فرصت‌ها و چالش‌های فردای انتخابات
بهاء الدین بازرگانی گیلانی (تحلیل‌گر سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2449
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بازار

ادامه افزایش تورم نقطه به نقطه در خرداد 1403
تازه‌ترین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که در خرداد امسال، تورم ماهانه نسبت به اردیبهشت تغییری نکرده و نرخ آن ثابت مانده است. در مقابل، تورم نقطه به نقطه روند صعودی دو ماه گذشته خود را ادامه داده است.
به گزارش اکوایران، اولین تصویر مرکز آمار از تورم خرداد 1403 نشان می‌دهد که سطح تورم ماهانه نسبت به اردیبهشت ماه تغییری نکرده و نزدیک به 3درصد باقی مانده ولی تورم نقطه به نقطه افزایش یافته است. این شاخص در حالی‌که تا انتهای سال قبل کاهشی بوده، از ابتدای امسال روند صعودی در پیش گرفته است. تورم سالانه نیز نسبت به اردیبهشت افت کرده و به کمتر از 36.5درصد رسیده است.
تورم ماهانه از 2.8درصد پایین نیامد
تورم ماهانه یک نسبت قیمتی است که نشان می‌دهد هزینه خرید یک سبد مشخص از کالا و خدمات توسط خانوارها در هر ماه چند درصد نسبت به ماه قبل تغییر کرده است. اگر این نرخ مثبت باشد، نشان می‌دهد که قیمت‌ها نسبت به ماه قبل افزایش یافته و اگر منفی باشد حکایت از کاهش قیمت‌ها دارد. همچنین، زمانی که گفته می‌شود نرخ تورم کاهشی شده یعنی قیمت‌ها با سرعت کمتری نسبت به ماه قبل افزایش یافته در حالی که تورم افزایشی حاکی از افزایش قیمت‌ها با سرعت بیش‌تری نسبت به ماه قبل است.
این نرخ در خرداد امسال مانند اردیبهشت ماه برای کل کشور 2.8درصد اعلام شده در حالی‌که در فروردین ماه 2.6درصد بوده است. به بیان دیگر، قیمت سبد مشخصی از کالا و خدمات مصرفی خانوارها 2.8درصد نسبت به اردیبهشت ماه گران‌تر شده و این گرانی با سرعت بیشتری نسبت به فروردین اتفاق افتاده است.
از میان اقلام خوراکی، بالاترین تورم ماهانه مربوط به «میوه و خشکبار» بوده است. بین کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز «آموزش» شاهد کمترین تورم ماهانه بوده است.
افزایش تورم در نگاه میان‌مدت
تورم نقطه به نقطه، تغییر قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات مصرفی خانوار را در هر ماه نسبت به همان ماه در یک سال قبل می‌سنجد. این شاخص از 31درصد در اردیبهشت به 31.9درصد در خرداد رسیده است. در فروردین ماه نیز تورم نقطه به نقطه 30.9درصد برآورد شده است. بنابراین از ابتدای امسال، یک روند صعودی در تورم نقطه به نقطه ایجاد شده است. بالاترین تورم نقطه به نقطه در میان کل اقلام مصرفی سبد خانوار، به گروه «مسکن» تعلق دارد.
در مقابل، تورم سالانه کاهش یافته و از 37درصد در اردیبهشت ماه به 36.1درصد رسیده است. این نرخ، کمترین تورم سالانه اعلام شده از سوی مرکز آمار از بهمن 99 به بعد تاکنون است.

«لرستان» و یک دهه صدرنشینی در شاخص فلاکت
بررسی آمارهای اقتصادی از سال ۹۱ تا ۱۴۰۲ نشان می‌دهد استان «لرستان» بیشترین دفعات ثبت رکورد شاخص فلاکت را در کشور داشته است.
به گزارش اکوایران، شاخص فلاکت یکی از معیارهایی است که نشان می‌دهد میزان رفاه اجتماعی برای مردم چگونه بوده است. این شاخص از تجمیع نرخ بیکاری و نرخ تورم سالانه به دست می‌آید و افزایش این شاخص می‌تواند میزان شرایط نامطلوب اقتصادی برای آحاد جامعه را نشان دهد.
بررسی آمارهای شاخص فلاکت در استان‌های کشور نشان می‌دهد از سال ۹۱ تا سال ۱۴۰۲، شش استان رکورددار بیشترین شاخص فلاکت در کشور بوده‌اند اما بیشترین تعداد ثبت رکورد شاخص فلاکت مربوط به استان «لرستان» بوده یعنی این استان در ۱۲ سال گذشته بیش از تمامی استان‌های کشور رکورددار شاخص فلاکت بوده است.
بررسی‌های آماری حاکی از آن است که در ۱۲ سال گذشته استان لرستان به مدت ۴ بار بیشترین شاخص فلاکت کشور را به خود اختصاص داده است. آخرین باری که این استان در صدر این شاخص قرار داشته مربوط به سال ۱۴۰۱ بوده است.
در ادامه استان «کرمانشاه» قرار گرفته که سه مرتبه بیشترین سطح این شاخص را تجربه کرده است. پس از آن استان «چهارمحال و بختیاری» قرار دارد که برای دو بار رکورددار شاخص فلاکت در کشور بوده است.
در انتها سه استان «کهگیلویه و بویراحمد»، «هرمزگان» و «یزد» قرار گرفته که هر کدام یک مرتبه بیشترین سطح شاخص فلاکت را در کشور تجربه کرده‌اند. آخرین آمار شاخص فلاکت نیز مربوط به استان یزد بوده که در سال ۱۴۰۲ بیشترین سطح شاخص فلاکت را در میان استان‌های کشور داشته است.