پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


این حرف زشت را از کجا یاد گرفتی؟

لیلیت اپلیان ( روانشناس کودک)
تربیت درست فرزند همیشه دغدغه خیلی از والدین است. آن‌ها دوست دارند فرزندشان مؤدبانه صحبت کند.
اما گاهی ممکن است بعضی از کودکان از الفاظ نامناسب و ناپسندی استفاده کنند که باعث ناراحتی و شوکه شدن والدین شود. بدترین جایی که می‌توان از این کلمات استفاده کرد در بین جمع دوستان و یا آشنایان است. برای اغلب والدینی که کودکان ناسزاگو دارند این سوالات پیش می‌آید.
آیا ما مقصر هستیم؟ ما تو خونه اصلا فحش‌ نمی‌دیم،‌ نمی‌دونم این حرف‌ها را از کجا یاد گرفته؟
به طور کلی بچه‌ها در سنین پایین هر چیز جدیدی که یاد می‌گیرند و برایشان جالب باشد سعی می‌کنند آن را تکرار کنند. واکنش بعضی والدین و اطرافیان کودک از قبیل عصبانی شدن و داد زدن و حتی خندیدن می‌تواند باعث تشدید این رفتار شود. بهترین کار‌‌ بی‌اعتنایی است.
اما در کودکان سنین بالاتر مساله فرق می‌کند. آن‌ها معنی دشنام را متوجه می‌شوند و برای بزرگ نشان دادن خود در مقابل دوستان از این کلمات استفاده می‌کنند. در چنین شرایطی والدین باید نارضایتی خود را اعلام کنند.
اما چه باید کرد تا کودک ناسزاگویی را ترک کند؟
اول از همه از خودتان شروع کنید و الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید. کودکان ذاتاً کنجکاو هستند و از محیط تاثیر می‌پذیرند. بسیاری از والدین از شدت خشم و با گفتن کلمات ناخوشایند مانند احمق،‌‌ بی‌تربیت و… سعی در تنبیه فرزندشان دارند. در بیان کلمات دقت داشته باشید.
بچه‌ها علاوه بر محیط منزل از مهد و مدرسه نیز تاثیر‌‌ می‌پذیرند. همچنین الفاظ نامناسب در فیلم‌ها، کارتون‌ها و بازی‌های رایانه‌ای رفتار و گفتار کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
در فضایی دوستانه با کودک خود صحبت کنید و به او توضیح دهید که وقتی به کسی حرف زشتی می‌زند باعث ناراحتی طرف مقابل می‌شود. گاهی بدزبانی کودک به دلیل خشم و عصبانیت او است به او آموزش دهید. می‌دونم عصبانی هستی. دوستت ناراحتت کرده اما به جای فحش دادن بهتره به دوستت بگی که از دستش ناراحت هستی. همچنین می‌توانید از واژه‌های جایگزین استفاده کنید.
بچه‌ها عاشق بازی هستند. در قالب بازی، نمایش و قصه مهارت‌های برقراری ارتباط با دیگران را به فرزندانتان آموزش دهید.
اگر با وجود تذکرات، رفتارش تکرار شد باید از روش‌های تنبیهی استفاده کنید. منظور از تنبیه محرومیت است. برای مثال اسباب بازی مورد علاقه‌اش را برای چند ساعت از او بگیرید. همچنین هر زمانی که کودک در طول روز از الفاظ نامناسب استفاده نکرد برایش پاداش در نظر بگیرید.
چنان‌که بدزبانی کودک همراه با خشونت و لجبازی باشد مراجعه به روانشناس کودک توصیه می‌شود.