مهدی دهقان (کارشناس برنامه‌ریزی شهری)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2499
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در واکنش به اعتراض‌ها درباره آینده اقتصاد و تعطیلی پنج‌شنبه‌ها

استاندار تهران: لطفا این قدر گیر ندهید!

همدلی| گروه اقتصاد: در حالی‌که مدت‌هاست فعالان اقتصادی کشور نسبت به تبعات اقتصادی تعطیلی روزهای پنجشنبه هشدار می‌دهند، استاندار تهران از آنها می‌خواهد که این موضوع را این‌قدر بزرگ نکنند و به آن گیر ندهند.
از سال گذشته کشور درگیر بحث بین تعطیلی روزهای پنج‌شنبه یا شنبه شده است. فعالان اقتصادی در یک سمت این کارزار ایستاده و معتقدند که تعطیل کردن روزهای پنجشنبه، فاصله بین اقتصاد ایران و اقتصاد جهان را به چهار روز افزایش می‌دهد چرا که در تمام دنیا، روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است، در مقابل اما عده‌ای با باورهای ضدتوسعه‌ای قرار دارند که معتقدند شنبه باید روز کاری باشد و پنجشنبه باید به لیست روزهای تعطیل کشور اضافه شود. این عده دلیلی البته ارائه نمی‌دهند اما شایعات بر این اساس قرار دارد که به دلیلی تعطیلی شنبه در مذهب یهود، مخالفت این عده با ریشه‌های مذهبی شکل گرفته و نمی‌خواهند در کشوری مسلمان، روز تعطیل یهودیان، تعطیل اعلام شود.
با این حال اقدام شوکه‌کننده مجلس دوازدهم و اعلام اینکه آنها با تعطیلی روز پنجشنبه موافق هستند نشان داد که محاسبات اقتصادی و توسعه‌ای، در قاموس تصمیم‌گیری کشور همچنان محلی از اعراب ندارد و تصمیمات دلبخواهی با توجیهات غیرمنطقی همانند تصمیم برای عدم تغییر ساعت رسمی کشور در فصول گرم سال، همچنان از مجالس و دولت‌ها به کشور تحمیل می‌شود.
ایران همگام با جیبوتی!
در همین زمینه روز گذشته رئیس اتاق بازرگانی تهران از تصویب تعطیلی روز پنجشنبه در مجلس گلایه کرد و گفت: وقتی دولت از تعطیلی پنجشنبه صحبت می‌کند این امر در وضعیت کسب و کارها تاثیر می‌گذارد و برای تولیدکنندگان بخش خصوصی ایجاد هزینه می‌کند.
«محمود نجفی‌عرب» در صد و شانزدهمین شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران افزود: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه تعطیل هستند و اتاق بازرگانی هم تعطیلی شنبه را پیشنهاد کرد اما در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت صراحتا به ما اعلام کردند که تعطیلی شنبه ممکن نیست و ما هم گفتیم پس پنجشنبه را تعطیل نکنید و مجمع هم نپذیرفت و شورای نگهبان هم دو دلیل برای رد تعطیلی شنبه آوردند؛ یکی تعارض با سیاست‌های ابلاغی و دیگری هم به دلیل تعارض با شرع مقدس.
وی یادآور شد: تعطیلی دو روز در هفته باز هم به مجلس بازگشت و با وجود استدلال‌های اتاق بازرگانی در کمیسیون اجتماعی بر عدم تعطیلی پنجشنبه این امر تصویب شد و البته گمرکات و سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت از تعطیلی پنجشنبه استثنا شده‌اند.
اصلا حرف گوش نمی‌کنند
رئیس اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد: دستگاه حاکمیت اصلا حرف بخش خصوصی را گوش نمی‌دهد. 10 سال است که نفهمیدیم چرا رابطه بانکی ما با جهان قطع است با این حال ناامید نیستیم و باید این مملکت را بسازیم اما با این روند بعید به نظر می‌رسد به رشد هشت درصدی برسیم.
نجفی‌عرب در ادامه شرحی از وضعیت اقتصاد کشور ارائه کرد و گفت: دولت و مجلس در برنامه هفتم توسعه رشد 8درصدی را تعریف کردند و این امر برای اجرا هم ابلاغ شد. از این 8درصد ۵.۲درصد از رشد سرمایه و ۲.۸درصد نیز باید از بهره‌وری حاصل شود اما باید دید با شرایط کنونی کشور تحقق این رشد ممکن است؟
وی افزود: براساس داده‌های مرکز آمار در برنامه‌های چهارم تا ششم، رشد تولید ناخالص داخلی کشور حدود ۳.۵درصد بوده و ما در این سه برنامه به رشد هشت درصد نرسیدیم و میانگین رشد اقتصادی در این سه برنامه ۱.۸درصد بوده است.
رفع ناترازی برق 35 میلیارد دلار سرمایه می‌خواهد
رئیس اتاق تهران ادامه داد: آنچه مانع دستیابی به رشد مطلوب شده کمبود منابع ارزی، ضعف شدید جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی، نامساعد بودن فضای کسب و کار، ناترازی آب و برق و گاز، کمبود منابع مالی و استهلاک سرمایه و منفی بودن نرخ سرمایه‌گذاری در ۱۱ سال گذشته بوده است.
وی یادآور شد: برای رسیدن به رشد اقتصادی 8درصدی نیاز به حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی است اما با توجه به تحریم و شرایط اقتصادی‌، سیاسی و اجتماعی جذب این رقم بعید است. در برنامه هفتم توسعه به سرمایه‌گذاری برای تولید ۳۰هزار مگاوات برق نیاز داریم تا ناترازی برق را جبران کنیم و این برابر با صرف هزینه ۳۵ میلیارد دلاری است.
15میلیارد دلار در سال گذشته فرار سرمایه داشته‌ایم
رئیس اتاق تهران اظهار کرد: براساس اعلام بانک مرکزی رشد سرمایه در سال ۱۴۰۱ به قیمت ثابت ۱۳۹۵ برابر با ۲۷۵ همت بوده که برابر با نرخ استهلاک است. همچنین خالص سرمایه ارزی کشور در سال گذشته منفی ۱۵ میلیارد دلار بوده و کشور رتبه خوبی در جذب سرمایه خارجی ندارد.نجفی‌عرب به موضوع بهره‌وری پرداخت و گفت: در زمینه بهره‌وری هم اوضاع خوبی نداریم. بنا بر اعلام وزارت جهاد، در حوزه آب به ازای هر مترمکعب آب 1.5 کیلو محصول تولید می‌کنیم که این رقم در کشورهای پیشرفته معادل سه کیلوگرم است. در برنامه چهارم قرار بود ۲.۵درصد سهم ما از بهره‌وری در رشد اقتصادی باشد، در برنامه پنجم این رقم ۲.۶۴درصد و در برنامه ششم ۲.۶۸درصد و در برنامه هفتم هم ۲.۸درصد باشد اما هیچ‌کدام از این رقم‌ها محقق نشد و رشد بهره‌وری حتی به یک درصد هم در این سال‌ها نرسید.
وی در پایان تصریح کرد: وضعیت کشور وضعیت مطلوبی نیست و همین رویه دارد ادامه پیدا می‌کند و سهم بخش خصوصی از اقتصاد بیشتر از ۱۲درصد نیست.
تعطیلی آخر هفته را به بحران ملی تبدیل نکنیم
در ادامه این نشست، استاندار تهران گفت: بازرگانان باید نظامی را تعریف کنند که در تمام هفته با جهان ارتباط داشته باشند و این مسأله را نباید به این اندازه بغرنج کنند. بسیاری از مشاغل مانند بخش درمان اصلا تعطیلی ندارند و در تمام هفته خدمت‌رسانی می‌کنند. می‌توانیم در تجارت بین‌الملل راهکارهایی را اتخاذ کنیم که تجارت را در تعطیلات جهانی نیز پیش ببریم و این مسأله را به بحران ملی تبدیل نکنیم.
«علیرضا فخاری» گفت: رشد ۲۴درصدی صادرات، اقتضائات خود را دارد. برنامه‌ریزان، آماری برنامه می‌چینند که در اجرا موفق نیست چون برنامه‌ریزی و اجرا باید با هم تطبیق داده شود. ما یک دیپلماسی آرمانی اقتصادی داریم اما در اجرای آن همچنان مشکل است.
وی افزود: عدم ثبات سیاست‌ها که تضمین‌کننده نظامات است از چالش‌های ماست. نظام اداری کشور باید اصلاح شود و هر کس قانون را تفسیر به رای نکند پس ما نیاز به ثبات سیاست‌ها داریم و بخش صادرات هم از این جریان بی‌نصیب نیست.
تعطیلات پایان هفته مساله مهمی نیست
فخاری ادامه داد: همین بازگشت ارز حاصل از صادرات به قدری پیچیده است که صادرکننده از آن امتناع می‌کند. ناترازی تجاری نشان می‌دهد که دیگران در واردات به ما غالب هستند اما قابل توجه است که حتی قدرت‌های اقتصادی هم با انواعی از تحریم‌ها در کشمکش هستند و در مبادلات محدودیت دارند.
وی یادآور شد: متأسفانه در کشور ما ثبات وجود ندارد و برای این بی‌ثباتی هم هیچ‌کس مواخذه نمی‌شود. نمونه این بی‌ثباتی در عدم توفیق در توسعه مناطق آزاد است.
استاندار تهران در ادامه به موضوع تعطیلی پنجشنبه پرداخت و گفت: تعطیلات پایان هفته از نظر عموم، مسأله مهمی نیست و بازرگانان هم باید نظامی را تعریف کنند که در تمام هفته با جهان ارتباط داشته باشند.