بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


به یک گردهمایی در قلب تهران واکنش‌برانگیز شد

قدم زدن طالبان افغان در پارک ملت ایران

همدلی| آسو محمدی: پس از آن‌که تعدادی از هواداران گروه طالبان در تهران پرچم این گروه را در «پارک ملت» به نمایش گذاشتند این موضوع با واکنش‌های گسترده در صفحات اجتماعی از سوی شهروندان ایران و افغانستان روبه‌رو شد. تعدادی از افرادی که از آنان به عنوان هواداران گروه طالبان نام برده شده روز گذشته جمعه با حضور در پارک ملت در تهران پرچم سفید گروه طالبان را به نمایش گذاشتند. دیروز رئیس پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ در این باره گفت: «روز گذشته در پی انتشار تصاویری در فضای مجازی که در آن چند نفر اقدام به استفاده از پرچم یک گروهک تروریستی کرده بودند، عوامل این اقدام شناسایی و دستگیر شدند. این افراد برای سیر مراحل قانونی و تحقیقات تکمیلی تحویل مرجع قضایی شدند.»
این خبر پس از آن سرخط صفحات اجتماعی شد که یک کاربر فیسبوک با انتشار چند تصویر از این نمایش در فیسبوک‌اش نوشت: «آتش‌بس سه روزه عید بر طالبان مقیم تهران هم تاثیر مثبت گذاشته، به‌صورت آزادانه و با پرچم بی‌رنگ‌شان گشت‌وگذار می‌کنند و از صلح و آرامش لذت می‌برند». این کاربر نوشته بود: «وقتی کنارشان رفتم تا عکس بگیرم، اجازه نمی‌دادند، ولی وقتی کمی پشتو حرف زدم و اختر مبارکی کردم آرام‌تر شدند و این چند فریم عکس را گرفتم. گفتم اگر اشرف غنی اینجا می‌بود برای‌تان بستنی هم می‌داد، ولی اگر آدم شوید و برای همیشه صلح کنید و دست از شرارت و آدم‌کشی بردارید، خودتان هم می‌توانید بستنی بخرید و از دیگر مزایای صلح و آرامش کیف کنید.»
پس از نشر این تصاویر و واکنش گسترده به آن، سایت انصاف‌نیوز به نقل از یک نگهبان پارک ملت گزارش داده است که حوالی ساعت دوونیم بعد از ظهر چند تبعه افغانستانی به صورت عادی وارد پارک شده و پس از آن در قسمت بالای پارک پرچم طالبان را به نمایش گذاشته‌اند.» این نگهبان پارک تعداد این افراد را حدود ۱۰نفر خوانده و گفته است که افراد از سوی آنان تحویل پلیس داده شده‌اند. البته تاکنون مقامات رسمی ایران و افغانستان در این مورد چیزی نگفته است. «محمدعارف احمدی»، فعال رسانه‌ای افغانستانی که اولین بار عکس‌ها را منتشر کرده بود، در گفت‌وگو با انصاف نیوز گفت: «من حدود ساعت ۱۵:۳۰ بود که با خانواده به پارک رفته بودم. بعد دیدم تعداد زیادی با لباس محلی، پرچم و شمایل خاص خودشان آزادانه می‌چرخند و تعجب کردم. آرام نردیک‌شان شدم. اول با من حرف نزدند، ولی وقتی کمی به زبان پشتو حرف زدم به من اعتماد کردند و گفتند تجمع در حمایت از طالبان است.» احمدی درباره‌ جزئیات تجمع ادامه داد: «تعدادشان زیاد بود، حدود ۷۰ تا ۹۰ نفر ولی چون دسته دسته نشسته بودند در عکس مشخص نیست. من دقیقا ساعت ۱۶:۰۳ به پلیس زنگ زدم و وقتی پلیس حدود ۲۰ دقیقه بعد آمد پرسید مشکل چیست و من گفتم طالبان آزاد است که پرچمش را دربیاورد؟ شاید شما نترسید ولی ما از اینها می‌ترسیم. وقتی پلیس آمد تجمع پراکنده شد، ولی من ندیدم کسی را دستگیر کند. نگهبانان پارک کاری نداشتند وقتی پلیس آمد آن‌ها هم آمدند.» او که فعال رسانه‌ای در حوزه افغانستان هم هست، ضمن اظهار پشیمانی از انتشار عکس‌ها گفت: «متأسفانه بی‌بی‌سی عکس‌ها را بدون اجازه‌ام منتشر کرده است. نمی‌خواهم این بازنشر باعث دردسر من شود.» انتشار عکس‌های این تجمع واکنش‌هایی را در شبکه‌های اجتماعی در پی داشت و برخی کاربران با تعجب از این تجمع، آن را غیر منتظره توصیف کردند و کاربران توئیتر با راه‌اندازی هشتگ « از طالبان حمایت نکنید» از آن انتقاد کرده‌اند. احسان بداغی، خبرنگار در توئیتی نوشت: «آلبوم جشن طالبان وسط تهران؛ این اگر تصاویر کسانی بود که برای آب بازی یا موسیقی خیابانی و یا هر کاری شبیه این جمع شده بودند، خیلی زود گزارش شناسایی و بازداشت آنها به دلیل خطر اشاعه فحشا می‌آمد. آیا خطر تروریست‌های طالبان هم به آن اندازه هست که منتظر اقدام مشابه درباره آنها باشیم؟» ساسان آقایی هم در توئیتر نوشته است: «مردم شریف افغانستان؛ حضور تروریست‌ها و آدم‌کش‌‌های طالبان در پایتخت کشور ما، هیچ ارتباطی با نیت‌ها و خواسته‌های واقعی مردم ایران ندارد. ما نیز مانند شما از بنیادگرایان نفرت داریم و شعار محوری ما در همه‌ این سال‌ها یکی‌ست؛ مرگ بر طالبان چه کابل چه تهران.»
در کنار شهروندان افغانستان برخی مقام‌های حکومت از جمله شاه حسین مرتضوی؛ مشاور فرهنگی رئیس‌جمهوری افغانستان نیز به تجمع حامیان طالبان در پارک ملت ایران واکنش نشان داده‌است.
مرتضوی در صفحه فیسبوک نوشته‌است: «در ۱۷ اسد ۱۳۷۷ شماری از دیپلمات‌های ایرانی در مزار شریف توسط طالبان به قتل رسید. هر چند قبل از آن رویداد آقای دری نجف‌آبادی رئیس وقت استخبارات ایران از ارزش‌های فکری طالبان دفاع کرده بود، اما با قتل دیپلمات‌های ایرانی روابط میان این گروه و ایران تیره شد.» مرتضوی در ادامه نوشته‌است که «جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این اقدام نیروهای زیادی را در نوار مرزی با افغانستان مستقر کرد. اکنون ۲۲سال پس از آن رویداد حامیان طالبان در پارک‌های تهران آزادانه مانور می‌دهند.»
البته عراقچی پیش از این هم در مصاحبه اختصاصی با طلوع‌نیوز تایید کرد که دولت ایران با طالبان تماس دارد، اما رابطه نظام‌مندی ندارد. عراقچی گفته بود: «شاید چندین سال است که ما همان‌طوری که با همه گروه‌ها تماس داشتیم با آن‌ها [طالبان] هم تماس داشتیم؛ نظرات‌شان را شنیدیم، نظرات خودمان را هم گفتیم، در یک مقطعی هم نماینده آن‌ها به ایران سفر کرد، من باهاش صحبت کردم، با من گفت‌وگو کرد. یک‌بار دیگر هم نماینده دیگری [طالبان به ایران] آمد که با وزیر خارجه ما ملاقات کرد.»