بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پس از اعلام کلیات انفجار نطنز، افکار عمومی باید اقناع شوند

در انتظار گزارش «خرابکاری»

همدلی| انفجاری در تاسیسات هسته‌ای نطنز ۱۲تیرماه در یکی از ساختمان‌ها و سوله‌های مرکز مونتاژ سانتریفیوژها در اصفهان رخ داد. پس از آن خبر وقوع حادثه در تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم نطنز واکنش‌های زیادی داشت و از همان زمان گمانه‎هایی درباره خرابکاری این انفجار مطرح شد. حالا پس از دو ماه و 17روز از آن حادثه، سخنگوی دولت گفته است که علت حادثه نطنز با یک اجماع نظر در حال تکمیل است.
شورای عالی امنیت ملی یک روز بعد از حادثه اعلام کرد که علت به صورت دقیق مشخص شده، اما به دلیل ملاحظات امنیتی آن را در زمان مناسب اعلام خواهد کرد. پس از آن هم بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی علت این انفجار را خرابکاری دانست و گفت:«جزئیات این حادثه را مسئولان امنیتی در وقت مناسب اعلام خواهند کرد.» همچنین روز بعد از انفجار نطنز، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی مفصل به نقل از یک مقام اطلاعاتی در خاورمیانه جزئیاتی درباره این حادثه منتشر کرد و احتمال داد این عملیات خرابکاری کار اسرائیل باشد.
اما در تیرماه چند رشته انفجار و آتش‌سوزی در تاسیسات نظامی و صنعتی ایران و بخصوص در دو هفته اول تیرماه باعث گمانه‌زنی‌های بسیار شده است؛ از جمله انفجار در نزدیکی تاسیسات پارچین در شرق تهران که نورش در مناطق دیگر شهر هم دیده شد، انفجار در مرکز توزیع برق شیراز و انفجار و آتش‌سوزی در کلینیکی در شمال تهران.
در این میان روز گذشته علی ربیعی در پاسخ به سوالی درباره برخی فرضیه‌های مطرح شده درباره حادثه نطنز و اظهار نظر مقامات اسرائیلی در این باره گفت: «از ساعات اولیه این اتفاق به طور دقیق مورد بررسی قرار گرفت و گروه‌های متخصص در آنجا مستقر شدند. بر اساس اجماع نظر کارشناسان ذی‌ربط علت حادثه با یک اجماع نظر در حال تکمیل است.» ربیعی افزود: «خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشته است. در ساعات اولیه خبرهایی منتشر کردند که مواد اولیه در منطقه پخش شده که گفته شده که به هیچ عنوان مواد رادیواکتیو وجود نداشته است.» دستیار ارتباطات اجتماعی ‌رئیس جمهوری گفت: «همچنین گفته‌اند که این موضوع اقدام بازدارنده برای فعالیت‌های هسته‌ای بوده است. تاثیری بر روند فعالیت‌های مرتبط با غنی‌سازی اورانیوم در مراکز هسته‌ای نظیر نطنز بر جای نگذاشته است.»
او ادامه داد:«صنعت هسته‌ای ما صلح‌آمیز است و بر خلاف میل بدخواهان و دشمنان ایران قابل توقف نیست، این قطار با همه ظرفیت خود در حال حرکت است قبلا هم همکاران ما در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اعلام کردند که در زمان مناسب در این باره اطلاع رسانی خواهد شد.» ربیعی خاطرنشان کرد: «از ابتدای وقوع این حوادث برخی رسانه‌ها و فعالان رسانه‌ای که عمدتا با موساد کار می‌کنند در اقدامی برنامه‌ریزی شده وهماهنگ تلاش کردند که تصویری قدرتمند از رژیم اسرائیل به دست دهند، این حادثه را به رژیم اسرائیل مرتبط کردند. هر چند مقامات سیاسی اسرائیل گفتند که ما از وقوع این حادثه استقبال می‌کنیم اما از پذیرش مسئولیت این حادثه صریحا خودداری کردند.» سخنگوی دولت افزود: «این فضاسازی وعملیات روانی برای همه ما آشنا است که از سوی افراد و رسانه‌هایی با خبرسازی و توئیت از سوی رژیم صهیونیستی دنبال شد چون با ماهیت شرور و تروریستی اسرائیل تناسب دارد به نوعی پذیرش برای آن وجود دارد و به آن رژیم می‌خورد که این شرارت‌ها را انجام دهد.»
ربیعی ادامه داد: «آنها(رژیم اسرائیل) باید توجه داشته باشند که تولید ادبیات هنجارشکن در زمینه تاسیسات هسته‌ای ما حتی از سوی رسانه‌ها عملا گام نهادن در مسیر خطوط قرمز صلح و امنیت جهانی است که رژیم اسرائیل به آن دامن می‌زند و این اقدام می‌تواند رویه خطرناکی باشد که در سراسر عالم توسعه پیدا می‌کند.»
اما چند روز بعد این اتفاق سازمان انرژی اتمی در برآورد خود اعلام کرد حادثه‌ای که در تاسیسات ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته نطنز رخ داده خسارت‌های مالی قابل توجهی به جا گذاشته و ممکن است باعث کندی برنامه غنی‌سازی شود. دو ماه پیش هم جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفت: «جمع‌بندی قطعی این است که انفجار نطنز به علت رخنه در مسائل حراستی و حفاظتی و خرابکاری بوده است.»
دیروز همچنین معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با سخنرانی در شصت و چهارمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌طور مجازی، مواضع کشور را درخصوص موضوعات مختلف تشریح کرد. به گزارش «ایسنا» علی‌اکبر صالحی با بیان این‌که جمهوری اسلامی ایران اهمیت بالایی برای ایمنی هسته‌ای قائل است، گفت: «اخیرا تهدیدهای جدیدی از سوی طرف‌های بدخواه توسط ابزارهای سایبری و سایر ابزارهای فناوری، مشاهده شده است. در این رابطه، به انفجار اخیر در تاسیسات هسته‌ای شهید احمدی‌روشن‌(نطنز) اشاره می‌کنم که همان‌طور که قبلا هم اعلام شد، در اثر خرابکاری بود. این اقدامات خرابکارانه باید توسط آژانس و کشورهای عضو محکوم شود. ایران این حق را دارد تا هر اقدام لازمی را برای محافظت از تاسیسات خود انجام داده و در برابر هرگونه تهدیدی، واکنش لازم را به‌طور مقتضی اتخاذ کند.» صالحی ابراز کرد: «جمهوری‌اسلامی ایران آماده است تا به تلاش‌ها و همکاری خود با دیگران در جامعه بین‌المللی ادامه دهد تا چندجانبه‌گرایی و دیپلماسی را به مرکز روابط بین‌الملل بازگرداند. برای این منظور، راهی جز متحد شدن و پایان دادن به رفتارهای مخرب دولت فعلی ایالات‌متحده، به‌خاطر منافع همه ما در جامعه بین‌المللی، وجود ندارد.»
چهار روز پیش هم نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «انفجار در تاسیسات هسته‌ای شهید احمدی روشن (نطنز) نتیجه خرابکاری بود و ما نسبت به چنین ماجراجویی خطرناکی هشدار می‌دهیم.»
کاظم غریب‌آبادی در نشست فصلی شورای حکام، ضمن تشریح مواضع ایران درباره گزارش پادمانی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: «جمهوری اسلامی ایران، اهمیت بالایی برای امنیت هسته‌ای قائل است. در این زمینه، توجه شما را به یک موضوع مهم درخصوص انفجار اخیر در تأسیسات هسته‌ای شهید احمدی روشن (نطنز) جلب می‌کنم که همانطور که قبلاً اعلام شد، نتیجه خرابکاری بود. ما نسبت به چنین ماجراجویی خطرناکی هشدار می‌دهیم. این اقدامات بدخواهانه باید توسط آژانس و اعضای آن قویاً محکوم شوند.»
او با استناد به قطعنامه‌های آژانس درباره خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای کشورهای عضو و یادآوری مسئولیت آنها، افزود: «در قطعنامه‌های مختلف کنفرانس عمومی تأکید شده است: هرگونه حمله مسلحانه و تهدید علیه تاسیسات هسته‌ای اختصاص داده شده به مقاصد صلح آمیز و تحت پادمان، نقض اصول منشور ملل متحد، حقوق بین‌الملل و اساسنامه آژانس تلقی می‌شود.»
سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اضافه کرد:«در همین چارچوب، ایران حق خود می‌داند تا ضمن حفاظت از تاسیسات هسته‌ای خود، به هر شیوه‌ای که صلاح می‌داند، واکنش لازم را نیز به این تهدیدات به طور مقتضی اتخاذ کند.» غریب‌آبادی تاکید کرد: «چنین اقدامات بدخواهانه، تأثیرات منفی بر برنامه هسته‌ای ایران نخواهد گذاشت، بلکه به عنوان انگیزه‌ای برای تسریع پیشرفت‌هایش خواهد بود.»
تاکید همه این مسئولان بر «خرابکاری» در سایت هسته‌ای نطنز و خودداری از اعلام جزئیات آن بدون تردید سبب انتشار شایعاتی خواهد شد که ممکن است امنیت ملی را نیز تهدید کند. به نظر می‌رسد پس از بررسی‌های دوماه و چند روز گذشته جزییات موضوع برای مسئولان مشخص شده است و افکار عمومی در انتظار این گزارش است.