بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


برگشت مجلس یازدهم؛ از واکسن کرونا و ماشین دناپلاس تا شعارهای عدالت و مبارزه با رانت

دوربرگردان بهارستان

همدلی| آسو محمدی: از ماشین ۶۰۰ میلیونی تا حقوق ۲۳۰میلیونی؛ از کیت اختصاصی تشخیص کرونا تا واکسن سفارشی آنفلوآنزا؛ حاشیه‌هایی که دست از سر مجلس یازدهم برنمی‌دارند و نه تنها گلایه‌های افکار عمومی و طیف رقیب این مجلس که حتی صدای اصول‌گرایان شاخص را هم درآورده است. مجلس انقلابی که با شعارهای دهان پر کن، سرکار آمده بود، هنوز چند ماه از عمرش نگذشته تبدیل به یکی از حاشیه‌سازترین مجلس‌های بعد از انقلاب شده است. تقریبا ماهی نیست که حاشیه‌ای یا جنجالی در مجلس سراسر اصول‌گرا درست نشود و واکنش منفی افکار عمومی و کاربران شبکه‌‌های اجتماعی را به دنبال نداشته باشد.
در روزهای اخیر در حالی که وزارت بهداشت اعلام کرده بود گروه‌های پر خطر در اولویت دریافت واکسن آنفلوآنزا قرار دارند، گزارش‌هایی از جمله در وب‌سایت «اسکان نیوز» منتشر شده که نشان از تحویل هزار و پانصد واکسن آنفلوآنزا به مجلس شورای اسلامی دارد. در این راستا تصاویری نیز در رسانه‌های اجتماعی با عنوان «فاکتور تحویل ۱۵۰۰ واکسن آنفلوآنزا به بهداری مجلس» منتشر شده است. سایت انتخاب هم گزارش داده است که این واکسن‌ها به قیمت دولتی چهل هزار تومان تحویل مجلس شده است و در فهرست اولویت‌هایی که پیش‌تر سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت منتشر کرده بود، نامی از نمایندگان و کارمندان مجلس دیده نمی‌شد. در این فهرست فقط گفته شده بود که دوونیم میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا به صورت رایگان به گروه‌های پرخطر، مانند زنان باردار، سالمندان، کادر درمان، مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای و خاص، تزریق خواهد شد. این وضعیت درحالی است که مجلس شورای اسلامی در هفته‌های اخیر به دلیل موضوعاتی همچون حقوق نمایندگان و خودروهای دناپلاس خبرساز بوده است.
دو روز پیش حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، در گفت‌وگو با برنا در پاسخ به این سوال که آیا خبر دریافت ۱۵۰۰عدد واکسن آنفلوآنزا توسط بهداری مجلس صحت دارد، گفت: «من از بهداری مجلس پرس و جو کردم مجلس ۱۵۰۰ واکسن آنفلوآنزا ‌را دریافت کرده است.»
او ادامه داد: «من موافق دریافت این واکسن‌ها نبودم، ابتدا باید مردم دریافت می‌کردند، بعد به مجلس ارائه می‌شد.»شهریاری اضافه کرد: «تعداد ۱۵۰۰ واکسن، ‌نمایندگان مجلس خدمه و کارکنان را شامل می‌شود. بهداری با بیان این‌که تعدادی مریض سرطانی داریم، این را دریافت کرده است‌.» او در پاسخ به این سوال که هنوز تعدادی از مردم و کادر درمان واکسن دریافت نکرده‌اند، چطور مجلس تعداد ۱۵۰۰عدد واکسن دریافت کرده است، گفت: «من این مجلس را انقلابی نمی‌دانم و انتقادها را درست می‌دانم.» در واکنش به این موضوع افکار عمومی هم ساکت ننشست. کاربران شبکه‌های اجتماعی با هشتگ «مجلس انقلابی»، «واکسن آنفلوآنزا» و «دناپلاس» به این موضوع واکنش نشان دادند. «حسین» در توئیترش نوشته: «مگه تعداد نماینده‌ها ۲۹۰ نفر نیست!؟ این‌ها ۱۵۰۰ تا واکسن رو واسه کی می‌خوان!!؟.» بعد از این فشارها و انتقادات، خبر آمد که مجلس شورای اسلامی با توجه به شرایط ویژه امسال در تامین واکسن آنفلوآنزا، ۱۵۰۰ واکسنی را که طبق روال سال‌های گذشته به داروخانه بهارستان تخصیص داده شده بود، به وزارت بهداشت بازگرداند این در حالی است که وزارت بهداشت در توضیحی این اتفاق را تصمیمی طبق روال طبیعی توزیع واکسن به مراکز بهداشت اعلام کرد. در همین رابطه شهلا میرگلوبیات، مدیر کل سلامت مجلس در گفت‌وگو با خانه ملت، گفت: «تخصیص واکسن آنفلوآنزا به داروخانه وابسته به مرکز بهداشت مجلس شورای اسلامی مطابق روال سال‌های گذشته صورت گرفته است که با توجه به نزدیک شدن فصل پاییز و لزوم پیش‌بینی لازم جهت این امر، تعداد ۱۵۰۰ واکسن از سوی سازمان غذا و دارو به داروخانه مجلس شورای اسلامی تخصیص داده شده است.» پیش از این هم دریافت یک دستگاه خودرو دناپلاس با اقساط بلندمدت و به قیمت کارخانه از سوی نمایندگان مجلس یازدهم حاشیه‌ساز شده بود. بسیاری در نقد این رفتار نمایندگان نوشتند و همین هم باعث شد تا تعدادی از نمایندگان از دریافت خودرو منصرف شوند. در همین حال مجلس یازدهمی‌‌هایی که با وعده حمایت از وضع معیشتی مردم مظلوم تلاش کرده بودند در هنگام انتخابات توجه‌‌ افکار عمومی را جلب کنند، حالا با افشا شدن عدد حقوقشان بیشتر محل عصبانیت افکار عمومی شده‌‌اند. آن‌‌گونه که رسانه‌‌ها گزارش داده‌‌اند از ابتدای شروع به کار تاکنون هر نماینده بیشتر از 120میلیون تومان حقوق دریافت کرده است. مجلس یازدهمی‌‌ها قبل از شروع به کار شعار می‌‌‌‌دادند که هرچه نشان از نابرابری و سوءاستفاده‌های مالی است از مجلس رخت ‌‌می‌‌ببندد. اما بعد از گذشت چند ماه از سکانداری‌شان در خانه ملت معلوم شده که آن شعار برایشان خیلی کاربری ندارد و حالا اهالی بهارستان یکی‌یکی از آن شعارهای تبلیغاتی عقب نشسته‌‌اند. عقب‌نشینی‌ای که برایشان هم دردسرساز هست و هربار افکار عمومی با واکنش منفی به آنان پاسخ می‌‌دهد.
این حاشیه‌سازی‌ها حتی صدای انتقاد احمد توکلی نماینده سابق و اصول‌گرای مجلس را درآورد. توکلی چند روز پیش در واکنش به ماجرای خودروهای دناپلاس در نامه‌ای خطاب به نمایندگان مجلس نوشت: «تمام ۳۵۰ خودروی تحویل گرفته را بازگردانید و از مردم عذرخواهی کنید.» البته واکنش‌ها تنها به احمد توکلی ختم نشد و حسن کامران از نمایندگان سابق نیز در ویدئویی انتقادات تندی را روانه خانه ملت کرد. او در این ویدئو گفت: «سخنگوی مجلس شورای اسلامی توجیهی را درباره خودرو اتخاذ کرد که متاسف شدیم. هر دوره این توجیهات است. بابا کسی که به مجلس می‌آید مگر باید خانه‌اش عوض شود، دلار و ماشین بگیرد و لباسش را عوض کند؟ امروز هفته دفاع مقدس است وقتی جانباز شیمیایی ما و رزمنده معسر ما در زندگی روزمره‌اش مانده است شما با این توجیهات خجالت نمی‌کشید؟ مجلس حمل و نقل دارد و مانند ادارات دیگر نمایندگان را می‌برد و می‌آورد، این چه توجیهی است. چهارسال آمده‌اند مجلس لباس و خانه و ماشین‌شان را عوض کنند و بچه‌هایشان را سر کار بگذارند؟ دست از این کارها بردارید.» با وجود انتقادات به این بریز و بپاش مجلس برای نمایندگان و صرف هزینه‌های میلیاردی برای تامین ماشین و خانه آنها، اما برخی نمایندگان حتی به این هم قانع نیستند و ماشین شاسی بلند می‌خواهند مانند لطف‌الله سیاهکلی که در پی واکنش برخی نمایندگان به طرح دریافت خودروی دناپلاس به قیمت نصف بازار با اعلام این مطلب می‌گوید: «من برای رفتن به مناطق روستایی شاسی بلند می‌خواهم.» در هر حال سه ماه است که مجلس یازدهم روی کار آمده اما همین اول راه در پیاده کردن وعده‌های انتخاباتی نه تنها درجا زده‌اند بلکه در خیلی موارد یک گام هم به عقب نشسته‌اند. آنها تا به اینجا حتی در طرح‌هایی که فکر می‌کردند در جهت معاش و معیشت مردم است نیز نتوانستند کاری از پیش ببرند. نمونه واضح و روشن آن ماجرای تصویب مالیات بر خانه‌های خالی است که با چندین ایراد به مجلس برگشت داده شد یا ماجرای توزیع قیر رایگان که برای هرکسی واضح است در دل این طرح‌ها چه حجمی از فساد و رانت می‌تواند نهفته باشد. با این وجود نمایندگانی که یکسره و پی‌در پی در شیپور حمایت از سفره مردم می‌دمیدند هنوز چندماه نگذشته تصویر دیگری از خود نشان دادند.