بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


آخرین بازی ترامپ

محسن رفیق ( روزنامه‌نگار)
شاید بتوان انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا را به عنوان یکی از چالش‌برانگیزترین انتخابات تاریخ آمریکا ارزیابی کرد. اگر چه فقط حضور شخص ترامپ به عنوان نماینده جمهوری خواهان و با هدف تمدید حضورش در کاخ سفید، می‎‌تواند به تنهایی دلیلی برای صحت این ادعا باشد، اما به واقع دایره حساسیت این انتخابات فراتر از این موضوع است.
اهمیت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در دهه‌ها‎‌ی اخیر تنها منحصر به حوزه داخلی این کشور نبوده و همواره بر مناسبات حوزه بین‌الملل تاثیرگذار بوده است، از همین منظر است که شاید بتوان گفت رصد این انتخابات از سوی بازیگران سیاسی جهان و مسئولان سیاسی دیگر کشورها، با دقت بسیار بالایی انجام گرفته و فارغ از بی‌‎‌اهمیت انگاشته شدن ظاهری آن از سوی برخی کشورها، بخش گسترده‌‌ای ‎‌از پیش‌بینی‌ها‎‌ و هدف‌گذاری‌ها‎‌ی ناشی از نتیجه این انتخابات را در برنامه‌ها‎‌ی آنها گنجانده است.
پیروزی ترامپ یا بایدن اگر چه به ظاهرتنها ادامه برنامه‌ها‎‌ی یک رئیس جمهور یا برقراری سیاست‌ها‎‌ی یک رئیس جمهور جدید در بستر سیاست‌ها‎‌ی کلی نظام آمریکایی است، اما به واقع دامنه نتایج حاصل از حضور هر یک، آنچنان می‎‌تواند خود را در تاثیر بر روند سیاست‌ها‎‌ی نظام بین‌الملل، به گونه‌‌ای ‎‌متفاوت نشان دهد که حتی برنامه‌ریزی بلندمدت کشورهای هم پیمان یا غیر همسو با سیاست‌ها‎‌ی این کشور را متاثر سازد.
در این بین، شیوع ویروس کرونا خود به عامل دیگری برای تاثیر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تبدیل شده است؛ عاملی که پس از عبور از مرزهای اقتصادی، پایه‌ها‎‌ی سیاست‌ورزی سیاست‌مداران جمهوری‌خواه آمریکایی را نیز با تکانه‌ها‎‌ی بی‌شماری ‌‌روبه‌رو‎‌ کرده و گویی در آخرین حرکت، بازپس‌گیری صندلی ترامپ را نشانه رفته است. این اتفاق سبب شده است که در بسیاری از ایالت‌ها‎‌ تصمیم برای ایجاد مقدمات لازم برای رای‌گیری غیرحضوری فراهم شود، امری که البته واکنش ترامپ را برای به تعویق انداختن انتخابات در پی داشته است.
افزایش بالای تقاضا برای رای‌گیری از طریق پست و همچنین تاخیر قابل پیش‌بینی ناشی از اعلام نتایج نهایی انتخابات به دلیل طولانی شدن روند ‌‌رای‌گیری‎‌، باعث شده است که جمهوری‌خواهان احتمال ایجاد تقلب در این انتخابات را بالا بدانند. آنان این ادعا را نیز مطرح کرده‌‌‌اند‎‌ که رای‌دهی پستی می‌تواند دخالت کشور‌های خارجی در روند برگزاری انتخابات آمریکا را تسهیل کند، اما با وجود تمام این مسائل، این پیشنهاد ترامپ را می‎‌توان به نوعی فرار به جلوی او در جهت جبران فاصله خود با بایدن دانست. بر اساس آخرین نظرسنجی‌ها‎‌ اگر همین امروز انتخابات برگزار شود، ترامپ انتخابات را به بایدن می‌بازد و از همین جهت است که ترامپ به دلیل عدم محبوبیت خود، در پی به تاخیر انداختن این روزهای از دست رفته است. در این میان اگر چه ترامپ و همراهان او از شانس بسیار کمی برای لغو یا تعویق انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برخوردار هستند، اما به هر روی موج جدید ایجاد شده توسط او، بر دامنه حساسیت‌ها‎‌ی این انتخابات افزوده است و این همان بستری است که او در این شرایط به آن نیاز دارد. ترامپ به خوبی می‎‌داند که اگر انتخابات را در ماه نوامبر از دست بدهد، بعد از آن تمام تلاش‌ها‎‌یش برای اثبات تقلب در این انتخابات بی‌‎‌ثمر خواهد بود. بنابراین او مقدمات این امر را بسیار زودتر از موعد شروع کرده و با هشدارهای مکرر در مورد تقلب در انتخابات پیش‌رو و پیشنهاد به تعویق انداختن آن، سعی دارد تا در نهایت درصد بالایی از رای‌دهندگان آمریکایی را متقاعد کند که نتیجه این ‌‌رای‌گیری‎‌ عادلانه نبوده است. او همچنین در پی آن است تا در صورت باخت احتمالی در این انتخابات،‌ صحت و مشروعیت آن را با تردید ‌‌روبه‌رو‎‌ کرده و برچسب تقلب را بر پیشانی دموکرات‌ها‎‌ به یادگار بگذارد.
اگر چه ترامپ در سه سال نخست ریاست جمهوری خود توانست آمریکا را مجددا به اوج قدرت اقتصادی خود برساند و بالاترین میزان اشتغال را در سده اخیر در این کشور فراهم کند، اما این وضعیت در حال حاضر در شرایطی معکوس قرار گرفته است و او در پی آن است که در زمان باقیمانده تا انتخابات، با پیشنهادهایی مانند به تعویق انداختن زمان آن، وضعیت موجود را به نفع خود برگرداند. در حالی که برخی سیاستمداران آمریکایی این پیشنهاد ترامپ را اقدامی فاشیستی دانسته‌‌‌اند‎‌ که زمینه استیضاح فوری او توسط مجلس نمایندگان و در نهایت عزل او از سوی مجلس سنا را فراهم کرده است، اما او رئیس جمهوری است که به قانون اهمیتی نمی‌‎‌دهد، راه خود را می‎‌رود و کماکان بازیگران سیاسی را در پیش‌بینی حرکت بعدی خود، در ابهام فرو برده و آنها را تا آخرین لحظه اعلام نام رئیس جمهور جدید آمریکا، بین استمرار یا عدم استمرار سیاست‌ها‎‌ی جمهوری‌خواهانه آمریکایی در ظن و گمان قرار می‎‌دهد.