بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


ناهماهنگی در جریان اطلاع‌رسانی قوه ‌‌قضائیه سبب بروز یک اشتباه شد

ماجرای تعویض اتهام یک اعدامی

همدلی| بامداد روز جمعه ۱۲ دی سال گذشته و در پی حمله هوایی نیرو‌های آمریکایی در نزدیکی فرودگاه بغداد، سردار سرلشکر پاسدار حاج قاسم سلیمانی فرمانده فداکار نیروی قدس سپاه پاسداران پس از عمری مجاهدت به شهادت رسید. همان زمان برخی رسانه‌ها اعلام کردند که افرادی به اتهام فروختن اطلاعات مربوط به برنامه سفر سردار سلیمانی بازداشت شده‌‌اند. اما دیروز بعد از گذشت قریب شش ماه سخنگوی قوه ‌‌قضائیه خبر جدیدی در این باره داد و با اعلام نام سیدمحمد موسوی مجد، او را کسی معرفی کرد که درباره سرلشکر سلیمانی جاسوسی می‌کرده است. اما کمی بعد دوباره قوه ‌‌قضائیه این توضیح رسمی را اصلاح کرد و گفت موسوی‌مجد ربطی به این پرونده ندارد.
روز گذشته سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری خود گفت حکم اعدام یکی از جاسوسان سازمان سیا و موساد که اطلاعات محل‌های تردد و استقرار سردار شهید سلیمانی را در اختیار دشمن قرار داده بود صادر و به تأیید دیوان‌عالی کشور رسیده است و به زودی اجرا خواهد شد.
غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به تلاش سرویس‌های جاسوسی دشمن برای مداخله در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر جمع‌آوری اطلاعات از طریق جاسوسی اظهار کرد:«سربازان امام زمان و نیروهای هوشیار سپاه به خوبی فعالیت‌های آنها را رصد می‌کنند و بر آنها اشراف دارند و عناصر فریب‌خورده‌ای که در دام این سرویس‌ها می‌افتند، شناسایی و دستگیر می‌شوند و قوه قضائیه با قاطعیت به جرایم آنها رسیدگی می‌کند.» او افزود:«سیدمحمود موسوی‌مجد، فرزند سیدکاظم که به دو سازمان جاسوسی سیا و موساد وصل شده بود و در قبال اخذ دلار برای آنها در حوزه‌های امنیتی و نیروهای مسلح من جمله سپاه پیروزمند قدس و محل استقرار و ترددهای سردار شهید سلیمانی اطلاعاتی را جمع‌آوری و در اختیار دشمن قرار داده بود به اعدام محکوم شد. دیوان‌عالی کشور نیز این حکم را تایید کرد و به‌زودی این فرد حکمش اجرا می‌شود و هم او به مجازات می‌رسد و هم اربابانش قاطعیت ایران را مشاهده خواهند کرد.»
اما ساعتی پس از آن‌ که غلامحسین اسماعیلی از تأیید حکم اعدام برای فردی به نام سیدمحمد موسوی مجد خبر داد که «اطلاعات محل استقرار و ترددهای» سردار شهید قاسم سلیمانی را به سرویس‌های جاسوسی خارجی فروخته بود، مدیرعامل خبرگزاری مرکز رسانه‌ای قوه ‌‌قضائیه اعلام کرد پرونده او ارتباطی با شهادت سردار سلیمانی در عراق ندارد.
مهدی کشت‌دار، مدیرعامل خبرگزاری قوه قضائیه(میزان) در توییتی نوشت: «سیدمحمود موسوی مجد در زمان شهادت ‎حاج قاسم سلیمانی در بازداشت بوده و عامل لو دادن ورود سردار سلیمانی و ‎ابومهدی مهندس به فرودگاه بغداد نبوده است.»
در ادامه این خبرگزاری رسما اعلام کرد:«تمام مراحل قضایی پرونده جاسوس سیا و موساد مدت‌ها قبل از شهادت حاج قاسم سلیمانی انجام شده است. پرونده وی ارتباطی با اقدام تروریستی دولت امریکا در به شهادت رساندن فرمانده سپاه قدس ندارد.»
مرکز رسانه قوه ‌‌قضائیه در تشریح بخشی از پرونده قضایی موسوی مجد، زمان بازداشت او را «هجدهم مهرماه ۹۷» اعلام کرد و افزود: «پس از بازداشت وی، در تاریخ ۱۸ مهرماه ۹۷، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به اتهامات انتسابی وی رسیدگی و در تاریخ ۳ شهریور ۹۸ حکم اعدام او را صادر کرد.» بر پایه این اطلاعیه، حکم اولیه اعدام این فرد «با اشکال و ایراد دیوان عالی کشور دوباره به محکمه برگشته و دادگاه بار دیگر در تاریخ ۴ اسفند ۹۸ حکم اعدام او را تأیید کرد و اکنون این حکم در دیوان عالی کشور نیز تأیید شده است».
پیش از این شبکه «اسکای‌نیوز» عربی گزارش داده بود با توجه به این‌که هواپیمای حامل سردار سلیمانی از سوریه وارد بغداد شده بود، دستگاه امنیتی عراق یک شهروند عراقی و یک شهروند سوری را در ارتباط با این حادثه بازداشت کرده است.
در همین حال روز گذشته تصویری منتسب به موسوی مجد در کنار شهید حسین همدانی در رسانه‌ها و در فضای مجازی منتشر شد. اطلاعات زیادی درباره او در دسترس نیست. تنها دیروز که سخنگوی قوه ‌‌قضائیه از او نام برد تصور می‌شد که او بعد از به شهادت رسیدن سردار سلیمانی به دام افتاده است، اما بعد با توضیحات بیشتر قوه ‌‌قضائیه معلوم شد که این تصور غلط است.
سردار سلیمانی بامداد روز جمعه ۱۲ دی و در پی حمله هوایی نیرو‌های آمریکایی در نزدیکی فرودگاه بغداد، به شهادت رسید. پس از آن وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا «پنتاگون» اعلام کرد که این حمله هوایی به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور انجام شده است. در این حمله جنایت‌بار چند نفر از همراهان او و نیز فرماندهان و رزمندگان حشدالعبی عراق از جمله ابومهدی المهندس به شهادت رسیدند.
حضور موثر سردار سلیمانی در صحنه مبارزه با داعش و شکست این گروهک ضاله باعث شد تا حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب نشان نظامی ذوالفقار یعنی بالاترین نشان نظامی ایران را به او اعطا کند. طبق آیین‌نامه اهدای نشان‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران، این نشان به فرماندهان عالی‌رتبه و رؤسای ستاد‌های عالی‌رتبه در نیرو‌های مسلح اهدا می‌شود که تدابیر آن‌ها در طرح‌ریزی و هدایت عملیات‌های رزمی موجب حصول نتایج مطلوب شده باشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سردار حاج قاسم سلیمانی نخستین کسی است که این نشان را دریافت کرده است. البته سردار سلیمانی تا پیش از دریافت این نشان سه نشان فتح را هم از دستان فرمانده معظم کل قوا دریافت کرده بودند.