پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش همدلی از افزایش ابتلای کودکان و نوجوانان به ویروس کرونا

کووید19 زیر 18سال

همدلی| ابتلای کودکان و نوجوانان به ویروس کرونا در روزهای گذشته افزایش یافته است. بسیاری از کارشناس‌ها معتقدند بازگشایی مدارس در روند صعودی ابتلای افراد زیر 18سال موثر بوده، چیزی که حداقل در روزهای گذشته با اعلام برخی موارد ابتلا در شهرهایی مانند اصفهان یا لرستان می‌شود به آن استناد کرد. با این وجود مقامات آموزش‌وپرورش همواره خبرهایی از این دست را تکذیب کرده‌اند. در روزهای اول شیوع ویروس کرونا با وجود همه نگرانی‌هایی که کووید19 در دل و جان مردم انداخته بود، اما وجود یک آگاهی، حداقل در آن شرایط، کمی به مردم آرامش می‌داد؛ ‌این‌که کودکان به کرونا مبتلا نمی‌شوند. آمارها هم همین را نشان می‌داد. مدت‌ها هیچ خبری از ابتلا و مرگ کودکی نبود و همه از این بابت احساس خوبی داشتند، چراکه مطمئن بودند فرزندانشان از شر این ویروسِ کشنده در امان هستند. اما به تعبیر وزیر بهداشت کرونا همان «شتر، شیر، گاو، پلنگی» بود که کسی چهره واقعی او را نمی‌شناخت. کرونا این بار قربانی‌های خودش را از میان کودکان انتخاب کرد. شاید موردی که پیش از این در رسانه‌ها بیشتر به آن پرداخته شد مرگ «ویانا» دختر 8ساله یک زوج مدافع سلامت در اصفهان بود که سبب‌ساز متاثر شدن بسیاری شد و البته هشداری جدی برای بقیه بود که بدانند ابتلا به کرونا دیگر محدودیت سنی خاصی ندارد. به تعبیر «مسعود مردانی» عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا در گفت‌وگو با «همدلی»، «اوایل می‌گفتند بچه‌ها مبتلا نمی‌شوند اما حالا معتقدند بچه‌ها هم مبتلا می‌شوند، به‌ویژه الان که با طغیان بیماری مواجه هستیم، بچه‌ها مستثنا نیستند.»
دراین‌باره روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر ‌این‌که بعد از بازگشایی پر حرف‌و‌حدیث مدارس آمارها نشان می‌دهد که تعداد افراد زیر 18سال مبتلا به ویروس کرونا افزایش پیدا کرده است. «آذر منصوری» فعال سیاسی اصلاح‌طلب با انتشار این خبر در صفحه توئیتری خود نوشت که «پس از بازگشایی مدارس، آمار روزانه بستری کودکان و نوجوانان (حداکثر ۱۸ سال) مشکوک به کرونا به بالاترین حد از ابتدای همه‌گیری کرونا رسید. ۳۱۷۷۸ کودک و نوجوان تاکنون با علایم محتمل کرونا بستری شده‌اند. ۴۶۳۲ کودک و نوجوان مبتلای قطعی به کرونا تاکنون بستری شده‌اند.» خبری که عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا بدون اعلام آمار مشخصی اما بر اصل آن صحه می‌گذارد.
«مسعود مردانی» در گفت‌وگویی با «همدلی» با بیان ‌این‌که «احتمالاً داریم وارد فاز سوم شیوع کرونا می‌شویم» درباره افزایش موارد ابتلای افراد زیر 18سال گفت که «در کل طی روزهای گذشته موارد جدید بیماری در میان همه گروه‌ها افزایش پیدا کرده است، موارد بستری و هم چنین موارد انتقال به آی‌سی‌یو نیز با افزایش رو‌به‌رو بوده، بنابراین ما با یک طغیان مجدد بیماری رو‌به‌رو هستیم. در میان همه این مبتلایان، موارد ابتلا در سنین کودکی نیز افزایش پیدا کرده است. حالا دلیل آن می‌تواند بازگشایی مدارس، یا مسافرت‌های شهریورماه یا شرکت در دسته‌های عزاداری باشد. به هر صورت الان کشور به لحاظ بیماری وضعیت خوبی ندارد و اگر همین طوری ادامه پیدا کند قطعا موارد بیماری بیشتر از این خواهد شد.»
نگرانی‌ها درخصوص افزایش موارد مبتلا در میان کودکان و افراد زیر 18سال بعد از بازگشایی مدارس به حدی هست که چند روز قبل هم رئیس انجمن پزشکان کودکان در ایران در نامه‌ای به وزیر بهداشت نسبت به بازگشایی مدارس ابراز نگرانی عمیقی کرد. به گزارش همشهری‌آنلاین در بخش‌هایی از نامه «منصور بهرامی» خطاب به وزیر بهداشت آمده که «علی‌رغم تصور قبلی مبنی بر عدم درگیری کودکان به این بیماری، در ماه‌های اخیر موارد فزاینده‌ای از درگیری کودکان و حتی متأسفانه چندین مورد فوت کودکان در کشور وجود داشته است. مکان رعایت پروتکل‌های بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی به طور کامل توسط دانش‌آموزان مخصوصاً پایه‌های ابتدایی وجود ندارد، لذا در معرض قرار دادن دانش‌آموزان در محیط‌های سربسته با ازدحام زیاد منجر به افزایش میزان موارد بیماری و به تبع آن مرگ‌ومیر بالا در کودکان خواهد شد. در صورت همه‌گیری کودکان با بازگشایی مدارس همانند آنچه در میزان در بیماران بزرگسال شاهد بودیم، متأسفانه تخت‌های مراقبت ویژه کودکان به اندازه کافی در کشور موجود نیست، بنابراین با چالش بزرگی روبه‌رو خواهیم بود.» نبود امکانات مناسب در بیمارستان‌ها برای کودکان چیزی هست که پیش از بازگشایی مدارس پزشک متخصص عفونی بیمارستان مسیح دانشوری هم به آن اشاره کرده بود. «محمدرضا‌هاشمیان» در یک گفت‌وگوی اینستاگرامی گفته بود که «واقعاً اگر بچه‌ها به کرونا مبتلا شوند کشوری نیستیم که بتوانیم در برابر آن مقاومت کنیم، وقتی مدارس را باز کنیم این گرفتاری اگر برای ده بچه یا بیشتر پیش بیاید نمی‌توانیم خودمان را ببخشیم.»
احساس خطر از شیوع کرونا میان کودکان و نوجوانان از طریق مدارس به‌گونه‌ای بود که برخی‌ها متولی آموزش در کشور را برای برحذر داشتن از گرفتن تصمیمات بحث‌برانگیز به مناظره دعوت کردند، «پیام آزاده» انکولوژیست طراز اول ایران و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بازگشایی مدارس و روند روبه رشد بیماری کرونا، حاجی میرزایی وزیر آموزش‌وپرورش را به یک مناظره در رسانه‌های عمومی دعوت کرد. به گزارش ایسنا، «آزادی» دراین‌باره معتقد است که بازگشایی مدارس با توجه به پایین بودن میزان امکانات بهداشتی و عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مدارس تنها به خطر انداختن جان دانش‌آموزان و معلمانی است که سرمایه‌های اصلی کشور هستند. نباید از نظر دور داشت که به خطر انداختن جان جوانان و نوجوانان در ایران با توجه به روند پرشتابی که جمعیت ایران‌ به سوی پیر شدن دارد، حرکتی بسیار نسنجیده و غلط است؛ نیروی انسانی که عامل اصلی رشد و توسعه در جوامع انسانی به حساب می‌آیند. حالا واکنش‌ها به بازگشایی مدارس با توجه به بالا رفتن موارد ابتلا به کرونا طی روزهای اخیر بیشتر شده، «پیام طبرسی» رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در بخشی از یک لایو اینستاگرامی به تصمیمات اخیر آموزشی انتقاد کرد و گفت که «در اورژانس کرونای بیمارستان، مردم صف کشیده‌اند که ویزیت شوند و من نمی‌دانم ما چرا دائم اشتباهاتمان را ادامه می‌دهیم. اگر به همین روش ادامه دهیم در آبان ماه مرگ‌ومیر روزانه ما به 600نفر هم می‌رسد و این اتفاق دور از ذهن نیست، وقتی‌که مسافرت‌ها بیشتر شد و مردم رعایت نکردند، وقتی مدارس و دانشگاه‌ها باز شد معلوم است که این اتفاق می‌افتد. امروز معلم و دانش‌آموز داریم که کرونا دارند. وقتی شما این افراد را داخل کلاس می‌برید خوب بقیه هم می‌گیرند و بیماری پخش می‌شود، امروز ایمنی گله‌ای هم دیگر فایده‌ای ندارد و این بیماری متاسفانه هست.»
در همین رابطه طی روزهای گذشته اخباری از مبتلا شدن دانش‌آموزان و معلم‌ها شنیده شده است؛ در یک مورد به گزارش ایرنا «بهروز کلیدری» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفته که «در چند روز اخیر گزارش‌های ما نشان می‌دهد که ۱۶۳دانش‌آموز این استان مبتلا به کرونا داریم و ۲ هزار و ۸۶۳ دانش‌آموز هم یکی از اعضای خانواده‌شان گرفتار این بیماری شده است. همچنین در این مدت ۴۸ معلم مبتلا به ویروس و ۱۸۳ معلم در خانواده فرد مبتلا از این استان بوده‌اند.»
همچنین برخی خبرگزاری‌ها از مرگ یک دانش‌آموز در شهرستان گتوند نقل کرده‌اند که گفته می‌شود مرگ وی به علت بیماری قلبی بوده است؛ اما جواب آزمایش‌های او نشان داده این کودک 8ساله به کرونا مبتلا بوده، یا در یک مورد دیگر خبر مبتلا شدن 39 دانش‌آموز در شهرستان سلسله استان لرستان واکنش‌های زیادی به همراه داشت. این خبر که توسط فرمانداری این شهرستان منتشر شده بود، ساعاتی بعد با تکذیبیه آموزش‌وپرورش لرستان مواجه شد. به گزارش ایلنا «فرید بهرامی» معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش لرستان با رد ابتلای این دانش‌آموزان در مدارس سلسله گفت: «هیچ گونه ارتباطی بین ابتلای دانش‌آموزان اعلام شده مبتلا به کرونا با بازگشایی مدارس وجود ندارد.» حالا باید دید در روزهای آینده روند افزایشی ابتلای کودکان ونوجوانان زیر 18سال به کرونا چگونه خواهد بود. این‌طور که به‌نظر می‌رسد علیرغم اعلام آموزش‌وپرورش بر سر اختیاری بودن حضور در مدارس، در برخی از شهرستان‌ها این حضور اختیاری پررنگ‌تر بوده، همچنین بسیاری از مدارس غیرانتفاعی از آن‌جایی که برای سال تحصیلی جدید شهریه دریافت کرده‌اند مجبور هستند به دلیل دریافت این وجه حداقل روزی یکی دو ساعت دانش‌آموزان را به مدرسه بیاورند، تصمیمی که با واکنش‌های زیادی همراه شد.