بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


آیا هوش مصنوعی جایگزین معماران خواهد شد؟

ترجمه‌: درسا بخشندگی: آیا هوش مصنوعی جایگزین معماران در نقش آن‌ها خواهد شد؟ در نسخه می ۲۰۲۳ مجله «ساختمان»، توماس لین معتقد است که هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که تا ۳۷درصد از وظایفی را که معمولاً توسط معماران و مهندسان انجام می‌شود خودکار کند. با این‌حال، این اتوماسیون احتمالاً وظایف معمول و کم‌تر خلاقانه را هدف قرار می‌دهد و به متخصصان اجازه می‌دهد تا روی جنبه‌های استراتژیک و تخیلی کار خود تمرکز کنند.
همان‌طور که نرم‌افزارهای Revit و3D جایگزین معماران نشدند، بلکه تنها جریان کاری آنها را تغییر دادند، همین اصل برای ابزارهای هوش مصنوعی نیز صادق است. هوش مصنوعی آماده است تا وظایف جدیدی مانند مدیریت هوش مصنوعی را در کنار مسئولیت‌های موجود ایجاد کند که نشان‌دهنده تغییر در نحوه کار معماران است.
در اوایل سال ۲۰۲۳، انبوه تصاویر تولیدشده توسط میدجرنی (Midjourney) و سیستم‌های هوش مصنوعی مشابه، بسیاری از معماران را به تأمل در مفاهیم آن وا داشت. در حالی که یک نگرانی کلی در مورد امکان همه‌کاره‌شدن هوش مصنوعی وجود دارد، معماران نیز فعالانه در حال بررسی چگونگی ادغام هوش مصنوعی در معماری و درک کاربردهای بالقوه آن در حوزه خود هستند.
بعید به نظر می‌رسد هوش مصنوعی به زودی به طور کامل جایگزین معماران شود. چشم‌انداز معماری به سرعت در حال تکامل است و گرچه کاربردهای جدید به مرور ظاهر می‌شوند اما معماران به تدریج درک واضح‌تری از قابلیت‌ها و مرزهای هوش مصنوعی به دست می‌آورند. این درک در حال توسعه، چشم‌انداز مشخص‌تری از چگونگی تاثیر هوش مصنوعی و تغییر تلاش‌های حرفه‌ای آنان را شکل می‌دهد. تا زمانی که هوش مصنوعی برنده رقابت طراحی معماری نشود، جای نگرانی نیست.
کاربردهای احتمالی آینده
در این‌جا چند دسته‌بندی کلی وجود دارد که نشان می‌دهد هوش مصنوعی چگونه می‌تواند معماران را تکمیل کند و کار آن‌ها را ارتقا بدهد:
۱-گزینه طراحی بر اساس معیارهای خاص
الگوریتم‌های هوش مصنوعی در کنترل حجم عظیمی از داده‌ها مهارت بالایی دارند و در صورت تجهیز به ابزارهای مناسب، پتانسیل ایجاد انتخاب‌های طراحی را دارند. در آینده، معماران احتمالاً معیارهایی مانند بودجه، نیازهای فضایی یا اهداف پایداری را وارد خواهند کرد و هوش مصنوعی را قادر به تولید جایگزین‌های طراحی بهینه برای بازبینی انسانی خواهند کرد.
۲-تحلیل سایت و مطالعات جمعی
ابزارهای هوش مصنوعی مانند Autodesk Forma می‌توانند اطلاعات شهری را از پایگاه داده‌های با دسترسی باز استخراج کنند و به معماران کمک کنند تا به سرعت مطالعات جمعی را با در نظرگرفتن داده‌های محیطی، مساحت زمین، شکل ساختمان، ارتفاع، عقب‌نشینی و غیره ایجاد کنند.
۳-طراحی مولد
هوش مصنوعی می‌تواند به سرعت طرح‌های بصری را زمانی که دستورالعمل‌های خاصی از جمله تصاویر فوتورئالیستی تولید کند. معماران می‌توانند برای بررسی انتخاب‌های مختلف مواد و طرح‌های فضایی در طول مراحل اولیه پروژه از نرم‌افزارهای طراحی مولد مانند Stable Dif Fusion، Midjourney،Dall-e  یا Adobe FFirefl استفاده کنند. علاوه بر این، طرح‌های کشیده‌شده با دست یا تصاویر موجود می‌توانند به عنوان نقطه شروع برای ایجاد طرح‌های دقیق‌تر، تکرار روی آن‌ها یا ایجاد تغییرات مورد استفاده قرار گیرند.
۴-تشخیص الگو
هوش مصنوعی می‌تواند الگوهای موجود در مجموعه داده‌های گسترده، نقشه‌های معماری، پیکربندی‌های فنی و پروژه‌های تاریخی را تحلیل و شناسایی کند. در حال حاضر، فرآیند ایجاد پایگاه داده‌ای که به راحتی توسط هوش مصنوعی قابل دسترسی و تجزیه و تحلیل باشد، پیچیده است اما پیش‌بینی می‌شود که در آینده با پیشرفت فناوری، قابل مدیریت‌تر شود.
۵-کدگذاری، برنامه‌ها و پلاگین‌های سفارشی
هوش مصنوعی می‌تواند علاوه بر کدنویسی، توسعه اپلیکیشن‌ها و نرم افزارها، به‌طور بالقوه به سازماندهی منابع طراحی معماران برای ساخت پایگاه داده کمک کند. به ویژه اگر منابع در کتابخانه‌ها قابل استفاده برای همگان باشد امکان این که معماران بتوانند در آن‌ها همکاری کنند و اطلاعات را به اشتراک بگذارند، برخلاف وضعیت فعلی که کتابخانه‌ها اغلب جدا و تکه تکه تحت مالکیت شرکتی هستند، مفید خواهد بود.
 ۶- بهره‌وری انرژی و پایداری
هوش مصنوعی می‌تواند به معماران در طراحی ساختمان‌های کم‌مصرف و پایدار کمک کند.الگوریتم‌های هوش مصنوعی با تجزیه و تحلیل فاکتورهایی مانند داده‌های آب و هوایی، جهت‌گیری ساختمان، مواد و الگوهای مصرف انرژی می‌توانند اصلاحات طراحی را توصیه کنند که مصرف انرژی ساختمان را کارآمدتر کرده و اثرات زیست‌محیطی آن را کاهش دهد.
۷- جمع‌بندی داده‌ها
علاوه بر این هوش مصنوعی می‌تواند به جمع‌آوری اطلاعات از کتاب‌ها و گزارش‌ها کمک کند و در عین حال یافتن سریع جزییات ضروری را برای شما آسان‌تر کند ChatGPT. در حال حاضر پلاگین‌هایی را معرفی می‌کند که در ابتدا برای مشترکین پریمیوم در دسترس هستند و دامنه داده‌هایی را که می‌توانند تحلیل شوند ازجمله داده‌های اینترنت بلادرنگ، گسترش می‌دهند.
 ۸- تعمیر و نگهداری ساختمان
ابزارهای هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل فیدهای ویدیویی و تشخیص نقاط ضعف در حوزه‌هایی مانند شرایط جاده و نمای بیرونی ساختمان‌های موجود توسعه یافته‌اند که تشخیص زودهنگام تعمیر و نگهداری مورد نیاز برای زیرساخت‌ها را ممکن می‌سازد.
۹-مدل‌سازی اطلاعات ساختمان و مدیریت پروژه
مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM) یک نمایش دیجیتال از یک پروژه ساخت‌وساز است که شامل داده‌های هندسی، مواد و دیگر اطلاعات مربوطه است. هوش مصنوعی می‌تواند داده‌های BIM را تجزیه و تحلیل کند، تعارضات بالقوه را تشخیص بدهد، برنامه‌ها را بهینه و به فعالیت‌های مدیریت پروژه کمک بکند. بنابراین هماهنگی را افزایش دهد و خطاهای موجود در افزایش داده‌ها و فرآیند ساخت وساز را کاهش بدهد.
۱۰-واقعیت مجازی و افزوده
معماران می‌توانند از قدرت فناوری‌های واقعیت مجازی مبتنی بر هوش مصنوعی (VR) و واقعیت افزوده (AR) برای ایجاد تصویرسازی و ارائه طرح‌های خود استفاده کنند. این تجربیات همه‌جانبه ذینفعان را قادر می‌سازد تا محیط‌های مجازی سه‌بعدی را در مقیاس‌های مختلف، حتی اندازه زندگی (مقیاس ۱: ۱)، برای مطالعه ارتباطات فضایی و تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر در مورد طراحی و چیدمان ساختمان هدایت کنند.
*توجه به آموزش*
در حالی که بعید است هوش مصنوعی به زودی باعث از دست رفتن شغل جمعی برای معماران شود اما اساساَ ماهیت حرفه معماران را تغییر خواهد داد. برای پذیرش موثر ابزارهای جدید و تکامل دانش، معماران باید به روز بمانند و به طور مداوم مجموعه مهارت‌های خود را به روز کنند. لحظه کنونی نیازمند بحث‌ها و راه‌حل‌های فعالانه است. معماران باید شروع به استفاده از هوش مصنوعی برای حفظ مزیت رقابتی در یک محیط رقابتی‌تر بکنند. معماران باید با قابلیت‌های هوش مصنوعی آشنا شوند و مهارت خود را برای تبدیل‌شدن به «اَبَرکاربر» ارتقا بدهند.
هنگام بررسی آموزش معماری، رشته‌های متعددی را می‌یابیم که به تاریخ معماری می‌پردازند اما تعداد کمی از آن‌ها به آینده آن می‌اندیشند. آن‌چه معماران امروز باید تصور کنند تنها یک ساختار دیگر نیست، بلکه مسیر آینده حرفه‌ای‌شان است.