بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رئیس جمهوری آمریکا درخواست تعویق انتخابات را مطرح کرد

شکست ترفند جدید ترامپ

همدلی| رئیس جمهور ترامپ، خواستار به تعویق افتادن زمان انتخابات ریاست جمهوری شده است، در حالی‌که زمان ‌‌‌اندکی به روز این انتخابات باقی مانده و ترامپ کماکان در نظرسنجی‌ها، رتبه خوبی در برابر بایدن ندارد، چنین پیشنهادی از سوی ترامپ از نظر بسیاری از ناظران، در جهت خریدن بیشتر زمان برای او تلقی می‌شود. ترامپ اما موضوع رای‌گیری پستی را که به دلیل خطرات ناشی از کرونا جایگزین روش‌های مراجعه حضوری شده است، بهانه اصلی خود قرار داده و این روش را زمینه ایجاد تقلب در انتخابات ماه نوامبر دانسته است.
به گزارش بی‌بی‌سی، ترامپ مدت‌هاست که به رای‌گیری پستی اعتراض می‌کند و چنین رای‌گیری را مستعد تقلب می‌داند. او خواسته است برگزاری انتخابات تا زمانی که مردم بتوانند به درستی، با امنیت و ایمنی رای دهند، به تعویق بیفتد. با این وجود ترامپ در توئیتی گفته است که رای‌گیری از طریق پست، انتخابات ماه نوامبر را به نادرست‌‌ترین و جعلی‌‌ترین انتخابات در تاریخ آمریکا تبدیل خواهد کرد که شرمساری بزرگی برای این کشور به دنبال خواهد داشت، بنا بر این بهتر است که انتخابات را تا زمانی که مردم بتوانند به نحوی مناسب و امن رای بدهند، به تعویق بیندازیم. پیش از این در ماه آوریل جو بایدن، رقیب دموکرات آقای ترامپ انجام چنین رفتاری را از سوی او پیش‌بینی کرده بود. او گفته بود که حرف من را به یاد داشته باشید، به نظر من ترامپ تلاش خواهد کرد تا به شکلی انتخابات را عقب بیندازد. این در حالی است که ایالت‌های آمریکا به خاطر همه‌‌گیری ویروس کرونا و به دلیل نگرانی‌ها نسبت به سلامت عموم، درصددند تا رای‌گیری پستی را آسان‌تر کنند.
در اوایل ماه جاری شش ایالت کالیفرنیا، یوتا،‌ هاوایی، کلرادو، اورگان و واشنگتن اعلام کردند که قصد دارند انتخابات نوامبر را از طریق برگه‌های پستی برگزار کنند. این ایالت‌ها برگه‌های رای‌گیری را از طریق پست به تمامی شهروندان واجد شرایط ارسال خواهند کرد که در روز انتخابات باید این برگه برگردانده شود. هر چند که امکان رای دادن حضوری هم تحت شرایطی محدود در این ایالت‌ها وجود خواهد داشت. حدود نیمی از ایالت‌ها به رای‌دهندگان اجازه می‌دهند تا در صورت درخواست از طریق پست رای بدهند. منتقدان رای‌گیری پستی معتقدند که در این نوع رای‌گیری این احتمال وجود دارد که واجدان بیشتر از یک بار رای دهند.
در همین زمینه، سناتور برنی سندرز نماینده ایالت ورمونت در سنای آمریکا روز پنج‌شنبه در واکنش به پیشنهاد دونالد ترامپ رئیس‌جمهور این کشور برای به تعویق افتادن انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر تاکید کرد که انتخابات ریاست جمهوری به تعویق نخواهد افتاد و مردم آمریکا با رای خود به دوران ریاست جمهوری ترامپ پایان خواهند داد.
او طی پیامی در حساب کاربری رسمی خود در توئیتر درباره احتمال به تعویق افتادن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مطابق خواسته دونالد ترامپ تصریح کرد: «نه آقای رئیس‌جمهور. ما انتخابات را به تعویق نمی‌اندازیم. مردم آمریکا از استبداد تو، از دروغ‌های تو و از نژادپرستی تو خسته و رنجور شده‌اند.» او اضافه کرد که در روز سوم نوامبر ۲۰۲۰، دموکراسی پیروز خواهد شد و دوران فاجعه‌بار ریاست جمهوری ترامپ پایان خواهد یافت. همچنین باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده نیز در جریان مراسم خاکسپاری جان لویس، از رهبران تاثیرگذار جنبش حقوق مدنی سیاهان و عضو ۳۰ ساله کنگره آمریکا، به انتقادهایی که به رای‌گیری پستی مطرح شده بود، تاخت. او نقش خدمات پست این کشور در جمع‌آوری آرا، آن هم در بحبوحه همه‌گیری ویروس کرونا را بسیار مهم خواند و همزمان پیشنهادهایی را برای اصلاح شیوه رای‌گیری در آمریکا مطرح کرد. برخی پیشنهادهای او عبارت بودند از اطمینان از این‌که نام همه شهروندان آمریکا به‌طور اتوماتیک برای رای دادن ثبت شده باشد، دادن حق رای به زندانیان پیشین یعنی کسانی که شانس دومی را برای زندگی بهتر به دست آورده‌اند، ایجاد مراکز جدیدی برای رای‌گیری، افزایش دوره رای‌گیری زودهنگام و تبدیل روز انتخابات به یک روز تعطیل ملی تا کارگران نیز فرصت رای‌دهی بهتری داشته باشند. بسیاری از قانونگذاران جمهوری‌خواه ایالات متحده آمریکا نیز مخالفت خود را با این پیشنهاد دونالد ترامپ اعلام کرده‌اند.
از جمله چاک گرسلی، سناتور ایالت آیووا در این باره گفته است که مهم نیست که یک نفر در این کشور چه می‌گوید، ما هنوز کشوری داریم که مبتنی بر حکومت قانون است. با این وجود بسیاری از نمایندگان حزب جمهوری‌خواه در کنگره آمریکا به مانند ترامپ، بر این باورند که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به‌ صورت کاملا پستی می‌تواند احتمال بروز تقلب در انتخابات را به‌ شدت افزایش دهد. هرچند این گمانه‌زنی نیز وجود دارد که با توجه به وضعیت نامساعد ترامپ در نظرسنجی‌های انتخاباتی، احتمالا رئیس‌جمهور آمریکا و حامیانش از به تعویق افتادن انتخابات به هر بهانه‌ای استقبال می‌کنند.
بر اساس قوانین موجود در آمریکا، دونالد ترامپ از نظر قانونی چنین قدرتی ندارد و برای انجام هر تغییری در این باره، نیازمند مجوز کنگره است. بر اساس ماده ۲ قانون اساسی ایالات متحده، رئیس جمهور نمی‌تواند تاریخ برگزاری انتخابات را تغییر دهد و این کار از جمله حقوق کنگره این کشور محسوب می‌شود. در آمریکا از سال ۱۸۴۵ میلادی تاکنون، روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همواره اولین سه‌‌شنبه ماه نوامبر بوده است که بر این اساس انتخابات پیش‌ رو باید در ۳ نوامبر برگزار شود. کارشناسان حقوقی معتقدند حتی اگر دونالد ترامپ به دلیل شیوع ویروس کرونا وضعیت اضطراری نیز اعلام کند، باز هم اجازه تغییر این تاریخ را نخواهد داشت.
بر همین اساس پس از انتشار این پیام توئیتری، قانونگذاران در هر دو حزب آمریکا به سرعت به مردم اطمینان دادند که انتخابات به تاخیر نخواهد افتاد. علاوه بر این با توجه به این‌که دموکرات‌ها هم اکنون کنترل مجلس نمایندگان آمریکا را برعهده دارند، حتی همراهی احتمالی جمهوری‌خواهان با ترامپ نیز نمی‌تواند باعث تغییر تصمیم کنگره شود.
در آمریکا افرادی که مایل نیستند برای رای دادن در انتخابات پای صندوق‌های رای حاضر شوند، اجازه دارند در قالب رأی‌گیری غیابی (Absentee ballot) در انتخابات شرکت کنند. بر اساس آمار‌های کمیسیون انتخابات آمریکا، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ این کشور که به پیروزی دونالد ترامپ بر هیلاری کلینتون منجر شد، بیش از یک‌ پنجم رای‌دهندگان به‌صورت غیابی (از طریق پست) در انتخابات شرکت کرده بودند.