پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دکتر مجید طاهری، از آمریکا، به ایران بازگشت

مبادله در مسیر استمرار

همدلی| محسن رفیق: در ادامه مبادله زندانیان ایرانی و آمریکایی، مجید طاهری پزشک ایرانی مقیم آمریکا که به اتهام دور زدن تحریم‌های غیرقانونی آمریکا در بازداشت بود، روز گذشته به تهران بازگشت. این تبادل زندانیان در اوج منازعات سیاسی دو کشور در حالی انجام می‌گیرد که دو طرف نسبت به استمرار آن، خوشبین بوده و از آن استقبال کرده‌‌اند.
مجید طاهری پزشک ایرانی است که ۳۳ سال در آمریکا اقامت داشته و در فلوریدا مشغول به کار بوده است. او از سوی دولت آمریکا، به دور زدن تحریم‌ها متهم شده و نزدیک به ۱۶ماه در بازداشت بوده است. در نهایت با پیگیری‌های انجام شده، مدت بازداشتی او به عنوان مجازات در نظر گرفته شد و این پرونده مختومه شد. پس از مختومه اعلام شدن پرونده طاهری از سوی دادگاه آمریکا، آزادی او منوط به انتقال مایکل وایت، تبعه آمریکا به این کشور شد. وایت به دلیل جرایم امنیتی و نیز شکایت شاکیان خصوصی به زندان محکوم شده بود و در ایران بازداشت بود، که طی توافق دو کشور جهت مبادله، در روز پنجشنبه ۱۵خرداد، آزاد و به آمریکا بازگشت.
پس از آن بود که روز گذشته و چهار روز پس از آزادی مایکل وایت، مجید طاهری نیز به ایران بازگشت و در فرودگاه، مورد استقبال حسین جابری انصاری معاون امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و خانواده‌اش قرار گرفت. این در حالی بود که عصر روز پنجشبه ۱۵ خرداد، دونالد ترامپ در توئیتی از آزادی مایکل وایت خبر داد و پس از آن نیز فاکس نیوز در خبری اعلام کرد که وایت با مجید طاهری مبادله شده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت، روز گذشته و در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در ارتباط با تبادل زندانیان میان ایران و ایالات متحده آمریکا گفت:«تبادل ایرانیان عزیز با کسانی که، آمریکایی‌هایی که جرمی در ایران، مرتکب شده‌‌اند، اتفاق افتاد.» او ادامه داد که در این زمینه سه دانشمند ایرانی یعنی دکتر سلیمانی، دکتر طاهری و دکتر عسگری به تهران بازگشتند یا در راه بازگشتند. ربیعی همچنین اظهار امیدواری کرد که روند بازگشت ایرانیان زندانی شده در آمریکا همچنان ادامه پیدا کند. او تاکید کرد که ایران آمادگی کامل برای تبادل زندانیان را دارد و مسئولیت انجام آن به عهده دولت آمریکا است.
تبادل این زندانیان بین ایران و آمریکا در حالی صورت می‌گیرد که سه شنبه هفته گذشته نیز محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در صفحه اینستاگرام خود از عزیمت سیروس عسگری دانشمند ایرانی بازداشت شده در آمریکا به ایران خبر داده بود. اتفاقی که فردای آن به وقوع پیوست و دکتر عسگری وارد ایران شد. سیروس عسگری استاد دانشکده علم و مواد دانشگاه صنعتی شریف با تخصص میکروسکوپ الکترونی، آلیاژهای دمای بالا است که از ۲۰ اسفند ۹۸ در آمریکا تحت بازداشت بوده است. در این خصوص مقامات رسمی ایران اعلام کردند که آزادی عسگری بر مبنای مبادله زندانیان با آمریکا صورت نگرفته، بلکه او از اتهامات خود تبرئه شده و به کشور بازگشته است. مساله‌ای که وزارت خارجه آمریکا نیز آن را تائید کرد.
در همین زمینه، آذرماه گذشته نیز در یک فرایند دیپلماتیک و با همکاری دولت سوئیس، دکتر مسعود سلیمانی استاد دانشگاه‌های ایران که به اتهام دور زدن تحریم‌های غیرقانونی آمریکا بازداشت و بیش از یکسال در آمریکا زندانی بود، از سوی آمریکا و همچنین ژائو ونگ، شهروند آمریکایی که به جرم جاسوسی در حال گذراندن دوران محکومیت خود بود، از سوی ایران آزاد و با هم مبادله شدند.
مسعود سلیمانی، پژوهشگر حوزه سلول‌های بنیادی و دانشیار دانشگاه تربیت مدرس است که جزو یک درصد دانشمندان برتر جهان از حیث استنادهای علمی در مجلات معتبر علمی شناخته می‌شود و مهر ماه سال گذشته در قالب یک فرصت مطالعاتی عازم کشور آمریکا شده بود. این دانشمند ایرانی که در رشته خون‌شناسی و سلول‌های بنیادی تحقیق می‌کند، با ویزای رسمی تحقیقاتی و با هماهنگی دانشگاه تربیت مدرس، وارد فرودگاه شیکاگوی آمریکا می‌شود و پیش از ورود به خاک آمریکا، توسط پلیس بازداشت و به زندان منتقل می‌شود.
سلسله تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا، البته گمانه‌زنی‌های زیادی را نیز مبنی بر احتمال از سرگیری مذاکرات بین ایران و آمریکا ایجاد کرده بود. امری که البته همواره از سوی مسئولان کشورمان تکذیب شد. این در حالی است که ترامپ پس از آزادی وایت،‌ ضمن تشکر از ایران، خواسته بود تا ایران به مذاکرات با آمریکا برگردد. مساله‌ای که با بی‌تفاوتی مسئولان ایرانی روبه‌رو شد و آن را شگرد تازه ترامپ برای برنامه‌های انتخاباتی خود ارزیابی کردند. علی ربیعی در نشست خبری روز گذشته خود درباره دعوت ترامپ به مذاکره با ایران اظهار کرد:«ما درباره اینکه دعوت ترامپ به مذاکره و توافق چیزی بیش از یک کار نمایشی باشد، خوشبین نیستیم.» سخنگوی دولت گفت:«یادآوری می‌کنم که مسائل انتخاباتی آمریکا موضوع داخلی آن کشور بوده و ما کاری به آن نخواهیم داشت و بر اساس منافع ملی خود و با توجه به رفتارهای خلاف عرف مقامات آمریکا و بدون توجه به مسائل داخلی آنها تصمیم‌گیری خواهیم کرد.
ربیعی تاکید کرد:«بنای ما تصمیم‌گیری بر اساس انتخابات آمریکا و اینکه چه کسی رای خواهد آورد نیست و مبنای ما منافع ملی است، تمایل دولت آمریکا برای مذاکرات جدی و ثمربخش علائمی دارد که در این اظهارات دیده نمی‌شود. پیش از این هم اعلام شده است در صورتی که آمریکا مشتاق گفت و گو و با ایران است می‌تواند به میز مذاکرات با حضور کشورهای باقیمانده در برجام که خود آن را ترک کرده بازگردد.» سخنگوی دولت ادامه داد:«مریکا هم می‌داند برای رسیدن به شرایط مساعد و هرگونه دیپلماسی موفق با ایران چه کارهایی باید انجام دهد و خود آنها واقف هستند. ما بارها اعلام کردیم در سال‌های گذشته اعتماد ما نسبت به صداقت و جدیت و همچنین نتیجه بخش بودن مذاکرات از بین رفته است برای اصلاح آن باید هر آنچه را که یک جمله به تخریب کرده‌‌اند از نو بسازند.»