بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش همدلی از تصمیم داوطلبانه برخی از هیات‌های مذهبی در لغو مراسم ماه محرم

نذری خشک به جای عزاداری جمعی

همدلی| گروه اجتماعی- هر اندازه که به آغاز ماه محرم نزدیک می‌شویم، چالش برگزاری مراسم عزاداری این ماه جدی‌تر می‌شود. امسال و با وجود شیوع گسترده کرونا در کشور و وضعیت قرمز در بیشتر استان‌ها، بسیاری از جمعیت‌ها و شخصیت‌های مذهبی اصرار بر برگزاری پرشور عزاداری‌ ماه محرم را دارند. دولت نیز تاکید به برگزاری مراسم‌ها با رعایت شرایط ویژه دارد. برخی از مداحان و واعظان نیز به میدان آمده و به برگزاری مراسم ماه محرم حتی به قیمت به خطر افتادن جان مردم اصرار دارند. همین چند روز پیش سعیدحدادیان در مراسمی در «هیات رزمندگان غرب تهران» گفت :«مراسم محرم امسال را باید با شکوه برگزار کنیم. حتی اگر قرار باشد کسی بمیرد، کسانی هستند که بخواهند جانشان را برای این مراسم بدهند. اجازه جان ما که دست خودمان است.»
او در بخشی از این مراسم گفت: «من امسال با هر شرایطی دسته عزاداری بزرگی از میدان آزادی تا میدان انقلاب به راه می‌اندازم.»
آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی یکی از مراجع عظام تقلید نیز در این زمینه اظهار داشته: «شکی نیست که ما اصول داریم که به هیچ وجه نمی‌توانیم آن‌ها را رها کنیم؛ از جمله آن مسأله عزاداری محرم و صفر است. اگر این امور را رها کنیم اسباب دردسر است، و به هیچ قیمت نمی‌توان جلوی برگزاری مراسم عاشورا را گرفت.»

عزاداری متفاوت

با تمام اصرارها و تاکیدها بر برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم از سوی طیفی از شخصیت‌های سیاسی و مذهبی، اما برخی از هیات‌های مذهبی گویا تصمیمی برخلاف جو موجود گرفته و می‌خواهند امسال مراسم عزاداری امام‌ حسین(ع) را به گونه‌ای دیگر برگزار کنند. برخی از هیات‌های مذهبی در برخی از شهرهای کشور مانند یزد و شهرهای خوزستان در تصمیمی داوطلبانه اعلام کردند به منظور حفظ سلامتی و جان عزاداران حسینی مراسم امسال ماه محرم را مانند سالیان گذشته برگزار نمی‌کنند، بلکه با شیوه‌ای دیگر چراغ عزاداری این ماه را روشن نگه می‌دارند. آنها اعلام کردند که در ایام محرم تجمعی مانند سالیان گذشته نخواهند داشت و به جای غذاهای نذری مواد خوراکی خشک به مستمندان اهدا می‌کنند. برخی نیز از اهدای ماسک و مواد ضدعفونی کننده به جای نذری‌های این مراسم خبر داده‌اند.
تصمیم داوطلبانه برخی از هیات‌های مذهبی در برگزار نکردن مراسم ماه محرم به شیوه سابق، مورد استقبال و تحسین بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت و آنان ‌با به اشتراک گذاشتن این سبک جدید سعی در انتشار آن داشتند تا شاید هیات‌های دیگر از این شیوه الگو برداری کنند.

همه مذهبی‌ها موافق برگزاری مراسم ماه محرم نیستند

همه شخصیت‌های مذهبی در برگزاری مراسم ماه محرم همسو نیستند. حجت‌الاسلام احمد مازنی، رئیس پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس، درباره انتقادات به دستورالعملِ ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی به برنا گفت: «دین به ما می‌گوید که اگر جایی بروید که دیگری از طریق شما دچار بیماری شود این حق‌الناس است.»
حجت الاسلام محسن غرویان، مدرس حوزه علمیه در گفت و گو با رکنا در مورد اصرار بر برگزاری ماه محرم گفت: «منتقل کنندگان ویروس کرونا گناهکار شرعی هستند. شیوع بیشتر کرونا در محرم به پای دین نوشته می‌شود.»
وی افزود: «یک زمانی می‌گفتیم سیاست ما عین دیانت ماست. اما امروزه می‌گوییم سلامت ما عین دیانت ما است. باید سلامت جامعه و مردم حفظ شود و اگر باعث انتقال ویروس کرونا به دیگران باشیم از نظر شرعی گناهکار هستیم. اگر این بیماری شیوع بیشتری پیدا کند به پای دین و مجالس مذهبی نوشته می‌شود و این درست نیست. امام حسین(ع) نیز راضی نیستند که بیماری شایع شود. بنابراین باید این موضوعات را رعایت کرد. نکته این است که افراد امسال قلب‌های خود را با امام حسین(ع) مرتبط کنند. ارتباط قلبی هم منوط به اجتماعات نیست. امسال فردی هم می‌توان برای امام حسین(ع) عزاداری کرد.»
در حالی که برخی از شخصیت‌های مذهبی و سیاسی به برگزاری مراسم ماه محرم تاکید دارند که شماری از شخصیت‌های جامعه پزشکی و کارشناسان حوزه بهداشت هشدار داده‌اند در صورت برگزاری مراسم ماه محرم مانند سال‌های گذشته قربانیان روزانه کرونا به بیش از ۱۵۰۰نفر می‌رسد.