پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دخالت‌های آنکارا از سوریه تا لیبی ادامه دارد

حریف‌طلبی ترکیه در منطقه

همدلی| آنکارا خیلی وقت است که پایش را از خاک ترکیه فراتر گذاشته و آن گونه که تا الان نشان داده، قصد دارد به پیش‌روی خود در کشورهای مختلف ادامه دهد. از یک‌سو در داخل خاک خود تلاش می‌کند تا با خرید آخرین تجهیزات نظامی، جبهه دفاعی خود را تقویت کند، از سوی دیگر با ارسال تجهیزات و نیروی نظامی به کشورهای دیگر سعی می‌کند تا دامنه نفوذ خود را هر روز گسترده‌‌تر کند. حالا ترکیه در کشورهای مختلفی از جمله جمهوری آذربایجان، عراق، سوریه و لیبی رسما اعلام موضع و جنگ کرده است.
رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که کشورش لیبیایی‌ها را تنها رها نمی‌کند و به حمایت از دولت وفاق ملی لیبی ادامه می‌دهد. به گزارش المیادین، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در واکنش به احتمال مداخله مستقیم مصر در لیبی گفت که کشورش هرگز مردم لیبی را تنها رها نمی‌کند. وی با تاکید بر ادامه حمایت از دولت مشروع لیبی، اقدامات امارات در این کشور در حمایت از خلیفه حفتر را مثل دزدان دریایی توصیف کرد و گفت: ابوظبی با حمایت مالی و تسلیحاتی از خلیفه حفتر مثل دزدان دریایی در لیبی عمل می‌کند.
وی گفت که اقدامات مصر در لیبی و حمایت این کشور از فرمانده شورشیان شرق لیبی غیر قانونی است. رئیس جمهور ترکیه همچنین به ادامه تماس‌ها و هماهنگی‌ها میان نظامیان ترکیه با همتایانشان در جمهوری آذربایجان اشاره کرد. عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور مصر روز پنجشنبه گفته بود که کشورش در برابر هرگونه تهدید مستقیم برای امنیت ملی مصر و لیبی دست بسته نمی‌نشیند.
این اظهارات سیسی پس از درخواست اخیر پارلمان لیبی از قاهره برای مداخله مستقیم در این کشور جنگ‌زده ایراد شد. سیسی گفت که خط قرمزهای از پیش اعلام شده وی، اساسا برای دعوت به صلح و پایان درگیری در لیبی بوده است و مصر قوی‌‌ترین ارتش در منطقه و قاره آفریقا را دارد. خالد المشری، رئیس شورای عالی دولت لیبی هم در واکنش گفت که این قبیل تهدیدهای سیسی اهمیتی برای مردم لیبی ندارد.

ایجاد کریدور هوایی میان ترکیه و لیبی

در همین حال منابع رسانه‌‌‌ای از اقدام ترکیه در ایجاد یک کریدور هوایی میان این کشور و لیبی خبر دادند و اعلام کردند که برای اولین بار یک هواپیمای ترکیه‌ای در پایگاه الوطیه در جنوب غرب طرابلس فرود آمد. روزنامه ملیت ترکیه در گزارشی نوشت: یک هواپیمای ترکیه‌ای اخیرا در پایگاه هوایی الوطیه در جنوب غرب طرابلس فرود آمد. این هواپیما بعد از اتمام مأموریت خود به ترکیه بازگشت.
این روزنامه نوشت: هواپیماها قبلا در فرودگاه مصراته فرود می‌آمدند، اما این اولین باری است که یک هواپیمای ترکیه‌ای مستقیما در پایگاه الوطیه فرود می‌آید. با این تحول پایگاه الوطیه به پایگاه فعالیت‌های نیروهای ترکیه تبدیل شده است. این روزنامه نوشت: یک هواپیمای حمل و نقل نظامی دیگر از استانبول وارد مصراته شد.
نیروهای دولت وفاق ملی لیبی که مورد حمایت ترکیه هستند ۱۸ مه کنترل پایگاه الوطیه را در دست گرفتند. این روزنامه نوشت: از آن زمان فعالیت‌های زیرساخت برای بازسازی پایگاه انجام می‌شود. طی هفته‌های گذشته سامانه دفاع هوایی «هاوک» ارتش ترکیه مستقر شد.

اردوغان: جمهوری آذربایجان را تنها نمی‌گذاریم

در همین حال که ترکیه به شکل جدی در تنش لیبی نقش‌آفرینی می‌کند، حالا وارد جبهه جنگ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم شده است. اختلاف ترکیه و ارمنستان به سال‌ها قبل برمی‌گردد و این دو کشور همواره علیه هم موضع‌گیری می‌کرده‌‌‌‌اند، ولی حالا ترکیه ترجیح داده که اختلافات قدیمی با ارمنستان را در جنگ این کشور با جمهوری آذربایجان عمیق‌‌تر کند. رجب طیب اردوغان با حمایت از جمهوری آذربایجان، ارمنستان را یک «متجاوز» خوانده است.به گزارش بلومبرگ، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز جمعه در یک کنفرانس خبری در استانبول بیان کرد: ارمنستان به طور مدام مناطق غیرنظامی آذربایجان را هدف قرار می‌دهد. ما قطعا جمهوری آذربایجان را تنها نخواهیم گذاشت.
آذربایجان تایید کرده 12سرباز و یک شهروند غیرنظامی‌اش از روز یکشنبه گذشته در جدی‌ترین درگیری دو طرف از جنگ سال 2016 با ارمنستان، کشته شده‌اند. ارمنستان هم از کشته شدن چهار تن از پرسنل نظامی‌اش خبر داده است.
صبح شنبه و پیش از سخنان اردوغان، اسماعیل دمیر، رئیس صنایع نظامی ترکیه گفته بود کشورش به به‌روز کردن تجهیزات نظامی آذربایجان ادامه می‌دهد و سیستم‌های جدیدی در اختیار آن می‌گذارد. او گفته بود که ترکیه آماده است تا پهپاد، موشک و تجهیزات جنگ الکترونیک در اختیار آذربایجان بگذارد. ترکیه از زمان فروپاشی شوروی در سه دهه گذشته و نزاع بر سر منطقه «ناگورنو قره‌باغ» (قره‌باغ علیا) با ارمنستان، تجهیزات نظامی در اختیار آذربایجان گذاشته است. قره‌باغ علیا که اکثر جمعیت آن ارمنی هستند، در اختیار ارمنستان است، اگرچه از نظر بین‌المللی هنوز بخشی از آذربایجان محسوب می‌شود.

تبادل آتش بین نیروهای سوریه و ترکیه

این درگیری‌های ترکیه در حالی است که نیروهای نظام سوریه و نیروهای ترکیه و شبه نظامیان وابسته به آن روز پنج‌شنبه در مناطق مختلف ادلب واقع در شمال غرب سوریه دست به تبادل آتش زدند. به گزارش ایسنا، منابع محلی به سایت العربی الجدید گفتند، نیروهای نظام سوریه دست به حمله توپخانه‌ای علیه شهر سرمین در شرق ادلب زدند و نیروهای ترکیه نیز در شهرک المسطومه مواضع ارتش سوریه در شهر سراقب را هدف گرفتند. نیروهای نظام سوریه مواضع شورشیان را صبح امروز در شهرک‌های الفطیره، کنصفره، سفوهین، فلیفل در حومه جنوبی ادلب هدف حملات توپخانه‌ای قرار دادند.نیروهای ترکیه و شورشیان سوری هم تجمعات ارتش سوریه را در کفرنبل و حومه آن در حومه جنوبی هدف حملات راکتی قرار دادند.

جنجال اس 400

ترکیه که پیش از این نیز به خاک عراق تجاوز کرده بود، حالا در تلاش است تا با خرید سامانه پدافند هوایی اس400 از روسیه استحکامات دفاعی خود را تقویت کند، اما این خرید نظامی مهم از روسیه با واکنش منفی آمریکایی‌ها روبه‌رو شده است. به گزارش اسپوتنیک، احمد برات چونکار، نایب رئیس هیئت نمایندگی ترکیه در مجمع پارلمانی ناتو در سخنانی در واکنش به ارائه پیش‌نویس قانون تحریم ترکیه به کنگره آمریکا در پی خرید سامانه‌های «اس ـ ۴۰۰» از روسیه اظهار کرد: آنکارا در مرحله کنونی بر تشکیل یک کمیته مشترک با آمریکا برای بررسی موضوع سامانه‌های پدافند هوایی «اس ـ ۴۰۰» تمرکز کرده است.
وی در این باره گفت: ترکیه و آمریکا دو کشور هم‌پیمان در ناتو هستند و اختلافات میان آنها بر کسی پوشیده نیست، اما از طریق تشکیل کمیته‌های مشترک و دستیابی به یک راه حل می‌توان این مشکلات را حل و فصل کرد.چونکار افزود: ترکیه به تعهداتش در توافقنامه امضا شده با روسیه برای خرید سامانه‌های اس ـ ۴۰۰ پایبند است. ترکیه از یکسو به تعامل با هم‌پیمانان و از طرف دیگر با شریکان خود مانند روسیه بر اساس تفاهمنامه‌های متقابل متوسل می‌شود.
این مقام ترکیه‌ای ادامه داد: انتظار داریم که کنگره آمریکا هنگام تصمیم‌گیری و صدور قوانینی علیه ترکیه عاقلانه عمل کند. ایالات متحده پیش از این به دلیل خرید سامانه‌های اس ـ ۴۰۰ از روسیه تحریم‌هایی را علیه ترکیه اعمال نکرده بود و متوسل شدن آن در این مرحله جدید به اعمال تحریم بر ترکیه چندان جدی نیست.