به یاد” فاروق‌قدومی “
دکتر سیف‌الرضا شهابی (تحلیل‌گر سیاسی )
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2486
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تحلیل

مذاکرات در قاهره برای توافق آتش‌بس غزه؛
نگاه به روزهای آتی
یک مقام ارشد اسرائیلی مدعی شد، در جریان گفت‌وگوهای روز پنجشنبه در قاهره، تل‌آویو و مصر شکاف بین خود را در مورد استقرار نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در امتداد محور فیلادلفیا در مرز مصر و غزه کاهش دادند.به گزارش ایسنا، خواسته بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر ادامه استقرار نیروهای ارتش این رژیم در امتداد کل محور فیلادلفیا به یکی از اصلی‌ترین و نهایی‌ترین نقاط اختلاف در مسیر معامله تبادل اسرا و آتش بس غزه تبدیل شده است.
مصری‌ها به شدت با ادامه استقرار نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در امتداد این محور مخالفت دارند و با توجه به مخالفت مصر، پیشرفت در مذاکرات با حماس ممکن نبود.رونن بار، رئیس شین‌بت، دیوید بارنیا، مدیر موساد و ژنرال الیزر تولدانو، رئیس بخش استراتژیک ارتش رژیم صهیونیستی که برای ادامه مذاکرات توافق آتش‌بس به قاهره رفته‌اند، با عباس کامل، رئیس اطلاعات مصر و دیگر مقامات مصری دیدار کردند.
برت مک‌گورک، مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا جو بایدن در منطقه نیز در این مذاکرات شرکت کرد.
یک مقام ارشد اسرائیلی گفت که در جریان این مذاکرات، تل‌آویو نقشه‌های استقرار ارتش در نوار غزه در مرحله اول معامله تبادل اسرا، از جمله در طول محور فیلادلفیا را به مصر داده است.این مقام اسرائیلی خاطرنشان کرد: پیشرفت‌هایی با مصری‌ها حاصل شده است و قرار است روز شنبه نقشه‌های تل‌آویو را به حماس تحویل دهند تا پاسخ این سازمان را دریافت کنند.انتظار می‌رود روز یکشنبه نشستی با حضور بیل برنز، رئیس سازمان سیا، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر و مقامات بلندپایه رژیم صهیونیستی در قاهره برگزار شود.یک مقام ارشد اسرائیلی در این رابطه گفت: اسرائیل امیدوار است که حماس به نقشه‌های اسرائیل پاسخ دهد و با پیوستن به مذاکرات روز یکشنبه موافقت کند تا میانجی‌ها بتوانند مذاکرات نزدیکی را بین طرفین در زمان واقعی انجام دهند و به سمت توافق پیش بروند.

آتس بس و موضوع پاسخ ایران به اسرائیل
قاسم محبعلی، مدیرکل اسبق بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه می گوید چند مسأله همزمان در اولویت ایران است. اول امنیت ملی و دوری از جنگ است. مسأله پاسخ به اسرائیل یک بحث و مسأله امنیت ملی یک بحث دیگر است. آرامش و امنیت در منطقه هم مسأله است.
قاسم محبعلی، مدیرکل اسبق بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه می گوید چند مسأله همزمان در اولویت ایران است. اول امنیت ملی و دوری از جنگ است. مسأله پاسخ به اسرائیل یک بحث و مسأله امنیت ملی یک بحث دیگر است. آرامش و امنیت در منطقه هم مسأله است.
محبعلی، درباره وضعیت پاسخ ایران به اسرائیل در صورت آتش بس میان غزه و اسرائیل به «انتخاب» گفت: باید مسائل از هم تفکیک شوند؛ چند مسأله همزمان در اولویت ایران است. اول امنیت ملی و دوری از جنگ است. مسأله پاسخ به اسرائیل یک بحث و مسأله امنیت ملی یک بحث دیگر است. آرامش و امنیت در منطقه هم مسأله است. آتش بس به نفع فلسطینی هاست و هر روز مردم غزه در حال از بین رفتن هستند. هیچ چشم‌اندازی در صحنه جنگ نیست. اگر اسرائیل فشار‌هایش را کاهش دهد، وضعیت فلسطینی‌ها تغییر می‌کند.
او افزود: غزه به قبل از ۷ اکتبر برنخواهد گذشت. وضعیت جدیدی در غزه شکل می‌گیرد که پس از توافق ابعاد آن روشن می‌شود. در هر حال آتش بس به نفع فلسطینی هاست. این آتش بس به نفع ایران و مردم منطقه هم هست؛ بنابراین اگر از این ابزار استفاده شود، حتماً ارزش بیشتری از پاسخی دارد که نتیجه‌ی آن مشخص نیست.
وی درباره تلاش نتانیاهو برای عدم اجرای آتش بس بیان کرد: نتانیاهو نمی‌خواهد مذاکرات به نتیجه برسد. به خصوص تا زمانیکه بایدن سر کار است، عده‌ای نمی‌خواهند جنگ تمام شود. نتانیاهو نیز پایان جنگ را پایان خود می‌داند. این فشاری که الان برای کاهش شدت جنگ از سوی اعراب و اروپایی‌ها و دموکرات‌ها وجود دارد، مذاکرات را به نتیجه می‌رساند. عربستان در این بین دنبال توسعه اقتصادی است و علاقه‌ای به افزایش تنش در منطقه ندارد. مردم شیعه از جنگ گریزان هستند و تجربه جنگ ۲۳ روزه وجود دارد؛ بنابراین هیچکس در منطقه و غرب جنگ نمی‌خواهد، باید دولت نتانیاهو را مجبور کرد که آتش بس را بپذیرد. در آن صورت دولت نتانیاهو و پیروزی ترامپ تحت تأثیر قرار می‌گیرد و جمهوری خواهان شکست می‌خورند.
محبعلی درباره شرایط خاورمیانه پس از سقوط دولت نتانیاهو گفت: اگر قرار باشد که سیاست بر پایه صلح، امنیت و ثبات در منطقه باشد، حتماً یک دولت معتدل‌تر به نفع منطقه است. دولت اسرائیل هیچوقت صلح طلب نخواهد شد و مطالبات فلسطینی‌ها را هم نمی‌پذیرد، اما اگر دولتی روی کار بیاید که مثل نتانیاهو جنگ طلب نباشد وضعیت سوریه و لبنان و غزه به سرعت بهبود پیدا می‌کند. روابط ما با غرب هم در آن صورت بهبود پیدا می‌کند. اگر تمرکز بر سقوط نتانیاهو شود، گام مثبتی برای حل مسائل خاورمیانه برداشته می‌شود.