار استعفای لوکاشنکو و برگزاری انتخابات جدید شده‌اند. به گزارش خبرگزاری رویترز، بلاروس از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نهم اوت که الکساندر لوکاشنکو را برای مرتبه ششم به ریاست جمهوری رساند تا ۲۶ سال حاکمیت او طولانی تر شود، صحنه اعتراضات ضد دولتی گسترده علیه رئیس جمهوری کنونی شده است. لوکاشنکو ۲۶ سال است که بر مسند قدرت بلاروس تکیه کرده است.