بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اعتراضات به نژادپرستی در لندن، از سوی افراطیان راست‌گرا به آشوب کشیده شد

چرچیل در قفس

همدلی| محسن رفیق: تظاهرات ضد نژادپرستی،‌ شهروندان انگلیسی را رو در روی هم قرار داد. در حالی که اعتراض به مصادیق نژادپرستی در شهرهای انگلیس، همزمان با آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی در دو هفته گذشته ادامه داشته است، روز شنبه بزرگترین اعتراضات در این زمینه در شهر لندن برگزار شد. تظاهراتی که این بار با مخالفت گروه‌های راست افراطی مواجه شد و با درگیری طرفین، به خشونت انجامید.
بر این اساس، برخی مناطق و خیابان‌های مهم لندن در روز شنبه گذشته به محلی برای منازعه طرفداران دو گروه راست افراطی و مخالفان با نژادپرستی، تبدیل شد. اجتماعی خشونت‌آمیز که به رغم هشدارهای بهداشتی و ممنوعیت‌های اعمال شده در زمینه مقررات فاصله‌گذاری اجتماعی، به صورت همزمان از سوی دو طرف و در میان تدابیر شدید امنیتی، برگزار شد.
یکی از این گروه‌های معترض، هواداران گروه‌های ضد فاشیست و معترض به قتل شهروند ‌سیاه‌پوست آمریکایی بودند که در چارچوب پویش «سیاهان مهم هستند» با حمل شعارنوشته‌های اعتراضی در خیابان‌ها حضور پیدا کردند. این گروه در روزهای قبل نیز در سایر نقاط پایتخت انگلیس از جمله روبه‌روی سفارت آمریکا و دفتر نخست‌وزیری تظاهرات‌ کرده‌ بودند و شعارنوشته‌هایی چون «انگلیس بی‌گناه نیست»، «زندگی سیاهان مهم است»، «سیاهی پوست من، جرم نیست»، حمایت خود را از اعتراضات در آمریکا اعلام کرده بودند.
در دیگر سو، هواداران گروه‌های راست افراطی ازجمله «بریتانیای برتر»، که رهبر آن پیشتر به اتهام اظهارات نژادپرستانه زندانی شده بود حضور داشتند و با حمل پرچم انگلیس، فریادهای نژادپرستانه‌ای را علیه مهاجران سر داده بودند. آنها با لباس‌های ارتشی، اطراف تندیس شخصیت‌هایی همچون وینستون چرچیل نخست‌وزیر اسبق انگلیس که از نگاه گروه مقابل، نماد نژادپرستی و مایه ننگ تاریخ این کشور به شمار می‌رود، مانعی انسانی تشکیل داده و سرود ملی انگلیس را می‌خواندند.
فاصله کم میان دو گروه، کار نیروهای پلیس ضد شورش را دشوار کرده بود. در حالی که هواداران گروه‌های ضد فاشیست در میدان ترافلگار لندن در حال تظاهرات و شعار علیه نژادپرستی بودند، هواداران گروه‌های راست افراطی در میدان پارلمان در فاصله‌ای اندک با گروه مقابل، با حمل پرچم انگلستان شعارهای نژادپرستانه‌ای علیه مهاجران سر دادند. این در حالی بود که نیروهای ضد شورش پلیس نیز برای کنترل اوضاع و ممانعت از بروز درگیری میان دو گروه، در مسیر‌های میانی آنها، نیرو مستقر کرده بود، هر چند در نهایت نتوانست مانع از درگیری و نزاع از سوی طرفین شود.
در همین زمینه، پلیس لندن اعلام کرد که هزاران تن از مردم در این اعتراضات، محدودیت‌های اعمال شده به واسطه شیوع ویروس کرونا را نادیده گرفته‌اند و با تجمع در میدان پارلمان، بر دامنه مشکلات افزوده‌اند. تصاویراین اعتراضات نشان می‌دهد که برخی از معترضان راست‌گرا، به طرف افسران پلیس، بطری و بمب‌های دودزا پرتاب کردند و با تظاهرکنندگان ضد نژادپرستی درگیر شدند.
پلیس همچنین اعلام کرد که در این زمینه بیش از ۱۰۰تن در لندن بازداشت شده‌اند و شش افسر پلیس نیز در جریان درگیری‌ها زخمی شدند. این در حالی است که اعتراضات ضد نژادپرستی در دیگر شهرهای انگلیس، از جمله برایتون و لیورپول نیز برگزار شد.
در جریان تظاهرات آخر هفته گذشته نیز، گروهی از معترضان خشمگین روی تندیس وینستون چرچیل، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا و چند تندیس دیگر رنگ ریخته و شعار نوشته بودند. در همین زمینه معترضان لندنی، با حک کردن عبارت «او یک نژادپرست بود» در زیر مجسمه وینستون چرچیل، او را یک نماد نژادپرستی در انگلستان دانستند. بوریس جانسون و چند مقام سیاسی دیگر بریتانیا این اقدام را محکوم کرده و آن را شرم‌آور خواندند. تاکنون در جریان راهپیمایی ضد نژادپرستی در شهرهای مختلف اروپا و آمریکا، مواردی از تخریب و سوزاندن نمادین تندیس‌های برخی شخصیت‌های تاریخی که به حمایت از برده‌داری و نژادپرستی متهم شده‌اند، گزارش شده است.
در همین حال و در شرایطی که گروه‌های ضد نژادپرست وینستون چرچیل، نخست‌وزیر افسانه‌ای بریتانیا را به مهاجرستیزی متهم می‌کنند، طرفداران گروه‌های دست ‌راستی او را یک قهرمان می‌دانند. وقوع چنین اقداماتی باعث شده است تا شهردار لندن نیز، حضور برخی نشانه‌های مرتبط با گذشته استعماری بریتانیا در این شهر را مورد بازنگری قرار می‌دهد. بر همین اساس شهرداری لندن اعلام کرده است که تا اطلاع ثانوی با قرار دادن پوشش‌هایی روی مجسمه‌های شخصیت‌هایی چون وینستون چرچیل، از آنها حفاظت خواهد کرد. همچنین صادق‌خان، شهردار لندن، به تازگی دستور داده است تا کلیه مجسمه‌ها و اسامی خیابان‌های پایتخت بریتانیا مورد بازنگری قرار گیرند. این بخشنامه بعد از آن صادر شد که معترضان به نژادپرستی، مجسمه یک تاجر سرشناس برده را در بریستول پایین کشیدند. مجسمه ادوارد کالستون، تاجر انگلیسی قرن هفدهم که با تجارت بردگان از غرب آفریقا، ثروت زیادی اندوخته بود روز یکشنبه گذشته در شهر بریستول انگلیس توسط جمعی از معترضان به مرگ جرج فلوید پایین کشیده و به رودخانه این شهر انداخته شده بود.
بر همین اساس، شهردار لندن از کمیسیونی ویژه خواسته است تا کلیه مجسمه‌ها، پلاک‌های یادبود و اسامی خیابان‌هایی را که منعکس‌کننده تاریخ امپراطوری بریتانیا در زمان ملکه ویکتوریا است، مورد بازنگری مجدد قرار دهند. او تاکید کرده است که پس از بازنگری و ارزیابی نماد‌های گذشته، ممکن است برخی مجسمه‌ها حذف شوند. شهردار لندن همچنین تصریح کرده است که این حقیقت ناراحت کننده وجود دارد که مردم و شهر ما، بخش بزرگی از ثروت خود را مدیون تجارت برده بوده‌اند.
این گونه اعتراضات در حالی حدود دو هفته در خیابان‌های لندن شکل گرفته است که پیشتر بوریس جانسون نخست‌وزیر انگلیس در واکنش به آن، این تظاهرات ضد نژادپرستی را اغتشاشاتی نامید که بر پایه آن معترضان به آرمان‌های خود خیانت کرده‌اند، او در همین حال آمریکا را مهد صلح و آزادی خواند که نزدیک‌ترین متحد انگلیس به‌شمار می‌رود.
این در حالی‌ست که ۱۶۶ نماینده پارلمان انگلیس در اعتراض به خشونت علیه تظاهرات کنندگان در آمریکا، خواستار ممنوعیت صدور گاز اشک‌آور و گلوله‌های پلاستیکی از انگلیس به آمریکا شده‌اند. همچنین جمعی از نمایندگان پارلمان انگلیس با صدور بیانیه‌ای، آنچه رفتار نژادپرستانه دولت‌ها در جهان با اقلیت‌های نژادی خواندند را به باد انتقاد گرفته و تصریح کردند که از مرگ شهروند ‌سیاه‌پوست آمریکایی، به دست پلیس سفیدپوست، چشم‌پوشی نخواهند کرد. این نمایندگان پارلمان انگلیس که خود را عضو پویش سوسیالیست می‌نامند، خاطرنشان کردند که ما هم در انگلیس درک کنیم که از آفت رفتار تبعیض‌آمیز دولتی مبرا نیستیم و ‌سیاه‌پوستان انگلیسی نیز به طور نامتناسب از رفتار خشن پلیس رنج برده و تعداد آنها در زندان نسبت به دیگر اقلیت‌های نژادی بیشتر است.
با این وجود، روز گذشته مجسمه چرچیل در لندن پوشانده شد. دولت انگلیس که نگران است به مجسمه چرچیل در میدان پارلمان صدمه وارد شود، اطراف این مجسمه را با جعبه فلزی پوشانده است. این در حالی است که معترضان در روزهای گذشته، پایین تندیس چرچیل نوشته بودند که «او نژادپرست بود».
سید عطاءالله مهاجرانی وزیر ارشاد دولت اصلاحات در توییتر خود در واکنش به اقدام معترضین در سرنگونی نمادهای استبدادی و درنهایت اقدام انگلیس در مراقبت از مجسمه چرچیل نوشت:«‏مجسمه چرچیل در لندن، فعلا توی قفس آهنین است تا مبادا، دچار روز مبادا شود.» او ادامه داده است که چرچیل طراح کودتای مرداد ٣٢ در ایران است. در کتاب چرچیل نوشته بوریس جانسون، داستان کودتا از اساس سانسور شده است.
نام چرچیل برای ایران بیشتر یادآور سال 1322 یعنی دوسال بعد از اشغال خاک ایران توسط قوای متفقین است که کنفرانس چهار روزه رهبران سه کشور عضو متفقین یعنی «فرانکلین روزولت» رئیس‌جمهور آمریکا، «وینستون چرچیل» نخست‌وزیر انگلیس و «ژوزف استالین» رهبر اتحاد جماهیر شوروی، در تهران برگزار شد. چرچیل همچنین طراح اصلی کودتای مرداد 32 در ایران و البته عامل تبعید محمدرضا شاه پهلوی شناخته می‌شود.