بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


هزینه‌های مسکن 40 درصد درآمد ایرانیان را می‌بلعد

درآمدها در بند مسکن

همدلی| به گزارش اکوایران، گزارش اخیر مرکز آمار نشان می‌دهد متوسط درآمد هر خانوار شهری (به طور متوسط 3.1 نفره) در سال گذشته به حدود 167 میلیون تومان رسیده که 137 میلیون تومان آن صرف پرداخت هزینه‌ها می‌شود.
آمارها نشان می‌دهد؛ بیشترین سهم هزینه خانوارهای شهری صرف تامین مسکن (به طور دقیق مسکن، آب، فاضلاب، سوخت و روشنایی) می‌شود، طوری‌که هر خانوار شهری در سال 1401 به طور میانگین معادل 38.1درصد از هزینه‌های خود را به مسکن اختصاص داده است.
 به بیان دیگر در سال 1401 هر خانوار شهری به طور میانگین 52.2 میلیون تومان را صرف هزینه‌های مسکن کرده که در مقایسه با سال 1400 حدود 57درصد افزایش داشته و طی حداقل پنج سال اخیر بی‌سابقه بوده است.
همچنین خانوارهای روستایی نیز در سال 1401 به طور متوسط معادل 19.1درصد (به ارزش 15 میلیون تومان) از هزینه‌های خود را به بخش مسکن اختصاص داده‌اند که در مقایسه با سال 1400 معادل 56.6درصد افزایش داشته است.
هزینه مسکن در استان تهران؛ بیشتر از نصف درآمد خانوار
بررسی سهم بخش مسکن از کل هزینه خانوارهای شهری به تفکیک استان‌ها نشان می‌دهد استان تهران، گرانترین استان برای ساکنان شهری کشور است. براساس گزارش مرکز آمار کشور در استان تهران بیش از نیمی از هزینه‌های خانوار صرف مسکن می‌شود و نسبت هزینه خالص مسکن به کل هزینه‌های خانوار شهری در استان تهران در سال گذشته معادل 50.8درصد بوده است.
پس از تهران، استان‌های البرز، فارس و گیلان بیشترین سهم مسکن از هزینه‌های خانوار شهری در سال 1401 را به ثبت رسانده‌اند. نسبت هزینه خالص مسکن به کل هزینه‌های خانوار شهری در استان البرز معادل 41.9درصد، در فارس معادل 41.6درصد و در گیلان معادل 39درصد بوده است.
از سوی دیگر کمترین سهم هزینه‌های مسکن از کل هزینه خانوارهای شهری برای استان بوشهر به ثبت رسیده، طوری‌که خانوارها در این استان به طور میانگین معادل 21.1درصد از هزینه‌های خود را بابت مسکن پرداخت می‌کنند. پس از بوشهر، استان‌های چهارمحال و بختیاری با 22.4درصد و خراسان جنوبی با 22.9درصد کمترین نسبت هزینه خالص مسکن به کل هزینه‌های خانوار شهری را به ثبت رسانده‌اند.
چشم‌ها در انتظار «مسکن ملی» خشک شد
آشفتگی و التهاب در بازار مسکن و افزایش هزینه‌های سرسام‌آور خرید خانه و اجاره‌بها طی سال‌های اخیر گریبان خانوارها را گرفته و به یکی از معضل‌های اقتصادی کشور تبدیل شده، در حالی‌که دولت برای حل این مساله در سال 1400 قانون جهش تولید و تامین مسکن را به تصویب مجلس رساند تا یکی از ضروری‌ترین نیازهای اساسی شهروندان یعنی داشتن مسکن تا حد زیادی مرتفع شود.
در همین راستا دولت سیزدهم نیز پروژه تامین مسکن را با عنوان نهضت ملی مسکن و با هدف خانه‌دار کردن اقشار متوسط و کم‌‌درآمد و ایجاد رونق در ساخت و ساز در مهر ماه 1400 شروع کرد و مقرر شد که سالانه یک میلیون واحد مسکونی (در چهار سال 4 میلیون واحد مسکونی) احداث شود. با گذشت دو سال از شروع این طرح اما مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا اعلام کرد که عملکرد دولت در این طرح بسیار ناامیدکننده بوده و با گذشت دو سال از ابلاغ قانون جهش تولید مسکن و استقرار دولت، تعداد واحدهایی که در طرح نهضت ملی مسکن به مرحله اجرایی رسیده‌اند حدود 400هزار واحد بوده که نشان از عقب‌ماندگی جدی در اجرای قانون دارد.