بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بنایی خاص در قزوین

قزوین را شهر ‌‌آب‌انبارها می‌دانند. در میان ‌‌آب‌انبارهای تاریخی این شهر، ‌‌آب‌انبار زنانه بازار که سمت غربی مسجد النبی قزوین قرار دارد، در زمان خود بزرگ‌ترین ‌‌آب‌انبار بازار این شهر محسوب می‌شده است. قزوین به علت شرایط جغرافیایی که داشته، در زمان قاجار و پیش از آن با مشکل کمبود آب مواجه بوده است. همین امر باعث شده تا ‌‌آب‌انبارهایی در قسمت‌های مختلف شهر به منظور تامین آب مردم ساخته شود.
ساخت و وقف بیش از 100 بنای باشکوه به منظور انباشت و ذخیره آب در شهری که به کم آبی شهرت داشته، باعث شده امروزه قزوین به شهر ‌‌آب‌انبارها معروف شود. معماری هر ‌‌آب‌انبار در قزوین طرح و نقشه متفاوت و جداگانه داشته و هر ‌‌آب‌انبار از تزیینات منحصربه فردی برخوردار بوده است. یکی از معروف‌ترین ‌‌آب‌انبارهای شهر قزوین که در بازار قرار دارد، ‌‌آب‌انبار زنانه بازار است.
قزوین ‌‌آب‌انبارهای بسیاری دارد. در این میان در اطراف بازار قزوین به دلیل رفت و آمد مردم و تجار ‌‌آب‌انبارهای بسیاری ساخته شده بود که امروزه بقایای برخی از این ‌‌آب‌انبارها دیده می‌شوند. یکی از این ‌‌آب‌انبارها، ‌‌آب‌انبار زنانه بازار است.‌‌ آب‌انبار زنانه بازار قزوین در زمان حکومت ناصرالدین شاه ساخته شده است. این ‌‌آب‌انبار همانطور که از نامش مشخص است، برای استفاده زنان شهر بود. ‌‌آب‌انبار مذکور در زمان حیات خود، بزرگ‌ترین ‌‌آب‌انبار بازار شهر قزوین بوده که توسط نامی‌ترین عالم مذهبی آن زمان حاج ملا عبدالوهاب قزوینی در شهر قزوین ساخته شد. به طور کلی ‌‌آب‌انبارها دارای بخش‌های متعدد هستند که عبارت است از خزینه، گنبد، پاشیر، بادگیر، سردر، ورودی و خروجی آب. ‌‌آب‌انبار زنانه بازار قزوین نیز دارای این بخش‌ها است اما سردر ‌‌آب‌انبار طی سال‌ها از بین رفته و براساس شواهد سردری کوچک و ساده برای آن بازسازی شده است. برای رسیدن به پاشیر ‌‌آب‌انبار باید 43 پله را به سمت پایین رفت (علت قرار گیری مخزن در زیرزمین، خنک نگاه داشتن آب در تابستان است). مخزن ‌‌آب‌انبار 2350 متر مکعب گنجایش دارد و به شکل مستطیل ساخته شده است. در وسط مخزن چهار ستون عظیم کار شده که سقف بنا را نگاه می‌داشته‌اند. سقف بنا از ده گنبد کوتاه تشکیل شده و ‌‌آب‌انبار دارای 5 بادگیر مرتفع می‌باشد که پشت دیوارهای بازار و مسجد پنهان بودند. برای لایروبی مخزن آب نیز پلکانی باریک از مخزن به شبستان شمال غربی مسجد راه داشته که از این پله‌ها تنها میرآب استفاده می‌کرده است. برای ساخت بنا از مصالح بومی استفاده و جرز‌های ‌‌آب‌انبار از شفته آهک با روکش ساروج ساخته شده است. به طور کلی ‌‌آب‌انبار فاقد تزیینات خاصی است و زیبایی غالب بنا در سردر آن بوده است.