پدر! مادر! ما متهمیم!
حسن دادخواه (فعال مدنی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2450
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بازار سرمایه و تعادل مثبت در بزنگاه انتخابات

حسن کاظم‌زاده (کارشناس بازار سرمایه)

بازار سرمایه و تعادل مثبت در بزنگاه انتخابات

حسن کاظم‌زاده (کارشناس بازار سرمایه)

 با مشخص شدن نتیجه انتخابات و کشیده شدن آن به دور دوم، در شرایطی که پزشکیان نسبت به جلیلی حدود یک میلیون رای بیشتر کسب کرده، بازار سهام یک روز متعادل مثبت را پشت سر گذاشت. ارزش معاملات خرد هم به 3900 میلیارد تومان رسید که نسبت به روزهای گذشته افزایش پیدا کرده اما اگر دامنه نوسان بازتر را در نظر بگیریم، این افزایش قابل توجه نیست.
معتقدم نتیجه انتخابات به گونه‌ای است که بازار سهام نه از آن اطمینان کامل دارد که با خیال راحت بخرد و نه به گونه‌ای است که نگرانی شدید شود و به سمت منفی رنج بزند. حالا در روزهای آتی با نوسان احتمال پیروزی پزشکیان یا جلیلی، بازار سهام مثبت و منفی خواهد شد.
از سوی دیگر بازار طلا و ارز نیز تقریبا همین شرایط متعادل و نوسانی را تجربه کرد. به نظر می‌رسد در آن بازار نیز فعلا کسی نمی‌تواند تصمیم دقیق و یک‌طرفه بگیرد و فعلا قیمت‌ها متعادل است. در یک هفته منتهی به انتخابات، با توجه به افزایش شانس جلیلی برای پیروزی، طلا و ارز رشد قابل توجهی داشتند و طلا تقریبا 5درصد رشد قیمت تجربه کرد. فعلا بازار طلا هم مانند بازار سهام منتظر نتایج است و نتوانسته به تصمیم قطعی در مورد روند موجود برسد لذا این هفته طلا و ارز هم نوسانی خواهند بود.
نتیجه انتخابات در دور دوم به دو عامل وابستگی بسیار جدی دارد؛ اول ترکیب شکستن آرای قالیباف در دور دوم است. با توجه به پشتوانه اصولگرایی بخش عمده‌ای از آرای قالیباف، بسیاری انتظار دارند این بخش در دور دوم به جلیلی رای دهند. از طرف دیگر بخشی که با روحیه تکنوکراتی به قالیباف رای داده‌اند، احتمالا به سمت پزشکیان تمایل بیشتری داشته باشند. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد سهم جلیلی بیشتر خواهد بود و شاید به 70درصد برسد اما با توجه به نارضایتی بسیاری از اقشار مذهبی و سنتی از روحیه اطرافیان جلیلی، ممکن است حتی این عدد محقق نشود. پزشکیان اگر می‌خواهد خیالش از پیروزی راحت شود، باید بین 5 تا 10درصد آرای مردد یا خاکستری را راضی به رای دادن کند. از همین رو هفته حساس و نوسانی در پیش داریم و احتمالا بارها برآوردها در مورد پیروز دور دوم انتخابات تغییر کند.
حدود 60درصد از واجدین شرایط ترجیح دادند رای ندهند و اعتراض خود به شرایط موجود را با این عدم رای نشان دهند اما در بین آن 40درصد رای‌دهنده، مبنای اقتصادی به شدت به چشم می‌خورد. افت قابل توجه رای اصولگراها احتمالا به تورم و بدتر شدن وضعیت معیشت مردم در سه سال گذشته ربط داشته باشد. از سوی دیگر رشد پایین بخش کشاورزی در سه سال گذشته باعث شد آرای ساکنان روستاها به طرز قابل توجهی به سمت پزشکیان بچرخد. البته رشد دسترسی به اینترنت در روستاها در یک دهه گذشته، نقش بسیاری بالایی در تغییر نگرش ایشان به مسائل اجتماعی و سیاسی داشته و مرجع کسب اطلاعات در روستاها و حتی شهرهای کوچک را تغییر داده است. در مجموع باید تاکید کرد، اقتصاد کماکان حرف اول را در تصمیم‌گیری‌های مردم می‌زند؛ چه تحریم انتخابات و چه رای دادن.