بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تشریح مناسبات مالی و نظامی ایران با عراق، سوریه و ونزوئلا از سوی دستیار نظامی رهبر انقلاب:

کمک می‌کنیم، پول می گیریم

همدلی| چند ماه پیش ماجرای مبادله سوخت با طلا میان ایران و ونزوئلا خبرساز شده بود و 6خرداد 99، سفیر ایران در ونزوئلا گفت: «خبر انتقال ۹ تن طلا که ادعا شده ونزوئلا در برابر سوخت به ایران ارسال کرده، ۱۰۰درصد دروغ است.» حالا پس از چهار ماه دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا با بیان این‌که هر کشور مسلمان و غیرمسلمان که از ما کمک بخواهد، کمک‌شان می‌کنیم، اما از آنها پول می‌گیریم، گفت: «به ونزوئلا بنزین دادیم و شمش طلا گرفتیم.» ایران و ونزوئلا هر دو زیر فشار تحریم‌های آمریکا هستند. طی ماه‌های اخیر آمریکا شدید‌‌ترین تحریم‌ها را علیه ایران وضع کرده، ولی ایران همچنان توانسته که برخی از صادرات خود را حفظ کند.
روز گذشته سرلشکر سیدیحیی صفوی، دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در حاشیه مراسم «تداوم دفاع مقدس در جبهه مقاومت» که صبح دیروز در محل باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد، اظهار کرد: «آمریکایی‌ها و غربی‌ها به ملت ما ظلم زیادی کردند و ۵۰۰ هزار نفر از جوانان ما را شهید مجروح کردند. امروز این ظلم را به مردم یمن‌‌ می‌کنند. ۲هزار شبانه‌روز است که عربستان و امارات را بمباران‌‌ می‌کنند اما آنها ایستادند و ده‌ها هزار شهید دادند. ما مطمئنیم همانطور که ملت ایران و سوری‌ها و عراقی‌ها پیروز شدند، ملت یمن در مقابل تجاوز امارات و عربستان پیروز خواهد شد زیرا ۳۰ میلیون جمعیت شجاع و مومن در یمن وجود دارد.»
صفوی تاکید کرد: «ما می‌خواهیم تجربه دفاع مقدس را نه تنها به ملت‌های اسلامی بلکه به دیگر ملت‌ها همچون ونزوئلا انتقال دهیم. امروز ونزوئلایی‌ها کمونیست هستند، اما در مقابل آمریکایی‌ها ایستادند و ما هم به آنها کمک می‌کنیم، کمک‌های نرم‌افزاری به آنها می‌کنیم و ایده می‌دهیم. مثلا می‌گوییم چگونه بسیج مردمی را شکل دهید و حملات سایبری را چگونه دفع کنند.»
وی افزود: «هر کشور مسلمان و غیرمسلمان که از ما کمک بخواهد، کمک شان می‌کنیم اما از آنها پول می‌گیریم. ما به ونزوئلا بنزین دادیم و شمش طلا گرفتیم و طلاها را هم با هواپیما به ایران آوردیم تا در راه اتفاقی برایش نیفتد.» دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا تاکید کرد: «ما هرکمکی به عراقی‌ها کمک کردیم دلار نقد گرفتیم، با سوری‌ها قراردادی امضا کردیم که در مقابل چیزهایی را می‌گیریم. البته روس‌ها بیش از ما در سوریه استفاده می‌کنند.» این صبحت‌های سرلشکر صفوی در حالی است که چند ماه پیش سفیر ایران این خبر را تکذیب کرده بود. به گزارش تسنیم، حجت‌الله سلطانی، سفیر ایران در کاراکاس در مصاحبه با شبکه خبری العالم گفته بود: «خبر انتقال ۹ تن طلا از ونزوئلا در برابر سوخت به ایران ۱۰۰ درصد دروغ است، زیرا راه‌های دیگری مانند معامله پایاپای با صادرات نفت در برابر کالا و مواد غذایی، قهوه و کاکائو و کالا‌های زیادی وجود دارد که می‌توان معامله کرد، اما رسانه‌های مغرض اخبار دروغینی درباره تبادل طلای ونزوئلا در برابر سوخت ایران منتشر کردند. رسانه‌های غربی در صدد فضاسازی منفی علیه ایران و ونزوئلا برای پوشاندن شکست‌شان دربرابر افکار عمومی محافل بین‌المللی هستند.» اردیبهشت ماه هم رسانه‌های خارجی گزارش داده بودند که با افزایش فشار آمریکا بر حکومت نیکلاس مادورو او برای تولید بنزین از ایران کمک خواسته و تهران نیز به این کشور مواد پالایشگاهی ارسال کرده است و مادورو برای جلوگیری از کمبود بنزین در این کشور آمریکای جنوبی دارای ذخایر نفتی، رو به ایران آورده است.
در همین زمینه 12 اردیبهشت، وزیر خارجه آمریکا از کشورهای جهان خواست حریم هوایی خود را به روی پروازهای شرکت هواپیمایی ماهان ایر ببندند. مایک پمپئو گفته بود: «این پروازها باید متوقف شوند و کشورها نباید به هواپیماهای ماهان اجازه عبور از حریم هوایی خود را بدهند، همانطور که بسیاری از کشورها اجازه فرود به این شرکت هواپیمایی را لغو کرده‌اند.»
دولت دونالد ترامپ طی یک سال اخیر حکومت نیکلاس مادورو را تحت فشار حداکثری قرار داده تا به نفع خوآن گوآیدو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، از قدرت کناره‌گیری کند. آمریکا و کشورهای اروپایی می‌گویند، نیکلاس مادورو در سال ۲۰۱۸ در حالی در قدرت ماند که مانع مشارکت مخالفان خود در پروسه انتخاباتی شده بود. خوان گوآیدو از سوی ایالات متحده و بیش از ۵۰ کشور دیگر به عنوان رئیس‌ جمهور قانونی ونزوئلا شناخته شده است.
با سقوط قیمت نفت، طلایی که در کاراکاس نگهداری می‌شود تبدیل به یک منبع با اهمیت ثروت برای ونزوئلا شده است. در حالی که این کشور ۷۰ تن طلا در ذخایر خود دارد، فروش آنها روز به روز سخت‌‌تر‌‌ می‌شود. ایران و ونزوئلا در زمان ریاست جمهوری هوگو چاوز، قراردادهایی در زمینه پروژه‌های انرژی، کشاورزی و مالی امضا کرده و یک کارخانه مونتاژ خودروی مشترک در غرب کاراکاس راه‌اندازی کرده بودند.
به نظر می‌رسد که ایران جدید‌‌ترین مقصد برای طلاهای ونزوئلاست. پیش از این نیز آمریکا با معامله‌های مشابهی که دولت نیکلاس مادورو با روسیه، ترکیه و امارات انجام می‌داد برخورد کرده بود. این وضعیت در حالی است که ایران و ونزوئلا هر دو سعی دارند در برابر تحریم‌های آمریکا، همه‌گیری ویروس کرونا و کاهش قیمت نفت که درآمد اصلی آنها را تشکیل‌‌ می‌دهد مقابله کنند. ظاهرا این معامله‌ها با ونزوئلا یک منبع جدید درآمد برای ایران است. حالا با تأیید خبر رسیدن شمش‌های طلای ونزوئلایی به ایران این سوال در افکار عمومی مطرح شده است که ایران چگونه این طلاها را به پول تبدیل‌‌ می‌کند؟ چرا که ایران این روزها با مشکل کمبود ارز مواجه است. قطع شدن چرخه صادرات نفتی که منبع اصلی درآمد ایران محسوب‌‌ می‌شده فشار زیادی را به اقتصاد ایران وارد کرده است.