بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


همدلی از وضعیت نامطلوب سیستم گرمایشی مدارس کشور گزارش می‌دهد

شعله سوزان بخاری‌های نفتی در مدارس

همدلی| گروه اجتماعی- در زمانه‌ای که مدارس بسیاری از کشورهای دنیا هوشمند شده است و در حالی که آموزش الکترونیک یکی از نیازهای آموزش این عصر به حساب می‌آید، مدارس و کلاس‌های درس ایران هنوز درگیر سیستم گرمایشی و بود و نبود بخاری نفتی است.
در حالی انتظار می‌رفت که بعد از حادثه آتش‌سوزی سریالی مدارس ایران مانند مدرسه شین‌آباد، دبستان اسوه حسنه زاهدان و.... بخاری‌های نفتی برای همیشه از مدارس کشور رخت بربندند، اما دیروز پیروز کرمی، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کهگیلویه و بویراحمد از وجود ۵۰۲کلاس درس با بخاری‌های نفتی غیراستاندارد در مکان‌های فاقد علمک گاز فقط در این استان خبر داد.
فقط مدارس استان کهگیلویه و بویراحمد نیست که بخاری‌های نفتی گرمابخش کلاس‌هایش شده است، هنوز 25هزار کلاس درس در کشور همچنان با بخاری نفتی گرم می‌شوند و 88 هزار کلاس درس کشور‌ سیستم گرمایشی استاندارد ندارند.

نگاهی به آتش‌سوزی مدارس در کشور

حال ناخوش سیستم‌های گرمایشی مدارس، قصه دیروز و امروز نیست. سال‌هاست که بخاری‌های نفتی مانند غولی آتشین جان دانش‌آموزان را در کلاس‌های درس تهدید می‌کند. اگر نیم نگاهی به حوادث آتش‌سوزی در مدارس داشته باشیم رد پای مرگ و سوختن را در زندگی ده‌ها دانش‌آموز و معلم می‌بینیم.
دختران شین‌آبادی که به نماد قربانیان آتش‌سوزی مدارس تبدیل شده‌اند، بازمانده از آتش‌سوزی مهیب دبستان شین‌آباد هستند که هنوز جای شعله‌های آتش بر سروصورتشان پیداست و با وجود گذشت هزاران روز از آن حادثه و انجام ده‌ها عمل جراحی اما هنوز سلامتی کامل خود را به دست نیاورده‌اند و رد شعله‌های آتش در صورتشان پاک نشده است.
آتش‌سوزی در دبیرستان شبانه‌روزی وابسته به دانشگاه چابهار در آبان 1390 نیز سبب شد تا چهار دانش‌آموز جان خود را از دست بدهند. آتش‌سوزی در مدرسه شهید رحیمی درودزن فارس در آذر 1385 نیز حادثه دردناک دیگری بود که ابتدا لاپوشانی شد، اما با کمک اولیا دانش‌آموزان حادثه دیده رسانه‌ای شد.
در این حادثه دانش‌آموزان كلاسی در مدرسه شهر«درودزن» با یك بخاری علاءالدین به جدال با سرمای زمستان جان خود را از دست دادند. هشت دانش‌آموز در این حادثه دچار سوختگی شدید از ناحیه و سر و دست شدند. این خبر تا چند روز رسانه‌ای نشد، اما رئیس سازمان بازرسی كل كشور در جلسه‌ای با حضور كارشناسان مسئول واحدهای ارزیابی عملكرد و پاسخگویی به شكایات سازمان آموزش و پرورش استان‌‏های كشور پرده از ماجرای آن آتش‌سوزی برداشت.
نمونه‌های آتش‌سوزی در کشور به یک یا دو مورد خلاصه نمی‌شود و این قصه سابقه طولانی دارد. دبستان «اسوه حسنه» در زاهدان نیز آخرین قسمت پررنگ این سریال در دوسال پیش بود که چهار دانش‌آموز را به کام مرگ کشاند. شاید اگر پارسال زمستان کرونا مدارس را به تعطیلی نمی‌کشاند اکنون موارد دیگری از آتش‌سوزی مدارس وجود داشت که به عنوان مثال ذکر کرد.

روند کند حذف بخاری‌های نفتی در مدارس

سریال آتش‌سوزی در ایران برخی از مسئولان را برآن داشت تا کلید حذف بخاری‌های نفتی در کشور را بزنند. به همین مناسبت پارسالجشن خداحافظی 24 هزار مدرسه کشور با بخاری نفتی در روز 5 دی آن هم در قالب یک مراسم نمادین با حضور وزیر آموزش‌‌وپرورش برگزار شد تا نشان داده شود که مسئولان عزم خود را برای برچیده شدم بخاری‌های نفتی در کشور جزم کرده‌اند.
با تمام این اقدامات، اما روند خداحافظی مدارس با بخاری‌های نفتی به کندی پیش رفته است. اگر در خبرها جست‌وجوی ساده‌ای انجام بدهیم متوجه این روند کند خواهیم شد.
مسئولان مربوطه برای روند کند جمع‌آوری بخاری‌های نفتی، براین باورند حذف تعدادی از بخاری‌های نفتی خارج از اراده آنهاست و مجبور به استفاده از این بخاری‌ها هستند چرا که گازکشی در برخی مناطق کشور انجام نشده است.
البته این موضوع پیش از این از سوی سید محمد بطحایی؛ وزیر سابق آموزش‌وپرورش به گونه‌ای دیگر مطرح شده بود، او پس از آتش‌سوزی بخاری نفتی مدرسه غیردولتی اسوه حسنه زاهدان در پاسخ به این سؤال که آیا حذف بخاری از مدارس از دستور کار دولت خارج شده است؟ گفته بود: این موضوع از دستور کار دولت خارج نشده است. در مواقعی که این حادثه تکرار می‌شود، افکارعمومی متاثر می‌شود ولی بعد از مدتی این موضوع فراموش می‌شود اما این موضوع همیشه در دستور کار ما هست، ولی با توجه به اعتباری که دولت و آموزش دارد حذف بخاری از مدارس تا هفت، هشت سال دیگر ممکن نیست! مقدورات دولت و خزانه اجازه نمی‌دهد در 2 یا 3 سال آینده مشکل بخاری‌های غیرایمن را حل کنیم.
اگرچه سال تحصیلی امسال به خاطر ویروس کرونا تحت تاثیر قرار گرفته است و احتمالا کلاس‌های از راه دور بیشتر مد نظر مسئولان و اولیای دانش‌آموزان قرار خواهد گرفت، اما بخاری‌های نفتی و خطر بالقوه این وسیله گرمایشی برای سلامتی دانش‌آموزان چالش بزرگ وزارت آموزش و پرورش است که نیاز است جدی‌تر به آن بپردازد. البته امسال نیز مانند هرسال مسئولان وعده‌های در این زمینه داده‌اند.
همین چند روز پیش بود که مهراله رخشانی مهر، معاون وزیر آموزش و پرورش باز وعده جمع آوری بخاری‌های نفتی و تجهیز مدارس را داد. وی گفت: اعتبارات سازمان از سال ۹۶ تا ۹۹به خزانه منتقل شده است. از دی ماه ۹۶ تاکنون هر روز ۳۱ کلاس درس در کشور تحویل داده می‌شود.تمامی بخاری‌های نفتی نیز استانداردسازی شده و در عین حال صد هزار کلاس درس نیازمند ترمیم هستند و ۷هزار کلاس با بخاری نفتی تا آخر سال جمع آوری می‌شود. مدارس خشت و گلی نیز در حال جمع‌آوری است.