بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اعتراضات علیه رئیس جمهور روسیه همچنان ادامه دارد

خاباروفسک؛ آتشی بر خرمن محبوبیت پوتین

همدلی| اعتراضات گسترده علیه کرملین، همچنان در خیابان‌های شهر خاباروفسک در شرق روسیه، ادامه دارد. این در حالی است که محبوبیت پوتین به خاطر دشواری‌های اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به مراتب کاهش یافته است و این اعتراضات نیز به نوعی در حال دامن زدن به آن است.
هزاران نفر برای بیست‌وچهارمین روز متوالی دوشنبه این هفته، به خیابان‌های شهر خاباروفسک در شرق دور روسیه آمدند و طغیان کم‌سابقه‌ای از تظاهرات ضد کرملین را که با دستگیری یک سیاست‌مدار محلی کلید خورده بود ادامه دادند. به گزارش ایسنا به نقل از سی‌بی‌اس نیوز، سرگئی فرگال، که در رقابت بر سر فرمانداری منطقه در سال 2018 نامزد حزب حاکم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را شکست داده بود، ماه گذشته به اتهام قتل‌هایی در سال ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ دستگیر شده و به زندانی در مسکو منتقل شد. پوتین پس از آن، فردی به نام میخائیل دگتیاریوف را به فرمانداری خاباروفسک منصوب کرد که هیچ ارتباطی با این منطقه ندارد. در حالی که دستگیری فرگال از نظر بسیاری با انگیزه سیاسی انجام شده، انتصاب دگتیاریوف که از نظر محلی مورد استقبال واقع نشده، تظاهرات را به مسیری هدایت کرد که بیش از پیش، ضد کرملین شود. حامیان فرماندار بازداشت شده احساس می‌کنند که دستگیری او به خاطر شکست کاندیدای حزب پوتین درسال ۲۰۱۸ بوده و نوعی مجازات به حساب می‌آید، اما کرملین اعلام کرده است که سرگئی فورگال بابت برخی اتهاماتی که با آنها روبه‌روست، باید پاسخگو باشد.این تظاهرات در روز شنبه نیز برگزار شده بود. بنا بر گزارش رسانه‌های محلی، شعارهای روسیه بدون پوتین، ما اینجا قدرت هستیم، و فرگال را به ما پس بدهید، در اعتراضات روز شنبه که با وجود باران ۱۰هزار نفر را به خیابان‌ آورده بود، شنیده می‌شد، رسانه‌های رسمی جمعیت معترضان در این اعتراضات را حدود ۳هزار و ۵۰۰ نفر تخمین زده‌اند. این در حالی است که تظاهرات ضد کرملین همواره در مسکو، پایتخت روسیه و همچنین در سن پترزبورگ، دومین شهر بزرگ روسیه رایج بوده‌اند و رخداد آن‌ها در مناطق دورتر، کمتر به چشم می‌آمده‌اند. با این وجود پلیس خاباروفسک هیچ تلاشی برای سرکوب تظاهرات‌ بدون مجوز نکرده و تنها چند نفر از جمله یک وبلاگ‌نویس محلی به دلیل پوشش اعتراضات، بازداشت شده است. با وجود عدم پوشش اعتراضات خاباروفسک در رسانه‌های دولتی، نظرسنجی اخیر انجام شده توسط مرکز مستقل نظرسنجی لوادا نشان می‌دهد که ۸۳ درصد از روس‌ها درباره تظاهرات در خاباروفسک اطلاع داشته و ۴۵درصد از آن‌ها نیز، دیدگاه مثبتی نسبت به این اعتراضات داشتند.
این اعتراضات در حالی آغاز شد که تنها ۱۰روز از پیروزی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در همه پرسی طراحی شده با هدف متحد نشان دادن حمایت از او گذشته بود. ناظران معتقدند که این اعتراضات در روسیه به عکس نشان‌دهنده سطح نارضایتی مردمی از او است. این اعتراضات همچنین شکاف میان کرملین متعلق به پوتین و بسیاری از شهروندان عادی را بعد بیش از دو دهه حضور او در قدرت نشان دادند. پیام اعتراضات ۲۰ هزار نفری در خیابان‌های شهر خاباروفسک، در مرز کشور چین می‌تواند حامل نکات مهمی برای کرملین و شخص پوتین باشد. این اعتراضات که بزرگترین اعتراضات مشاهده شده در نوع خود در این شهر بوده از ۱۱ ژوئیه تاکنون به طور روزانه ادامه پیدا کرده‌ است، یعنی از دو روز بعد از بازداشت سرگئی فروگال که عضو حزب حاکم متعلق به پوتین یعنی حزب روسیه متحد نیز هست. از آن زمان به بعد درخواست‌های معترضان از سطح محلی به سطح ملی رسیده‌ است. آنها از سطح مطالبه محاکمه منصفانه برای فروگال، به برکناری ولادیمیر پوتین رسیده‌اند. به نظر می‌رسد که در این شرایط، جامعه روسیه به جای انفعال پیشین در پی تحمیل خود به کرملین است. این اعتراضات از بعد از آنکه کرملین، میخائیل دگتیارف، یک قانونگذار اهل مسکو و بدون تجربه خدمت محلی را برای جایگزین کردن فروگال اعزام کرد تشدید هم شدند. این تصمیم، شهروندانی را که اخراج این فرماندار را به عنوان نادیده گرفته شدن مطالبات مردم از سوی کرملین تلقی کردند پرانرژی‌تر از قبل وادار به اعتراض کرد.