پدر! مادر! ما متهمیم!
حسن دادخواه (فعال مدنی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2450
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


فرار سرمایه از بورس با وجود ادامه محدودیت دامنه نوسانات

کارشناسان: خبرهایی در راه است

همدلی| روز گذشته و با وجود اعمال محدودیت نوسان دو درصدی در بازار سرمایه، خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار دوباره منفی بود و 509 میلیارد تومان پول دیگر حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به روز چهارشنبه هفته گذشته 130درصد افزایش نشان می‌داد.
به گزارش همدلی، در معاملات دیروز شاخص کل بورس تهران 18هزار و 545 واحد نسبت به روز کاری قبل پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 63هزار و 572 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش 3 هزار و 596 واحدی در رقم 675هزار و 574 واحدی ایستاد.
شاخص کل فرابورس با افت 223 واحدی به رقم 22هزار و 228 واحد رسید و شاخص هم‌وزن فرابورس نیز با کاهش هزار و 603 واحد به سطح 117هزار و 958 واحد رسید.
در معاملات روز شنبه بازار سرمایه، خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و 509 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به روز قبل 130درصد افزایش داشته است. نماد خودرو در این بین بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 29 میلیارد تومان بود. پس از خودرو، نمادهای فملی، فولاد، خساپا و شپنا بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. همچنین ارزش معاملات خرد با کاهش 11درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 2 هزار و 10 میلیارد تومان رسید.
در معاملات شنبه، 26 نماد صف خرید داشتند و 489 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افت 21درصدی نسبت به روز کاری قبل به 140 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش 85درصدی به هزار و 67 میلیارد تومان رسید.
اوضاع عادی نیست
در همین زمینه یک کارشناس بازار سرمایه با انتقاد از عدم حذف محدودیت‌های مرتبط با دامنه نوسان در بورس، گفت: محدود کردن دامنه نوسان این آژیر را به صدا درمی‌آورد که احتمالا در بازار خبری هست و سیاست‌گذاران درصدد پوشش آن هستند چون با هیچ منطقی، تحدید ۹ روزه دامنه نوسان را که کماکان هم ادامه دارد، نمی‌توان به موضوع سقوط بالگرد رئیس‌جمهور ربط داد.
پیام الیاس کردی گفت: بازار سرمایه با مشکلات متعددی دست‌ و پنجه نرم می‌کند. اختلاف دلار نیما با نرخ آزاد، نرخ بهره بالای ۳۰درصد، حاشیه سود شرکت‌ها و... ازجمله مشکلاتی هستند که حتی قبل از محدود کردن دامنه نوسان نیز وجود داشته و سبب افت ۹درصدی شاخص کل در ۱۵ روز شدند اما تحدید دامنه نوسان تیر خلاصی بر پیکر نیمه‌جان بورس بود که تایید این صحبت را نیز می‌توان در صف‌های فروش بی‌دلیل و ارزش معاملات بسیار پایین بازار ردیابی کرد.
وی درباره تصمیم‌گیری‌های سایر کشورها در شرایط خاص ادامه داد: سایر کشورها نیز اختلالات سیاسی را تجربه و با ملاحظاتی، سیاست‌های خاصی را دنبال می‌کنند. به عنوان مثال در کشور ژاپن دامنه تنفس داریم؛ دامنه تنفسی که نهایتا دو روز معاملات را محدود یا متوقف می‌کند و مجددا این عرضه و تقاضاست که کشف قیمت را عهده‌دار می‌شوند. سایر کشورها نیز شرایط فورس ماژور را تعریف کردند. به عنوان مثال اگر کشور وارد جنگ شد یا شرایط خاصی اتفاق افتاد، با عنایت به بندهای شرایط فورس ماژور، محدودیتی برای بازار سرمایه ایجاد می‌کنند اما این شرایط نهایتا برای یک الی دو روز است.
الیاس کردی تاکید کرد: از موافقان تحدید دامنه نوسان بودم اما ادامه آن واقعا منطقی در پس خود ندارد چون شرایط سایر بازارها و شرایط کلی اقتصاد عادی شده است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: محدود کردن دامنه نوسان یعنی از ترس مرگ خودکشی کردن. بازاری که قفل صف فروش می‌شود این آژیر را به صدا درمی‌آورد که ریزش بازار ادامه‌دار خواهد بود و محدودیت دامنه نوسان می‌خواهد جلوی آن قد علم کند که همین سبب ادامه ریزش خواهد بود.