بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


همدلی از موج جدید کووید19 و فشار به پزشکان و پرستاران گزارش می‌دهد

کادر درمان، گوشه رینگ کرونا

همدلی| گروه اجتماعی- قربانیان کرونا یک بار دیگر از مرز ۲۰۰ نفر در طول شبانه‌روز گذشت. به گقته سیما لاری‌پور، سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته ۲۰۷ نفر در کشور به خاطر ویروس کرونا جانشان را از دست دادند.
در حالی که قربانیان کرونا از مرز ۲۰۰ نفر گذشته که در ۱۷تیر یک بار دیگر ویروس کرونا عدد ۲۰۰ را فتح کرد و در روزهای بعد از آن نیز این آمار افزایش پیدا کرد و حتی مرز ۲۵۰ قربانی را در یک شبانه روز را نیز رد کرد. بالا رفتن قربانیان و مبتلایان کرونا به معنای فشار مضاعف به کادر درمان است. کسانی که بیش از ۷ماه در خط مقدم نبرد با ویروس کرونا قرار دارند و با توجه به وضعیت موجود پایان این نبرد رو در رو نیز روشن نیست. موج سوم شیوع کرونا از حدود دو هفته پیش دست‌کم در بخش بزرگی از کشور و شدیدتر از دو موج قبلی آغاز شده و به قرمز شدن وضعیت ۲۴ استان انجامیده است و علاوه بر افزایش مرگ و میر موارد ابتلا نیز رکورد زده است، به نحوی که مسئولان از دو برابر شدن میزان ابتلا در برخی استان‌ها می‌گویند. در دو موج قبلی شیوع کرونا در کشور و در هر یک از ماه‌های فروردین و خرداد، در روزهای محدودی موارد ابتلای روزانه از مرز سه هزار نفر فراتر رفت، اما در هفته گذشته شش روز این اتفاق رخ داد و همین دیروز نیز ۳،۵۶۳ به مبتلایان کرونا اضافه شد. علاوه بر استان‌ها، پایتخت نیز از حیث شیوع کرونا وضعیت مناسبی ندارد. رئیس ستاد مقابله با کرونا در تهران می‌گوید موج سوم کرونا فرارسیده و پایتخت روزهای سختی را در پیش‌رو دارد. علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران روز گذشته هشدار داد که پایتخت «هفته سخت‌تری» در ارتباط با کرونا پیش‌رو دارد.

مصائب کادر درمان

جهش ویروس کرونا خستگی و فرسودگی کادر درمانی، کمبود تخت‌های مراقبت‌های ویژه و افزایش موارد بستری را به دنبال داشته و نگرانی درباره وخیم شدن اوضاع در صورت ادامه روند کنونی را افزایش داده است.
در شرایطی که کرونا به روزهای اوجش در تیر و اوایل مرداد برمی‌گردد و مسئولان از فرسودگی کادر درمان می‌گویند، که آمار مبتلایان و قربانیان کادر درمان نیز در حال افزایش است و عدم پرداخت مطالبات آنان زبان مسئولان بهداشتی را به گلایه باز کرده است. یک ماه و نیم پیش علیرضا سلیمی، معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی به ایلنا گزارش داده بود حدود شش هزار نفر از کادر درمان تهران به کرونا مبتلا شده‌اند و تاکنون ۱۵۰نفر آنها جان خود را از دست داده‌اند. این وضع به احتمال زیاد امروز بسیار بحرانی‌تر است، چرا که خبرهایی از گوشه و کنار کشور مخابره می‌شود نشان می‌دهد که آسمان کادر درمان در همه جای کشور یک رنگ است و آنان تحت شدیدترین فشار کاری هستند، کاری که علاوه بر خستگی و فرسودگی، سلامتی آنان را نیز تهدید می‌کند. دو روز پیش بود که سعید کشمیری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در مراسمی اعلام کرد: «بیش از یک هزار نفر از کارکنان حوزه بهداشت و درمان این استان به کووید۱۹ مبتلا شده که برخی از آنها بهبود یافته و برخی دیگر در بستر بیماری و یا در مرخصی هستند.» وقتی آمار مبتلایان استان بوشهر که جمعیتی به مراتب بسیار کمتر از تهران را در خود جای داده است با شهر تهران با جمعبتی میلیونی مقایسه کنیم، وضعیت بغرنج کادر درمان‌پایتخت بیشتر به چشم می‌آید. ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت نیز دو روز قبل در یک برنامه تلویزیونی با بیان این که صبر و تحمل و توان پزشکان و پرستاران هم حدی دارد، از نبود امکانات و منابع مالی گله کرد. او گفت: «با دست خالی با کرونا نمی‌شود جنگید. پیروزی خواستن مستلزم فراهم بودن امکانات است. روسیاهیم از این که پرسنل بهداشتی ما ۳، ۴ ماه است که نه کارانه، نه اضافه کار که حتی حقوقش را که کمتر از حداقل حقوق وزارت کار است نگرفته است.»
فقط حریرچی نیست که زبان به گلایه باز کرده و از وضعیت بغرنج کادر درمان سخن می‌گوید. وزیر بهداشت نیز در دوم مهر در یک یادداشت اینستاگرامی زبان به شکایت باز کرده بود و با گلایه نوشته بود که به همکاران او در حوزه درمان «بیمار و ناتوان» شده‌اند و «مطالباتشان معوق مانده» است. او نوشته بود «موج حمله جدید» کرونا شکل گرفته و با توجه به وضعیت کادر درمان و خالی شدن انبارها «پاییز سنگینی فرا می‌رسد».
نمکی در ادامه نوشته بود:«هرچه می‌گوییم همه‌گیری را نمی‌شود با التماس و تمنا متوقف کرد بی‌فایده است. هرچه التماس و تمنا و فریاد می‌کنیم که کرونا را نمی‌شود بدون کمک‌های ویژه مهار کرد کسی باور نمی‌کند.»

بودجه کرونا کجا هزینه شده است؟

همزمان با شیوع مجدد کرونا و آغاز موج سوم این ویروس، زمزمه‌هایی در مورد نحوه هزینه‌کرد بودجه کرونا نیز شنیده می‌شود. پس از اعلام رسمی کرونا و اوج‌گیری موج نخست این ویروس در روزهای پایانی سال گذشته و اوایل فروردین امسال، رئیس جمهوری در روز هفتم فروردین در نامه‌ای از رهبری درخواست کرد ایشان با برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه برای مقابله با کرونا موافقت کند. چند روز بعد رهبر با این درخواست موافقت کرد و قرار شد یک میلیارد یورو به مقابله با کرونا اختصاص داده شود. اما اکنون که شش ماه از آن تاریخ گذشته است، وزیر بهداشت گفته است فقط «سهم ناچیزی» از این یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت پرداخت شده است.
به دنبال گلایه اینستاگرامی سعید نمکی، ایرج حریرچی نیز گفته است که فقط حدود یک سوم از این مبلغ به وزارت بهداشت اختصاص داده شده است. بعد از این که مسئولان وزارت بهداشت به نحوه هزینه‌کرد «یک میلیارد یورو» برای مبارزه به کرونا گلایه کردند، احمد امیرآبادی، نماینده قم در مجلس شورای اسلامی در واکنش به یادداشت نمکی در اینستاگرام در یک پیام توئیتری نوشت:«مجلس از چگونگی واگذاری و هزینه‌کرد یک میلیارد یورویی خط اعتبار مربوط به مبارزه با بیماری کرونا تحقیق و تفحص می‌کند.»