پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


قول‌های مدیران استان کرمانشاه به مستاجران زلزله‌زده سرپل ذهاب

وعده‌هایی که دوساله شد

همدلی| نزدیک به سه سال از روزی که زمین زیر پای مردم سرپل ذهاب استان کرمانشاه لرزید می‌گذرد، اما تبعات این زلزله 3/7 ریشتری هنوز ادامه دارد. صرفن ظر از کندی ساخت و ساز، کمبود امکانات، خلف وعده مسئولان و صدها درد دیگر که در این مناطق به وضوح قابل لمس است. وعده مسکن به مستاجرانی که در زمان زلزله ساکن سرپل ذهاب بودند و بعد از زلزله هیچ مکان و ماوایی برای ماندن نداشتند، موضوعی است که خانواده‌های زیادی را در این شهر رنج‌ می‌دهد. این روزها که بازسازی ویرانه‌های زلزله روزهای پایانی خود رامی‌گذراند این مشکل بیشتر از همیشه خود را نشان داده است. زلزله آبان96 در سرپل ذهاب حجم زیادی از تخریب را بر جای گذاشت و باعث بی‌خانمانی بیش از 120هزار نفر و تخریب کلی و جزیی بیش از103 هزار منزل روستایی و شهری شد.

زلزله مستاجران را بی‌خانمان‌تر کرد

زلزله‌ سرپل ذهاب که آمد، همه را بی‌خانمان کرد، اما مستاجران را بی‌خانمان‌تر، بعد از زلزله این شهر با انبوه مستاجرانی روبه‌رو شد‌ که هم با گرانی رهن و اجاره مواجه بودند و هم با خانه‌های ویران یا نیمه تمامی که هنوز برای اجاره‌نشینی آماده نشده بودند. سرگردانی مستاجران ‌زلزله‌زده ادامه داشت تا اخبار ضد و نقیضی از اختصاص زمین برای ساختن مجتمع‌های مسکونی شبیه مسکن مهر به گوش رسید، این اخبار بارقه‌های امید را در دل زلزله‌زدگان مستاجر روشن کرد.
چند وقت پیش معاون عمرانی استاندار کرمانشاه‌ تعداد مستاجران کانکس‌نشین را حدود ۸۰ خانوار اعلام کرد. اما مسئولان محلی سرپل ذهاب از جمله مجتبی جاسمی، عضو شورای شهر سرپل ذهاب‌ می‌گوید بیش از ۳ هزار مستاجر در سرپل‌ ذهاب وجود دارد که آنها با فشار زیاد و قطع آب و برق مجبور به ترک کانکس‌هایشان شدند.

وعده‌های تو خالی

بهمن سال97 بود که بازوند استاندار کرمانشاه در خصوص خانه‌دار شدن مستاجران ‌زلزله‌زده سرپل ذهاب به رسانه‌ها گفت: زمین برای واگذاری به مستاجران واحدهای تخریبی زلزله آبان ۹۶ سرپل‌ذهاب تامین شده و دستورالعمل مربوط به واگذاری آن به افراد واجد شرایط ابلاغ شده است. همچنین فهرست مستاجران ‌زلزله‌زده آماده شده که پس از شناسایی و پالایش به مستاجرانی که در زلزله آسیب دیده‌اند زمین واگذار خواهد شد. بنابراین بیش از 4700 مستأجر زلزله‌زده شناسایی و پالایش شدند تا وعده‌های تخصیص زمین به آنها محقق شود. فرهاد تجری نماینده وقت مردم سرپل ذهاب در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص پبش‌تر گفته بود:اعطای زمین به مستأجران زلزله‌زده مصوبه دولت است ودر آخرین جلسه‌ای که با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی برگزار شد شرایط مردم زلزله‌زده و وعده‌هایی که برای واگذاری زمین به مستأجران داده شده بود مطرح و‌ مقرر شد معاون وزیر راه با حوزه راه و شهرسازی استان رایزنی کند که این اداره کل نیز با امکان‌سنجی و بررسی شرایط در صورت امکان نسبت به تملک زمین برای مستأجران اقدام کند و دولت وظیفه دارد و این وعده را داده است و هر چند تکلیف قانونی ندارد اما این انتظار را ایجاد کرده‌اند و امید داریم که به این وعده جامه عمل بپوشانند.‌ علی فولادی رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه در همان زمانی که بازار وعده وعیدها به ‌زلزله‌زده‌ها داغ بود، حرف جدیدی زد و امید نیم‌بند مستاجران را به یاس تبدیل کرد. وی گفت احتمال دارد اختصاص زمین به مستاجران تحقق نیابد. وی‌ در این خصوص گفته بود: قرار بود از طرف راه و شهرسازی و استانداری برای مستأجرهای مناطق زلزله‌زده زمین تأمین شود و بنیاد مسکن مداخله‌ای در این زمینه نداشت، اما این موضوع‌ تاکنون انجام نشده است و براساس اطلاعاتی که به دست آورده‌ام احتمال عدم تحقق این موضوع و تخصیص نیافتن زمین به مستأجران زلزله‌زده وجود دارد و‌ شاید دولت در صورت تصویب و تأمین اعتبار در قالب دیگری به مستأجران کمک کند. محبت جمالی‌نیا فرماندار سرپل‌ذهاب نیز اواخر سال98 بر طبل رئیس‌ بازسازی مناطق ‌زلزله‌زده استان کرمانشاه کوبید و او هم از احتمال اختصاص نیافتن زمین به مستاجران خبر داد. وی در این خصوص به رسانه‌های محلی استان گفت: نیمی از مستأجران زلزله‌زده در واحدهای استیجاری مستقر شده‌اند و با توجه به این که تمام برنامه‌ها بر این است که تصمیم معقولی برای مستأجران گرفته شود اما با وجود رصدهای میدانی و برگزاری جلسات متعدد هنوز تصمیم نهایی برای زمین مستأجران واحدهای تخریبی در مناطق زلزله‌زده گرفته نشده است و هنوز کسی درباره تخصیص زمین به مستأجران تعهدی نداده است.
فرماندار سرپل‌ذهاب گفت: متولی تخصیص زمین به مستأجران زلزله سرپل‌ذهاب سازمان ملی زمین است که هنوز برای این اقدام به نتیجه نرسیده است و سازمان ملی زمین متولی خرید زمین برای مسکن مستأجران زلزله‌زده است و تاکنون نیز نتیجه نگرفته است و براساس قول و وعده مسئولان مقرر شد به مستأجران تخریبی زمین اعطا شود و برای مستأجران توقع دریافت زمین و تسهیلات ایجاد شده، اما به نتیجه نرسیده است و منتظر تصمیم نهایی هستیم.
در همین زمین‌ها که برخی از مسئولان محلی سرپل ذهاب ناامیدی از خانه‌دار شدن را به جان مستاجران تزریق می‌کردند. یکی از اعضای شورای شهر سرپا ذهاب گفت که زمینی که قرار است خانه‌ها در آن ساخته شود نیز مشخص شده است، اما دولت پول ندارد.
مجتبی جاسمی عضو شورای شهر سرپل‌ذهاب در این زمینه به جام جم‌ گفت: چهار مکان برای ساخت مسکن مستاجران ‌زلزله‌زده در نظر گرفته و حتی مسکن و شهرسازی نیز با مالکان به توافق رسیده،‌ شورای شهر نیز آن را تصویب کرده و فرمانداری هم عدم مغایرت زده و در کل همه مراحل اداری آن طی شده است‌. وی افزود: در سفر اخیر استاندار به سرپل‌ ذهاب این مسئله مجددا بررسی شد و استاندار گفت که دولت نمی‌تواند برای خرید زمین اقدام کند و این مسئله باید در قالب مسکن ملی و مشارکت مردمی اجرایی شود که قطعا بخشی از مستاجران برای پرداخت مبالغ آن دچار مشکل می‌شوند.

ناامیدی مستاجران سرپل ذهابی از مسئولان

داستان خانه‌دار شدن مستاجران سرپل ذهاب هنوز‌ تمام نشده است و خبرهای ضد و نقیض در این رابطه کماکان ادامه دارد.‌ با وجود زمزمه‌های گاه امیدبخش،‌ اما مستاجران ‌زلزله‌زده این شهر دیگر امیدی به تحقق وعده خانه‌دار شدن‌ ندارند و ترجیح‌ می‌دهند به جای چشم دوختن به دهان مسئولان و شنیدن صحبت‌های ضدونقیض که خروجی مورد نظر را به دنبال ندارند، به کانکس‌های خود تمرکز کنند که آنان را نیز از دست ندهند، چرا که در این آشفته بازار قیمت رهن و اجاره، نه توان مالی اجاره خانه را دارند و نه‌ می‌توانند به وعده‌های مسئولان دلخوش باشند.‌
برخلاف مستاجران سرپل ذهاب، اما تامین زمین برای مستاجران‌ در قصرشیرین، یکی دیگر از شهرهای ‌زلزله‌زده کرمانشاه تحقق یافت و برای190مستاجر این شهرستان زمین اختصاص یافت. اما برای سرپل ذهاب که4000مستاجر شناسایی شده داشت و بعد از پالایش به2500مستاجر واقعی و مستحق کاهش یافت؛ هنوز زمینی اختصاص نیافته است و بسیاری از مستاجران هنوز در کانکس ‌به سر می‌برند و بسیاری به دلیل گرانی رهن و اجاره برای زندگی به روستاها پناه برده‌اند، چرا که‌ اجاره خانه‌های روستایی ارزان‌تر است.