پدر! مادر! ما متهمیم!
حسن دادخواه (فعال مدنی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید





همدلی فرایند دستکاری و تصویب این لایحه جنجالی را بررسی می‌کند

تصویب لایحه حجاب بعد از انتخابات؟

همدلی| گروه اجتماعی: درحالیکه «محمدباقر قالیباف»  در پاسخ به بسیاری از سیاسیون و کارشناسان جامعه شناسی که معتقدند دولت و مجلس نمی‌خواهد لایحه عفاف را قبل از انتخابات مجلس اجرایی کند تا مبادا زمینه ساز نارضایتی مردم شود، گفته که این لایحه به زودی اجرایی خواهد شد، یک عضو کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب چند روز قبل در صحن مجلس مدعی شد که لایحه مزبور توسط فردی دستکاری شده و یکی دیگر از نمایندگان نیز گفته که نهایی شدن لایحه حجاب منوط به قبول بار مالی آن توسط دولت است!.  موضوعاتی که دوباره بحث فرضیه نخست یعنی به تعویق افتادن اجرای این لایحه تا بعد از انتخابات را به شکلی جدی‌‌تر مطرح کرده است. ضمن آنکه باعث شده تا نسبت به صحت و کفایت این لایحه تردیدهایی جدی به وجود آید.
اواخر آذر ماه بود که عضو کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب طی مناظره‎‌ای از دستکاری پنهانی لایحه عفاف و حجاب خبر داد. خبری که واکنش بسیاری از دست‌اندرکاران لایحه مذکور از جمله رئیس کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب را به دنبال داشت. آن زمان «موسی غضنفرآبادی» در گفت‌وگویی اظهارات «حسن نوروزی» پیرامون دستکاری پنهانی لایحه عفاف و حجاب را تکذیب کرد، البته او در ادامه گفت که «به غیر از هیئت رئیسه هیچ‌کس به سامانه دسترسی ندارد.»
حالا سه‌شنبه هفته گذشته، خبر دستکاری پنهانی لایحه عفاف و حجاب محور بحث قالیباف و شخص غضنفرآبادی در صحن مجلس مطرح شد. زمانیکه  اظهارات بین رئیس‌مجلس و رئیس کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب در مورد زمان اجرایی شدن لایحه کار به تخلفات این کمیسیون و تذکرات معاونت قوانین پیرامون دستکاری لایحه عفاف و حجاب رسید و غضنفرآبادی گفت که خارج از نظر شورای نگهبان، تغییراتی در لایحه صورت نگرفته است. موضوعی که قالیباف در واکنش به آن گفت: « تغییر مصوبات تاییدشده توسط شورای‌نگهبان خلاف قانون اساسی است. با شورای‌نگهبان نیز صحبت کردم که مجدد تأکید کردند هرگونه تغییر بندهای تاییدشده توسط شورای‌نگهبان غیرقانونی است و قبول نکردند.»
افشاگری رسمی
موسی غضنفرآبادی، نماینده بم، وزیر کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، چند روز قبل در صحن علنی مجلس اعلام کرد: «نهایی شدن لایحه حجاب منوط به قبول بار مالی آن توسط دولت است که هنوز این اتفاق نیفتاده است و هرگونه تغییر موادی که از سوی شورای‌نگهبان با اشکال مواجه نشده، خلاف قانون است.» او با استناد به ماده ۲۲ آئین‌نامه داخلی مجلس، به قالیباف گفت: «کار‌هایی در مجلس اتفاق می‌افتد که لازم است گلایه‌مندی خودمان را اعلام کنیم؛ ۲ نامه توسط معاون قوانین مجلس منتشر شده که در آن قید شده که تخلف کمیسیون قضایی و حقوقی محرز شده و این اقدام بی‌سابقه‌ای است. مشخص نیست با چه انگیزه‌ای موضوعات تخصصی منتشر می‌شود. شاید می‌خواهند بگویند که قالیباف پیگیر لایحه عفاف و حجاب بود و در مقابل کمیسیون قضایی و حقوقی نسبت به این امر بی‌توجهی کرده درحالی‌که اینگونه نیست. شما و کمیسیون قضایی و حقوقی همزمان پیگیری‌های لازم را انجام دادید.»
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در واکنش به تذکر غضنفرآبادی تاکید کرد: «مجلس اصرار دارد در اسرع وقت لایحه حجاب به تصویب برسد. چند روز قبل گفتیم کمیسیون قضایی و حقوقی به همراه هیئت‌رئیسه مجلس پیگیر تصویب لایحه حجاب هستند. اما چند اشکال پیش آمد؛ اولاً بررسی اشکالات لایحه در کمیسیون قضایی حدود یک ماه به طول انجامید و تأخیر خورد، ثانیاً ما بیش از ۲۵ روز است برای اصل ۷۵ (قبول بار مالی) به دولت نامه زدیم و هنوز جواب ندادند و ثالثاً تغییر مصوبات تائیدشده توسط شورای‌نگهبان خلاف قانون اساسی است. با شورای‌نگهبان نیز صحبت کردم که مجدد تأکید کردند هر گونه تغییر بند‌های تائیدشده توسط شورای‌نگهبان غیرقانونی است و قبول نکردند.»
مخالفان طرح
این لایحه اما همچنان مخالفان و منتقدان خودش را دارد. حتی از بین خود نزدیکان به دولت. «سکینه سادات پاد» دستیار رئیس جمهور یکی ار همین افراد است. وی در بخشی از انتقادهایش می‌گوید: لایحه عفاف و حجاب در ابتدا با ۱۵ ماده که ۹ ماده آن توسط قوه قضائیه و ۶ ماده آن توسط قوه مجریه تدوین شده بود، به مجلس فرستاده شد. همچنین معتقدم بهتر بود این لایحه اصل هشتاد و پنجی نمی‌شد. همین موضوع باعث شد تا این لایحه موجب دو قطبی شدن جامعه و دستاویز عده‌ای برای حساس کردن مردم به نظام شود. سادات‌پاد  در مورد احتمال عمدی بودن تعلل در اجرای این لایحه نیز می‌گویند: لایحه عفاف و حجاب بین مجلس و شورای نگهبان به اصطلاح پاسکاری می‌شود تا تصویب آن به بعد از انتخابات بیفتد، حرف درستی نیست. بلکه این رفت و آمد لایحه حجاب به دلیل شتابزدگی در تدوین و تنظیم آن بوده است؛ تا جایی که شورای نگهبان حدود ۱۲۳ ایراد به آن وارد کرده است.
«نوری قزلجه» نماینده منتقد اصل هشتاد و پنجی شدن لایحه عفاف و حجاب هم در این زمینه می‌گوید: وقتی گفته می‌شود لایحه عفاف و حجاب قبل از انتخابات به صحن علنی مجلس بیاید یا خیر؟، حاکی از آن است که طراحان این لایحه و تصویب‌کنندگان آن، در مورد اینکه لایحه عفاف و حجاب مقبولیت و قابلیت اجرایی خواهد داشت یا خیر و جامعه چه واکنشی به آن نشان خواهد داد، شک و تردید دارند، در اینجا مشخص می‌شود که لایحه چه محتوایی دارد، کاملاً مشخص است.همچنین در مورد لایحه عفاف و حجاب نظر حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها، اندیشکده‌ها و پژوهشگاه‌ها گرفته نشده که در نتیجه آن قانون پخته، نافذ و مانعی را تصویب کنند.
وی ادامه می‌دهد:در مجموع به نظر بنده اینها اِبا دارند مصوبه‌ای که به صورت غیرعلنی و محدود بررسی شده، نظرات به صورت کامل در مورد آن گرفته نشده است، همچنین حوزه ورود آن بسیار گسترده است چنانچه بحث تعرفه‌ها، معافیت‌ها، صدور مجوزهای کسب و کار، دوربین گذاشتن و غیره را شامل می‌شود، لذا لایحه مذکور علاوه بر عفاف و حجاب به حوزه‌های دیگری ورود پیدا کرده است. معتقدم  خودشان هم شک دارند که قانون به این بزرگی و مهمی چگونه می‌خواهد اجرا شود؟ لذا خودشان هم دچار شک و تردید هستند که این قانون با استقبال عمومی جامعه روبرو خواهد شد و اجرایی می‌شود یا چنین مواردی اتفاق نمی‌افتد.
مرد در سایه کیست؟
این نماینده منتقد مجلس احتمال دستکاری لایحه حجاب و عفاف را منتفی ندانسته و می‌گوید: بنده هم همین احتمال را می‌دهم. بله، فرد دیگری غیر از هیئت رئیسه و اعضای کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب به لایحه مذکور دسترسی داشته است چراکه زمان بررسی لایحه عفاف و حجاب از برخی اعضای کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب می‌شنیدم که می‌گفتند موارد مربوط به لایحه به صورت آماده می‌آید.وی همچنین در خصوص دخالت افرادی خارج از مجلس در این لایحه نیز می‌گوید:من هم معتقدم افرادی خارج از مجلس به لایحه دسترسی داشتند و احتمال دارد آنها هم در موضوع دخیل باشند. البته همه موارد مذکور احتمالات است و بنده بدون اطلاع نمی‌توانم کسی را متهم کنم اما اکنون رسماً باید به ادعای نائب رئیس کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب که می‌گوید دستکاری صورت گرفته، پاسخ داده شود و مشخص کنند چه کسی لایحه را دستکاری کرده و یا بگویند چنین مواردی نبوده و صحت ندارد.
روایت‌‌ها در مورد فرد مرموزی که این لایحه را دستکاری کرده اما به همین جا ختم نمی‌شود. حسن نوروزی، عضو کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب نیز چندی قبل در این مورد گفته بود: قضیه این است که فردی خورد را به عنوان مشاور قالیباف جا زده و در کار لایحه عفاف و حجاب که کمیسیون ما بر روی آن کار می‌کند، دخالت می‌کند، به این ترتیب که هر از گاهی موردی را اضافه می‌کند. این فرد ۳ مورد را به لایحه عفاف و حجاب اضافه کرده بود. اولین مورد این بود که اگر آمر به معروف به طرف مقابل توهین کند، می‌تواند شکایت کند، این بند یعنی فاتحه لایحه را خواندن، به عبارت دیگر وضعیت به این صورت می‌شود که اگر به فردی گفته شود چرا حجاب نداری؟ او این صحبت را به عنوان توهین قلمداد کند، در نتیجه دیگر کسی امر به معروف و نهی از منکر نمی‌کند.وی افزود: مورد دومی که توسط فرد مذکور به لایحه اضافه شده بود این است که رئیس اداره مسئول است که کسی در اداره تخلف نکند اما این فرد نوشته بود « در داخل اداره»، به این معنی که برای نمونه اگر کسی از وزارت آموزش و پرورش یا وزارت علوم بیرون برود و سرش را برهنه کرد به رئیس اداره ارتباطی ندارد. وقتی لایحه عفاف و حجاب را در محضر شورای نگهبان اصلاح می‌کردیم گفتیم این ۲،۳ مورد به لایحه اضافه شده و ما آن را حذف کردیم.نوروزی گفت: واقعیت امر این است که قلب قالیباف پاک است اما وقتی بنده از دستکاری لایحه خبر دادم به من گفت که از شما شکایت می‌کنم و من هم گفتم شکایت بفرمایید. بدین ترتیب به نظر می‌رسد ابهامات این لایحه همچنان بدون آنکه پاسخ‌‌‌های روشنی به آن داده شود، باقی است. اینکه چگونه و چرا فردی که حتی عضو نمایندگان مجلس هم نیست، آنقدر قدرت دارد که لایحه مجلس را دستکاری می‌کند؟ ضمن آنکه چرا هیچ‌کس جرات و جسارت آن را ندارد که نامی از این مرد در پس سایه ببرد؟!