پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دور دوم رایزنی‌‌‌‌‌‌‌‌های بغداد با واشنگتن، به‌زودی برگزار می‌شود

عراق، میزبان دوباره آمریکا

همدلی| عراق بعد از آمدن الکاظمی در حال پوست‌انداختنی جدید است. در حالی که در صحنه داخلی اعتراضات اجتماعی تا حدودی کاهش پیدا کرده است، تلاش دولت در جهت ایجاد یک دیپلماسی فعال، در حوزه سیاست خارجی این کشور، قابل توجه به نظر می‌رسد. هنوز یک هفته از رفت و آمدهای مقامات سیاسی دو کشور ایران و عراق نگذشته است که خبرها از دور جدید مذاکرات عراق با آمریکا حکایت دارد.
روز گذشته، سعران الاعاجیبی عضو کمیته امنیت و دفاع پارلمان عراق از انجام مقدمات برای آغاز مرحله دوم مذاکرات این کشور با آمریکا خبر داد. به گزارش ایسنا، این عضو کمیته امنیت و دفاع در پارلمان عراق به خبرگزاری المعلومه گفت که دولت درحال انجام مقدمات برای آغاز دور دوم مذاکرات با واشنگتن جهت ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ترسیم مرزهای روابط اقتصادی و سیاسی است.
او اضافه کرد که پارلمان از مذاکره‌کنندگان عراقی خواسته از این فرصت استفاده کرده و به ضرر منفعت و حاکمیت عراق اقدام نکنند زیرا مردم عراق به ‌اندازه‌ای که به شرکت‌های سرمایه‌گذاری در زمینه صنعت و بهداشت و ساخت‌وساز نیاز دارند، به نیروهای آمریکایی نیازی ندارند.
این در حالی است که ماه میلادی گذشته اولین جلسه مذاکرات استراتژیک آمریکا و عراق از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد. آمریکایی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در بیانیه پایانی دور اول مذاکرات، با به کارگیری واژه‌‌‌‌‌‌‌‌هایی سعی کردند صرفا موضوع کاهش نیروهای نظامی در عراق را مطرح کنند و این در شرایطی بود که سال گذشته پارلمان عراق مصوب کرده بود که تمام نیروهای آمریکایی از عراق خارج شوند. در بخش دیگری از آن آمده بود که دولت عراق موظف است امنیت نیروهای آمریکایی حاضر در عراق را تامین کنند، حال آنکه آمریکا همواره مدعی آن بود که برای تامین امنیت عراق و مقابله با داعش در این کشور حضور داشته است. همچنین آمریکایی‌ها در بیانیه پایانی دور نخست مذاکرات خود با عراقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها اظهار کردند که ما در حوزه اقتصادی به عراق کمک خواهید کرد، در حالی که به نظر بسیاری از کارشناسان حضور آمریکا در عراق،‌ هزینه‌‌‌‌‌‌‌‌ها و زیان‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی بی‌شماری برای عراق به دنبال داشته است.
با این وجود عبدالکریم‌‌‌‌‌‌‌‌هاشم، رئیس ‌هیأت مذاکره کننده عراقی در دور اول این ‌گفت‌وگوها که ماه گذشته برگزار شد، اظهار داشت که بغداد در این دور از ‌گفت‌وگوها بر ۳درخواست درخصوص حضور نظامی آمریکا در عراق تاکید کرد که در چارچوب یک توافق تدوین می‌شود. او با اشاره به مهم‌ترین اصول بغداد در دور نخست ‌گفت‌وگوها اظهار کرد که نیروهای آمریکایی حاضر در عراق به عنوان نیروهای این کشور در عراق فعالیت نمی‌کنند بلکه در چارچوب ائتلاف بین‌المللی که متشکل از ۸۲ کشور برای مبارزه با داعش است، حضور دارند. او در ادامه بیان کرد که آمریکایی‌‌‌‌‌‌‌‌ها خواستار استقرار مجدد نیروهای خود در عراق در چارچوب نیروهای ائتلاف بین‌المللی مقابله با داعش شده‌اند و این اقدام با اختیار دولت عراق و برای کمک به روند مبارزه با داعش از طریق حملات هوایی و آموزش نیروهای عراقی صورت می‌گیرد.
او همچنین شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را نقض حاکمیت عراق دانست که باید با این مذاکرات به توافقی منجر شود که خواسته‌های عراق را محقق کند و نخستین آن عدم ایجاد پایگاه نظامی آمریکا، دوم کاهش نیروهای آمریکایی و سوم باقی نماندن این نیروها جز به درخواست عراق است. رئیس ‌هیأت مذاکره کننده عراقی همچنین درباره تعهدات عراق در این مذاکرات گفت که عراق وظیفه دارد که از نیروهای ائتلاف بین‌المللی در خاک خود محافظت کند زیرا آنها به درخواست دولت عراق آمدند و ما همچنین باید از ‌هیأت‌های دیپلماتیک از جمله آمریکایی‌ها نیز حفاظت کنیم و این وظیفه همه دولت‌ها در جهان است که از هیات‌های دیپلماتیک حفاظت کنند و این چیزی بود که ما در مذاکرات بر آن تاکید کردیم.
به هر روی اخبار نزدیک بودن دور دوم این ‌گفت‌وگوها در حالی در رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها منتشر می‌شود که دو روز پیش ائتلاف تحت امر آمریکا، پایگاه‌ البسمایه در جنوب بغداد را به ارتش عراق تحویل داد، این هفتمین پایگاهی است که طی کمتر از 6 ماه تحویل عراق شده است. در این پایگاه که در ۳۰ کیلومتری جنوب پایتخت واقع است، نیروهای اسپانیایی و پرتغالی حضور داشتند. نیروهای آمریکایی نیز برای حمایت لجستیکی و مداخله سریع در این پایگاه بودند. به گفته برخی منابع، نیروهای آمریکایی که از این پایگاه خارج می‌شوند هرگز عراق را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ترک نخواهند کرد، بلکه به پایگاه‌های حریر در اربیل و عین‌الاسد در الانبار منتقل خواهند شد.
یک ژنرال عراقی در فرماندهی عملیات نظامی مشترک اعلام کرد عقب‌نشینی از پایگاه بسمایه اولین گام از مرحله دوم عملیات استقرار مجدد نیروهای خارجی در عراق است. پایگاه‌هایی که معمولا نیروهای آمریکایی از آن عقب‌نشینی می‌کنند براساس نیاز در جریان درگیری‌ها با داعش بین سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ ایجاد شده‌اند و اکنون دیگر این نیاز وجود ندارد. منابع نظامی در بغداد اعلام کردند که زمان عقب‌نشینی قبل از جلسه دوم مذاکرات استراتژیک عراق و آمریکا در واشنگتن به مثابه پیام سیاسی برای کمک به مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق و تقویت مواضع وی در مقابل فشارهای فراکسیون‌های سیاسی و گروه‌های مسلح شیعی است. اما دو پایگاه ثابت در شمال و غرب وجود دارد که آمریکا حداقل در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ترامپ قصد عقب‌نشینی از آن را ندارد.
روز جمعه تحسین الخفاجی، سخنگوی رسمی فرماندهی عملیات مشترک گفت که ائتلاف آمریکا همچنان از عراق در جنگ علیه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تروریسم حمایت می‌کند. او ادامه داد که ائتلاف آمریکا به زودی پایگاه‌هایی را براساس توافق میان دولت و واشنگتن تحویل خواهد داد و جدول زمانی برای تحویل این پایگاه‌ها وجود دارد که تعداد زیادی از پایگاه‌ها نیز براساس این جدول زمانی به نیروهای عراقی تحویل داده شده است.
معاون فرمانده نیروهای ائتلاف آمریکا چهارشنبه اعلام کرد ائتلاف تعدادی پایگاه را به ارتش عراق تحویل داده است. پایگاه بسمایه در نزدیکی بغداد به زودی به نیروهای عراقی تحویل داده می‌شود. از سوی دیگر ائتلاف آمریکا روز جمعه اعلام کرد که تعداد نیروهای ائتلاف کاهش یافته و بازسازی‌اند تا به عنوان مشاوران نظامی از ارتش عراق حمایت کنند.
به هر روی مقدمات دور دوم مذاکرات عراق با آمریکا در شرایطی آماده می‌شود که برخی کارشناسان سیاسی، برخی اهداف اصلی آمریکایی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در این مذاکرات را دستیابی به زمان بیشتر برای حضور در عراق، انحلال یا ادغام حشدالشعبی و همچنین بهره‌گیری اقتصادی از منابع این کشور عنوان کرده‌اند.