پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


از دالای‌لاما تا جاستین ترودو، از اروپا تا آسیا؛

جهان علیه نژادپرستی آمریکایی

همدلی| آسو محمدی: تصویر جورج فلوید در حالی که نقش بر زمین شده و پلیس زانویش را روی گردن او فشار می‌دهد آمریکا را در شوک فرو برد و آتش خشم و اعتراضات را در این کشور شعله‌ور کرد. در حالی اعتراضات ضد نژادپرستی در آمریکا وارد دهمین روز خود می‌شود که نژادپرستی در این کشور و اقدامات سرکوبگرانه و ضد انسانی پلیس آمریکا واکنش‌های جهانی زیادی را در پی داشته است. جورج فلوید، ۴۶ ساله روز ۲۵ مه در شهر مینیاپولیس آمریکا بازداشت شد. ویدیویی که از دستگیری او منتشر شد نشان می‌دهد که یک پلیس سفیدپوست، به نام درِک شاوین، زانوی خود را روی گردن فلوید گذاشته است. این مرد چند دقیقه بعد در زیر زانوی همان پلیس جان داد. کشته شدن او موجی از اعتراضات را در سرتاسر آمریکا و جهان برانگیخته است.
تظاهرات در حمایت از اعتراضات ضد نژادپرستی جاری در آمریکا در کشورهای مختلف جهان در شبانه‌روز گذشته ادامه یافت. کشته شدن جورج فلوید، سیاه‌پوست آمریکایی در جریان بازداشت به دست پلیس در شهر مینیاپولیس، اعتراض به رفتار خشن و همراه با تبعیض نژادی پلیس آمریکا در بسیاری از نقاط جهان را برانگیخته است. معترضان به این رویداد تاکنون در چندین کشور اروپایی و دیگر کشورهای جهان راهپیمایی کرده‌اند و تجمع آنها غالباً در نزدیکی سفارت ایالات متحده آمریکا برگزار شده است. هزاران نفر در روزهای اخیر به نشانه همبستگی با جورج فلوید، شهروند آمریکایی- آفریقایی و نیز معترضان ضدنژادپرستی در آمریکا در برابر سفارت این کشور در پاریس تجمع کردند. این معترضان غالبا سیاه‌پوش در حالی که تابلوهایی با جمله «نمی‌توانم نفس بکشم» در دست داشتند، در سکوت زانو زدند. جورج فلوید در آخرین لحظات عمرش یعنی زمانی که روی زمین افتاده و زانوی مأمور پلیس روی گردنش بود گفته بود: «نمی‌توانم نفس بکشم.» تجمع معترضان فرانسوی دیری نپایید و پس از گذشت چند ساعت، توسط پلیس مجهز به امکانات ضد شورش از محیط سفارت پراکنده شدند.
در روزهای آخر هفته در شهرهای دیگر جهان از جمله لندن، برلین، کپنهاگ، ریودوژانیرو، اوکلند، زوریخ، دوبلین، آمستردام، آتن، پِرت و بارسلون نیز گروه‌هایی از مردم برای اعلام همبستگی با جنبش ضد نژادپرستی آمریکا به خیابان آمدند. بیشتر این راهپیمایی‌های مسالمت‌آمیز در برابر نمایندگی‌های دیپلماتیک آمریکا برگزار شد.همچنین در تصاویر منتشر شده از تظاهرات در لندن، تورنتو، برلین و سایر شهرها معترضانی دیده می‌شوند که شعار «جان سیاهان اهمیت دارد» را سر می‌دهند، همان شعاری که هم اکنون در شهرهای سراسر ایالات متحده شنیده می‌شود و به جنبش حمایت از حقوق سیاه‌پوستان یکپارچگی بخشیده است.
اگرچه اعتراضات جاری در خارج از آمریکا در پی مرگ فلوید به وجود آمد، اما همین اعتراض در کشورهای مختلف متوجه مواردی از رفتارهای نژادپرستانه در این کشورها شده است. در جریان راهپیمایی در محله سیاه‌پوست‌نشین لندن، معترضان شعار می‌دادند: «بریتانیا بی‌گناه نیست».
به گزارش یورونیوز راهپیمایی‌ها در کانادا به اعتراض علیه رفتار پلیس در هنگام بازداشت یک زن جوان بدل شد. این زن «رجیس کورچینسکی پاکت» نام داشت و چهارشنبه گذشته مادر او با پلیس تماس گرفته بود تا او را به آسایشگاه روانی ببرند. اما هنگامی که پلیس وارد آپارتمان شد، رجیس به طرز مشکوکی از پنجره آپارتمان در طبقه بیست و چهارم سقوط کرده و جان باخت. معترضان خواستار اجرای عدالت در پرونده این زن شدند. از سوی دیگر در ونکوور و سایر شهرهای کانادا نیز در آخر هفته اعتراضات مسالمت‌آمیز برگزار شد، اما پس از راهپیمایی روز یکشنبه در مونترال تنش به وجود آمد و برخی معترضان با شکستن پنجره مغازه‌ها و ساختمان‌ها در خیابان برخی جاها را آتش زدند.
جاستین ترودو، نخست وزیر لیبرال کانادا در جریان یک نشست خبری در واکنش به اعتراض‌های گسترده علیه نژادپرستی در آمریکا، خطاب به جوانان سیاه‌پوست کشورش گفت:«می‌خواهم بدانید که من صدای شما را می‌شنوم و دولت همیشه در کنار شما خواهد بود. ما در کنار هم اقدامات مهمی را برای برای مبارزه با نژادپرستی و تبعیض به هر شکل ادامه خواهیم داد.» همچین هزاران نیوزیلندی روز دوشنبه با برگزاری راهپیمایی در اعتراض به کشته شدن جورج فلوید در آمریکا، شعار «جان سیاهان اهمیت دارد» سر دادند. راهپیمایی در پایتخت نیوزیلند مانند بیشتر شهرها در کشورهای دیگر مسالمت‌آمیز بود.
در این میان دالای لاما، رهبر تبعیدی بوداییان تبت ضمن ابراز همدردی با بازماندگان جورج فلوید، عامل مرگ این مرد سیاه‌پوست کشته شده در مینیاپولیس را «تبعیض و نژادپرستی» خواند. دالای‌لاما گفت:«این روزها از طریق رسانه‌ها شاهد تبعیض‌هایی هستیم که بر اساس رنگ پوست یا مذهب افراد صورت می‌گیرد، به طوری که به همین بهانه قتل هم روی می‌دهد و حتی عده‌ای هستند که چنین رفتاری را مایه افتخار خود می‌دانند.»
همچنین یک مقام دولتی چین نیز در واکنش به کشته شدن جورج فلوید با هشتگ «نمی‌توانم نفس بکشم» دولت آمریکا را مسخره کرد. در این میان، هوا چونینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین با اشاره مستقیم به ناآرامی‌های جاری در راهپیمایی‌های ضدنژادپرستانه در آمریکا و با تکرار شعار این جنبنش در توئیتر نوشت: «نمی‌توانم نفس بکشم.» این مقام چینی توئیت خود را در پاسخ به توئیت دیگری از مورگان اورتگاس نوشت که چین را به خاطر نحوه برخورد با معترضان در هنگ کنگ مورد انتقاد قرار داده بود.
پیش از این، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در صفحه توئیتر انگلیسی خود با اشاره مشخص به کشته شدن جورج فلوید و هشتگ «جان سیاهان اهمیت دارد»، واکنش نشان داده بود.
تظاهرات در آمریکا بعد از گذشت 10 روز همچنان ادامه دارد اما کمتر از روزهای اول شده است. معترضان خواهان عدالت و پایان دادن به نژادپرستی در میان افسران پلیس هستند.