پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش واشنگتن‌پست از دور جدید منازعات چین و آمریکا

زورآزمایی واشنگتن و پکن بر سر مسلمانان سین‌کیانگ

همدلی| ترجمه: محسن رفیق: رویارویی جدید چین و آمریکا در تحریم مقامات رسمی دو کشور، شعله منازعه چند ماهه پیشین را بین این دو قدرت اقتصادی و سیاسی دنیا، بیشتر کرده است. آمریکا که چند سالی است به صورت گسترده، سیاست محدود کردن چین را در پیش گرفته است، خود را در برابر اقدامات متقابل چین می‌بیند. به نظر می‌رسد دامنه این تقابل روز به روز در حال گسترش است و به نقطه انفجار نزدیک می‌شود. در این زمینه گزارش روزنامه واشنگتن‌پست را که دلایل منازعات جدید بین چین و آمریکا را بررسی کرده است،‌ در ادامه می‌خوانید:
روند افزایش خصومت میان پکن و واشنگتن، که از ماه‌ها پیش آغاز شده بود، دوشنبه گذشته و با تحریم چهار مقام رسمی ایالات متحده توسط چین که شامل سه عضو جمهوری‌خواه کنگره نیز می‌شود، وارد دور جدیدی شد. این امر باعث شد تا مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، ادعاهای دریایی چین در دریای چین جنوبی را دوباره زیر سوال ببرد و حتی آنها را کاملا غیرقانونی اعلام کند.
اما این اتقاق از کجا شروع شد؟ جدا از منازعات اقتصادی آمریکا با چین، بیش از یک میلیون نفر، که اکثر آنها را قومیت مسلمان اویغور تشکیل می‌دهند، با فشار حزب کمونیست چین، در اردوگاه‌هایی مثلا تربیتی و با هدف جذب شدن اجباری آنان در فرهنگ اکثریت‌ هان، به نوعی در بازداشت به سر می‌برند. حزب کمونیست اعلام کرده است که این اقدامات را به منظور «هماهنگ‌سازی» و «یک‌پارچه‌سازی» انجام داده است، اما سازمان ملل و بسیاری از ملل غربی این کارزار را نقض فاحش حقوق بشر دانسته و آن را محکوم کرده‌اند.
مطابق گزارش آسوشیتدپرس، اقدامات سختگیرانه دولت چین در جهت کاهش میزان زاد و ولد در بین اویغورها و تلاش در جهت مهار جمعیت مسلمانان چین، افزایش داشته است. بنابر این گزارش، این اقدامات شامل پیشگیری اجباری از بارداری، عقیم‎‌سازی و سقط جنین بوده‌اند. در همین زمینه، «رابرت سی اوبراین»، مشاور امنیت ملی آمریکا چندی پیش در سرمقاله روزنامه واشنگتن‌پست، اشاره کرد كه ایالات متحده در کنار این سوءاستفاده‌های حزب كمونیست، نخواهد ایستاد. او همچنین با یادآوری تاریخ در قرن گذشته، یادآوری کرد که ایدئولوژی‌های خطرناک و مورد حمایت دولت‌های قدرتمند به‌ندرت در محدوده مرزهای آنان باقی مانده است و ایالات متحده نمی‎‌تواند قدرت‌نمایی‌هایی مانند این را نادیده بگیرد.
بر همین اساس، ترامپ نام سه تن از اعضای حزب کمونیست چین را که به نمایندگی از این کشور در منطقه خودمختار سینوجیانگ و همچنین در منطقه سین‌کیانگ، مسئولیت دارند، در لیست سیاه قانون مگنیتسكی(قانونی که مسیر اعمال ممنوعیت برای صدور روادید و تحریم‌های خاص بر افراد در هرجای از دنیا یا هر ملیتی را که داشته باشند، فراهم می‌کند) قرار داد، اقدامی که چین را به واکنش واداشت و اعلام کرد که این اقدام آمریکا را تلافی خواهد کرد. آمریکا با استفاده از این قانون، افرادی چون «چن كوانگو»، دبیر حزب كمونیست در منطقه خودمختار سینوجیانگ اویغور در شمال غربی چین، «زو هیلون»، دبیر حزب کمیته سیاسی و حقوقی سین کیانگ و همچنین «وانگ مینگشان»، دبیر حزب دفتر امنیت عمومی سین کیانگ را مشمول تحریم قرار داده بود. بر این اساس، علاوه بر ‌این‌که‎‌ ورود این اشخاص و اعضای خانواده آنها به ایالات متحده، با ممانعت ‌روبه‌رو‎‌ شد، دارایی‌های آنها نیز در آمریکا توقیف و از هر گونه تعامل با آمریکایی‌ها محروم شدند.
این تحریم‌ها به عنوان بخشی از آنچه آمریکا آن را مبارزات گسترده علیه نقض حقوق بشر در سین کیانگ، می‌خواند، بلافاصله پس از آن که ترامپ قانون جدید سیاست‌های حقوق بشر اویغور را به تصویب رساند، اجرایی شدند. این در حالی بود که طرح سناتور روبیو در این خصوص، با اتفاق آرا در مجلس سنا به تصویب رسیده بود. این امر دولت آمریكا را ملزم می‌کرد تا گزارشی در مورد میزان برخورد چینی‌ها در سین‌کیانگ تهیه كرده و افراد و مدیران تاثیرگذار آن را برای مجازات تحت قانون مگنیتسكی، معرفی کنند.
چین نیز در واکنش به این اقدام آمریکا، چهار مقام رسمی آمریكا از جمله چند سناتور برجسته جمهوری خواه کنگره یعنی «ماركو روبیو» و «تد كروز» را به دلیل مداخله در امور داخلی چین، تحریم کرد. این در حالی است که این دو، سیاست‌های چین را به دلیل نقض حقوق بشر در منطقه سین کیانگ، محکوم کرده بودند. نام «سم براونبک»، نماینده دولت ترامپ در آزادی مذهبی بین‌المللی و نیز یک نماینده جمهوری خواه دیگر یعنی «کریستوفر اسمیت»، نیز در میان این لیست تحریم چین به چشم می‌خورند.
به نظر می‌رسد این اقدامات خصمانه بین پکن و واشنگتن، در گام بعدی، برخی معافیت‌ها و ارتباطات تجاری، فناوری و رسانه‌‌ای ‎‌بین دو کشور را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد. سخنگوی وزارت امور خارجه چین در گفت‌وگو با خبرنگاران در پکن، اظهار کرده است که امور سین کیانگ، امور داخلی چین است و ایالات متحده حق ندارد در این زمینه، مداخله کند. او اظهار امیدواری کرده است که ایالات متحده بلافاصله تصمیم اشتباه خود را تغییر دهد. او همچنین تحریم‌های آمریكا را نقض جدی هنجارهای اساسی حاكم بر روابط بین‌الملل دانسته که روابط دو جانبه دو کشور را به شدت تضعیف خواهد کرد. دولت چین اعلام کرده که مصمم است تا از حاکمیت، امنیت و منافع ملی خود در مبارزه با تروریست‌ها، جدایی‌طلبان و نیروهای افراطی مذهبی محافظت کند.
اما این تمام ماجرا نیست و به نظر می‌رسد که تمامی این تحریم‌های متقابل، به مانند بهانه‌هایی در دست دو کشور برای در فشار قرار دادن یکدیگر است. در همین زمینه اختلافات پیش آمده زمینه را برای وزیر خارجه آمریکا آماده کرد تا سیاست قبلی ایالات متحده را در مورد اختلافات دریایی بین چین و سایر کشورهای منطقه دوباره علنی کند. این واکنش او در حقیقت، ایالات متحده را در کنار همسایگان کوچکتر چین، یعنی برونئی، اندونزی، مالزی،‎‌ فیلیپین و ویتنام قرار داده و همه ادعاهای حاکمیت چین بر آب‌های اطراف جزایر دریای جنوبی چین را با تردید ‌روبه‌رو‎‌ می‌کند. پمپئو در یک واکنش متقابل اظهار داشت که جهان به پکن اجازه نخواهد داد تا دریای چین جنوبی را به عنوان امپراتوری دریایی خود، در اختیار داشته باشد. او همچنین اشاره کرد که آمریكا همراه با متحدان و شرکای خود در آسیای جنوب شرقی، در حمایت از حقوق خود برای استفاده از منابع زیرزمینی، بر اساس تعهدات و قوانین بین‌المللی رفتار خواهد کرد. پمپئو همچنین اذعان داشت که آمریکا در دفاع از آزادی دریاها و احترام به استقلال حاکمیت کشورها، در کنار جامعه جهانی خواهد بود و هرگونه فشار برای تحمیل غیرمنطقی خواسته‌های چین، در دریای چین جنوبی یا منطقه پیرامون آن را، بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
این در حالی است که پمپئو از زمان ملاقات جنجالی ماه گذشته‌اش با یانگ جیچی، وزیر امور خارجه چین در ‌هاوایی، بارها اعلام کرده است كه ایالات متحده تمامی اقدامات پكن را رصد خواهد کرد تا مشخص شود آیا حزب كمونیست حاكم بر چین، تصمیمی برای كاهش تنش‌ها بین دو پایتخت گرفته است یا خیر؟
رویارویی فزاینده دو کشور در سین کیانگ، در شرایط وخیم توام با کرونای امسال، روابط اقتصادی این دو قدرت بزرگ جهان را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است. ترامپ و مقامات ارشد دولت او، بارها چین را متهم كردند که شیوع ویروس كرونا که در اواخر سال گذشته از شهر ووهان آغاز شد، به علت سهل‌انگاری این کشور بوده است. این در حالی است که طبق اطلاعات رسمی دولت چین،‎‌ 4634 نفر در این کشور در اثر ویروس کرونا جان خود را از دست داده‌اند، اما در ایالات متحده، یعنی جایی که مقامات دولت ترامپ متهم به عدم مدیریت صحیح در برابر این بیماری شده‌اند، شمار کشته‌شدگان به بالای 132هزار نفر رسیده است.
فشار بر چین از سوی آمریکا در جبهه‌های دیگر هم ادامه دارد. وزارت امور خارجه آمریکا، چندی پیش با صدور هشدار مسافرتی به چین، به شهروندان آمریكایی اعلام کرد که در این زمینه، بیش از حد احتیاط كنند. در این اطلاعیه به شهروندان آمریکایی یادآور شده است که ممکن است به دلیل اجرای خودسرانه قوانین محلی در چین به منظور اهداف دیگری به جز حفظ نظم، مشمول بازداشت، بازجویی‌های طولانی و ممنوعیت‌های خروج شوند. این مساله باعث شد تا چین با محکوم کردن هشدار مسافرتی شهروندان آمریکایی برای سفر به چین، این هشدار مسافرتی را گمراه کننده دانسته و این گونه تصمیم‌ها را یادآور دوباره مک کارتیسم در آمریکا بداند. چین معتقد است که صدور این هشدار مسافرتی از سوی ایالات متحده در واقع بهانه‌جویی‌هایی جدید برای تضعیف خودسرانه حقوق و منافع شهروندان چینی در ایالات متحده است.
این اتفاقات در شرایطی در حال شکل‌گیری است که در سویی دیگر، چین و ایران در حال ایجاد روابط جدیدی هستند، مساله‌‌ای ‎‌که به مشکلی دیگر در تصمیم‌گیری‌های دولت ترامپ، تبدیل شده است. منبع: واشنگتن پست