بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مطالبه عمومی حمایت از کولبران

همدلی| خیلی وقت است گزارش‌های مختلفی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که بخشی از مردم مناطق غربی کشور از راه بسیار سخت و طاقت‌فرسای کولبری زندگی را می‌گذرانند. کاری که هرچند درآمد زیادی ندارد ولی بسیار جانکاه است. اما حالا تنها سختی‌های کولبری موضوع مورد بحث نیست، جان این قشر نیز برای بسیاری از مردم موضوع نگران کننده‌ای شده است. چون بسیاری از کولبران برای انجام این کار از مرز عبور می‌کنند، بنابر گزارش‌های متعدد نیروهای مرزی نیز آن‌ها را مورد هدف قرار می‌دهند. بر اساس گزارش‌های مختلف منابع خبری تیراندازی‌های مختلف تاکنون جان کولبران زیادی را گرفته است. اخبار و گزارش‌های مربوط به کشته ‌شدن کولبران بارها منتشر شده‌است و در مواردی نیز بازتاب گسترده‌ای داشته و به اعتراضات و اعتصاباتی در مناطق و شهرهای مختلف ایران انجامیده ‌است، اما با این وجود هنوز اقدامی که به بهبود وضعیت این قشر منجر شود، صورت نگرفته است. آمارهای غبررسمی می‌گویند در سال ۱۳۹۸ حداقل ۷۰ کولبر کشته و ۱۵۴ نفر نیز مجروح شده‌اند. همچنین از آغاز فروردین ماه امسال (۱۳۹۹) تاکنون حداقل ۲۶ کولبر کشته و ۴۸ نفر زخمی شده‌اند. از میان این تعداد ۸۲ کولبر با شلیک مستقیم نیروهای نظامی اکشته شده‌اند. برخی از منابع خبری اعلام کردند در طول۳۵ روز گذشته، سه نفر توسط نیروهای هنگ مرزی فقط در شهر پاوه استان کرمانشاه جانشان را از دست دادند.. ۲نفر از آن‌ها با گلولۀ مستقیم مأموران کشته شده‌اند و یک نفر از ترس مأمورین در آب غرق شده بود. در آخرین مورد از تیراندازی به سمت کولبران، در روز پنج‌شنبه ۹مرداد نیروهای نظامی در مناطق مرزی نوسود در استان کرمانشاه، به وزیر محمدی، کولبر اهل روستای «حشمر» از توابع شهرستان ثلاث‌ باباجانی شلیک کردند و وی جانش را از دست داد.مرگ این کولبر جرقه‌ای شد تا کاربران در شبکه‌های اجتماعی با راه‌اندازی کارزاری حمایت خود را از کولبرها نشان دهند و خواستار توقف این روند شوند. چند روز پیش نیز امام جمعه پاوه، یکی از شهرهای توابع استان کرمانشاه، از برخوردهای هنگ مرزی با کولبران انتقاد کرد.
«حاج ماموستا ملاقادر قادری» امام جمعه پاوه همزمان با وقت نماز جمعه از طریق فضای مجازی با مردم صحبت کرد، گفت:«بنده خیلی ناراحتم؛ سئوال اینجاست آن جوان اهل حشمر چرا به نوسود آمده است؟ بدون تردید جیبش خالی بوده و آمده تا برای خانواده و فرزند صغیرش که تصویرش را در رسانه‌ها دیدیم، لقمه نانی به دست بیاورد و کوله‌ای حمل و مالک یکصد هزارتومان شود! این جوان، چرا باید کشته شود؟» وی افزود:«بنده تحقیق کردم، گفتند اگر از آن مسیر تانک هم وارد شود برای جمهوری اسلامی خطری نخواهد داشت چه برسد به ۱۰ کیلو چای یا یک تلویزیون که یک کولبر حمل می‌نماید.» وی افزود:«خطابم با فرماندۀ هنگ مرزی پاوه و فرماندۀ وی در استان است. جناب آقای الهی جنابعالی ۳ سال پیش فرزندت را از دست دادی، هنوز عزا مهمان منزل شماست، ۸ ماه پیش فرزند بنده فوت کرده و هنوز گریه در منزل من خاتمه نیافته است، عزای مادر و همسر آن جوان کولبر کی تمام می‌شود؟» بسیاری از مسئولان کولبری را بخشی از روند قاچاق کالا می‌دانند. با این حال بسیاری از منتقدان و فعالان حقوق کولبر، با اشاره به فقر و بی‌کاری گسترده، نابرابری‌ها و چالش‌های دیگر در مناطق مرزی غرب کشور، کولبری را نه راهی برای کسب درآمد، بلکه تنها راه «زنده‌ماندن» گروهی از شهروندان و خانواده‌های آنان می‌دانند و می‌گویند کولبری انتخاب مردم مرزنشین استان‌های غربی نیست، بلکه ناچاری آنان است.
حالا بسیاری از مردم همصدا با مردم مناطق مرزی شده‌اند و درخواست دارند تا به این موضوع رسیدگی شود و جلوی کشته شدن کولبران گرفته شود.