پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


برگزاری انتخابات زودهنگام محور فریادها در بیروت

وضعیت هشدار در لبنان

همدلی| ماه‌ها بعد از آن‌که لبنانی‌‌ها خیابان‌‌ها را با فریاد اعتراض خود پر کرده بودند، دوباره به خیابان آمدند و دست به تظاهرات زدند. بار پیش ماجرا از آنجا شروع شد که دولت مرکزی قصد داشت از مکالمات اینترنتی مالیات بگیرد، همین موضوع خشم شهروندان این کشور را شعله‌ور کرد. حالا آن‌‌ها دوباره به خیابان آمده‌‌اند و می‌گویند که باید انتخابات زودهنگام برگزار شود. در همین حال میشل عون، رئیس جمهوری لبنان در واکنش به تلاش‌ها برای ایجاد فتنه‌های مذهبی از مسئولان کشورش خواست به فتنه با هدف ضربه زدن به مقدسات دینی و مذهبی پایان دهند. این هشدار بعد از آن داده شد که در میانه‌‌های اعتراض برخی از گروه‌‌ها شروع به توهین به مقدسات مذهبی سایر اقوام و مذاهب کردند. موضوعی که واکنش بسیاری از شخصیت‌‌ها و گروه‌‌های سیاسی لبنانی را برانگیخته است.
میشل عون در پیام خود با تاکید بر اینکه تعرض به نماد مذهبی هر طایفه‌ای تعرض به کل لبنان است و قدرت این کشور در وحدت ملی آن نهفته است، خواستار کنار گذاشتن اختلافات سیاسی و بازگشت به تلاش به منظور بیرون کشیدن کشور از عمق بحران‌های پی در پی شد.
عون در توییتی نوشت:«آنچه شب گذشته رخ داد زنگ هشدار بود، با توهین و حمله به زندگی شایسته‌ای نمی‌رسیم، زیرا با زور یا خشونت کسی بر دیگری پیروز نمی‌شود و این حق جوانان ماست که به آنها زندگی با عزت بدهیم، نه اینکه آنها را به جنگ با یکدیگر، خونریزی و تحقیر مقدسات سوق دهیم، با حمله به نظامیان، مغازه‌ها و مؤسسات به اهداف خود نمی‌رسیم، زیرا هرگونه سرشکستگی امنیتی خدای ناکرده اگر اتفاق بیفتد، به نفع کسی نخواهد بود.»
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، اعتراضات ضددولتی لبنان روز شنبه، به منظور تحت فشار قرار دادن دولت برای انجام اقدامات عملی در زمینه مبارزه با فساد و جلوگیری از فروپاشی اقتصادی این کشور از سرگرفته شد.
طبق این گزارش، میدان «الشهداء» در مرکز بیروت شاهد تظاهرات مردمی در میان تدابیر شدید امنیتی بود. این تظاهرات به درخواست فعالان و در اعتراض به نظام سیاسی حاکم بر لبنان و همچنین اوضاع اقتصادی نابسامان بی‌سابقه آن برگزار شد.
معترضان لبنانی با سردادن شعارهایی خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام شدند. یکی از تظاهرکنندگان پلاکاردی در دست دارد که روی آن نوشته شده است:«شما کرونای کشور هستید.» در همین حال، یک معترض لبنانی گفت:«به دولت یک فرصت دادیم اما هیچ اقدامی نکرد؛ برق و آب وجود ندارد و ارزش یک دلار به ۴۰۰۰ لیره لبنان رسیده است.»
وی افزود:«این «انقلاب» مسالمت‌آمیز است؛ ما تجاوزگری نمی‌کنیم و نمی‌پذیریم که به ما نیز حمله و تجاوز شود. از فرماندهی کل ارتش می‌خواهیم که به صف ما بپیوندد.» یک معترض دیگر نیز به خبرنگار اسپوتنیک گفت:«لبنان را غارت کردند، اقتصاد و بهداشت را نابود کردند. ما خواستار دستگاه قضایی عادل و مستقل و بازگرداندن اموال غارت شده هستیم.»
یک شهروند لبنانی دیگر نیز خواستار سرنگونی دولت این کشور و برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام شد. وی معتقد است که دولت طی ۱۰۰ روز گذشته هیچ اقدامی انجام نداده است.در همین راستا، حزب سوسیالیست پیشرو به رهبری ولید جنبلاط و جریان المستقبل به رهبری سعد حریری تأکید کردند که برای جلوگیری از سیاسی شدن جنبش مدنی ملت لبنان، از حامیان خود می‌خواهند که در این تظاهرات‌ها مشارکت نکنند.
معترضان لبنانی همچنین خواستار تجمع در مقابل سفارت آمریکا در منطقه «عوکر» شدند. شهروندان لبنانی اقدامات دولت آمریکا علیه معترضان و مداخله این کشور در امور داخلی لبنان را محکوم کردند.
چند تن از معترضان لبنانی نیز اقدام به پرتاب سنگ به سمت نیروهای ارتش لبنان حاضر در بیروت کردند و همین مسأله باعث شکل‌گیری درگیری میان آنها شد و نیروهای ضد شورش این کشور نیز برای کنترل اوضاع در مناطق مختلف بیروت مستقر شدند.
در همین حال نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان در بیانیه‌ای به اتفاقات جاری در بیروت و برخی مناطق این کشور که رویکردی طایفه‌ای و مذهبی گرفته واکنش نشان داد و گفت:«این فتنه‌ای است که بار دیگر برای نابودی کشور و وحدت ملی آن پدیدار شده و هدف از آن نابودی صلح داخلی است، این فتنه از آدم‌کشی بدتر است و کسی که آن را بیدار کرده ملعون است، باید مراقب بود در آتش آن نیفتاد چرا که باقی نخواهد ماند و حتی طراحان و حامیان مالی آن نیز از آن نجات نخواهند یافت.»
بری در ادامه تاکید کرد:«تعرض و یا اهانت به مقدسات و نمادهای اسلامی و مسیحی محکوم است چه برسد به عایشه، همسر پیامبر رحمت و تمام کننده مکارم اخلاق، رسول اکرم(ص).»
رئیس پارلمان لبنان در ادامه این بیانیه تاکید کرد:«اقدام هر گروهی علیه وحدت، امنیت، ثبات و همزیستی مسالمت‌آمیز لبنانی‌ها در حقیقت حرکتی اسرائیلی است و هر صدایی که به فتنه میان مردم کشور و پیروان یک دین واحد دامن می‌زند، در واقع صدایی عبری است هرچند که به زبان عربی باشد.»
او در ادامه تلاش‌های خالصانه‌ای را که رهبران سیاسی، معنوی، امنیتی و نظامی در سطوح مختلف برای رفع این فتنه و خفه کردن آن در نطفه انجام دادند، بسیار ارزشمند دانست.
بری ضمن اشاره به آیه شش سوره حجرات، گفت:«در این مرحله حساس به تمامی چهره‌های سیاسی، ایده‌پردازان و چهره‌های رسانه‌ای لزوم آگاهی یافتن و خردورزی و عدم پیروی از تمایلات و واکنش‌هایی را که پیامدهای ناخوشایندی دارند، یادآور می‌شویم.»
به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای القدس العربی، عبدالامیر قبلان، رئیس شورای عالی اسلامی شیعه لبنان تلاش‌های مشکوک به ایجاد فتنه‌های مذهبی میان لبنانی‌ها، ضربه زدن به وحدت ملی و اسلامی آنها در راستای خدمت به دشمنان دین و تحقق اهداف سیاسی دشمن صهیونیستی را محکوم کرد.
قبلان اظهار کرد:«اهانت به هر یک از نمادهای مذهبی بر اساس مخالفت ما با اهانت و ناسزاگویی به رموز مذهبی هر یک از طوایف و مذاهب، محکوم است.»
همچنین رئیس شورای عالی اسلامی شیعه لبنان با تاکید بر اینکه آموزه‌های اهل بیت به ما دستور مقابله با فتنه، احترام گذاشتن به تمامی نمادها و مقام‌های مذهبی و عدم اهانت به آنها با ناسزا و نفرین را می‌دهند، از مردم لبنان خواست از فراخوان‌های فتنه پیروی نکرده و منطق و خرد را به کار گیرند و با هر فراخوانی برای ایجاد فتنه‌های طایفه‌ای و مذهبی مقابله کنند.
همچنین دارالفتوای لبنان نسبت به افتادن در دام فتنه‌های مذهبی و طایفه‌ای هشدار داد و تاکید کرد:«درب‌های این مرکز برای آموزش کسانی که مفاهیم دین خود را درک نکرده‌اند، باز هستند».
این مرکز در بیانیه‌ای با اشاره به برخی اهانت‌ها نسبت به عایشه،‌ همسر پیامبر(ص) تاکید کرد که این ناسزاها و توهین‌ها مربوط به تعدادی نادان انتقام‌جوست که نیاز به آگاهی‌بخشی دارند زیرا غافل‌اند و آموزه‌ها و مفاهیم و اصول اسلام را درک نکرده‌اند، آنها باید با توجه به این حدیث نبوی که می‌فرماید «من فقط مبعوث شدم تا خصلت‌های پسندیده اخلاقی را کامل کنم» باید اخلاق اسلامی را در پیش بگیرند.»
حزب‌الله و جنبش امل لبنان نیز پیشتر در بیانیه‌ای نسبت به عاملان فتنه و استفاده‌کنندگان از آن هشدار داده و بر مخالفت خود با هر اقدامی که می‌تواند به تفرقه، اختلاف‌نظر و تنش مذهبی منجر شود، تاکید کردند.
سعد حریری، نخست‌وزیر سابق لبنان نیز در واکنش به بیانیه دارالفتوای این کشور توییت کرد:«خطاب به تمامی شهروندانی که اهانت به ام‌المومنین عایشه آنها را جریحه‌دار کرده، می‌گویم به آگاهی و خرد پایبند باشید و به دنبال هیچ‌گونه واکنشی که آرامش داخلی را به خطر بیندازد و فضا را برای گروهی نادان جهت فتنه‌انگیزی میان مردم کشور فراهم می‌کند، نباشید.»