بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


از گفت‌وگوی تمدنها تا آشتی ملی

مهدی دهقان نیری (فعال مدنی)

«سید توروخدا کاری کن .سید توروخدا برای دموکراسی کاری بکن...»
 این درخواستی است از «صادق زیباکلام» در مصاحبه با خبرنگار «دیدار نیوز» وقتی از ایشان درمورد «سیدمحمد خاتمی» سوال کرد . همچنین «سعید رضوی فقیه» در مصاحبه با «انصاف نیوز» ضمن علاقه واحترام به سیدمحمد خاتمی با عنوان دلسوز و خردمند، درخواست عمل در بزنگاه‌‌‌های کشور و تاثیر گذاری برجامعه را ازایشان طلب می‌کند و در ادامه  بر استفاده از سرمایه ایشان در حال حاضر را نسبت به روز مبادا تاکید می‌کند. این درخواست اما  تنها حرف زیبا کلام و رضوی فقیه بلکه حرف دل اکثر فعالان سیاسی واصلاح طلبان است. ازآنجا که خاتمی را به عنوان یکی از نجیب‌ترین سیاستمداران ایران می‌شناسیم، به طوری که رهبر انقلاب نیز از واژه نجابت برای توصیف شخصیت سیدمحمد خاتمی نام برده است . دولت ایشان نیز با نام دولت اصلاحات از موفق‌ترین دولت‌‌‌های بعد انقلاب بوده است؛ دولتی که توانست تحولات بزرگ فرهنگی، اقتصادی و بین المللی را ایجادکند. شخصی که دکترین گفت‌وگوی تمدنهاست. ایشان درطول سال‌هایی که در قدرت نبود هیچ هنگام به دنبال تفرقه پراکنی نبوده و همیشه مردم را به اعتماد و امید دعوت کرده‌ است. اگر بخواهیم رفتار او را با «محمود احمدی نژاد» مقایسه کنیم درطول سال‌های اخیر احمدی نژاد سخنرانی‌‌‌های تندی را علیه حکومت داشته و همچنین تلاش برای کاشت تخم بی‌اعتمادی و نفاق را ایجاد کرده و ازآن طرف ولی درحوادث کشور سکوت چندماهه را اختیار کرده تا با این سیاست درامان باشد. درمقابل اما  سید محمد خاتمی در سال‌های بعد از قدرت در بیانیه‌‌هایی مختلف از وحدت ملی نامبرده است.  همجنین در حوادث‌‌‌ مختلف به مانند آبان ۹۸ ویا و اتفاقات تلخ سال پیش نه تنها سکوت نکرده بلکه هردو گروه را دعوت به آرامش ، دوری از خشونت
همچنین پایمال نشدن حق مظلوم از دوگروه را توصیه نموده.دعوت کرده است.  در بیانیه‌هایی بر و طرح آشتی ملی را بیان کرد. اگر این طرح اجرایی می‌شد هیچ موقع شاهد اتفاقات سال گذشته نبودیم.                                                                                                                   
 این‌بار اصلاح‌طلبان و جامعه کنشگر از او توقع حمایت از لیست خاص یا دعوت مردم به شرکت درانتخابات را ندارد، بلکه توقع آنان بسیار بزرگتر است؛ همانطور که ایشان توانست در عرصه بین‌المللی دکترین یا ابداع کننده گفت‌وگوی تمدنها باشد، این بار ازایشان خواسته می‌شود دکترین یا ابداع کننده راهی اساسی برای پایان مشکلات و  جلودار دلسوزان کشور بخصوص جامعه اصلاح طلبان باشد. عدم تایید صلاحیت اصلاح طلبان وهمچنین نخبگان، یکدست سازی تفکر مدیریت درکشور و همچنین مشکلاتی که برای مدیران اصلاح طلب و روشنفکران جامعه ایجاد شده، دیگر با بیانیه و یا اعتراض افرادی که در این مهم رنجیده شده‌اند، کارگشا نخواهد بود بلکه با میانجیگری و گفت‌وگو با مسئولین مهم می‌تواند چاره کار باشد.                                                           
 سید محمد خاتمی باید به میدان بیاید. ارتباط خوب ایشان به خاطر رفتار و منش و تفکر عقلانی می‌تواند برگ برنده‌ای باشد برای آغاز گفتمان جدید. شخصیتی که از حضور در صداوسیما منع می‌شود و ریاست وقت سازمان صداو سیما در مراسم عزاداری سید الشهدا بدون هیچ واهمه‌ای از انتقادات و یا حواشی پیش رو درکنار سید محمد خاتمی می‌نشیند و با ایشان گپ و گفت می‌کند. اگر می‌خواهیم خاتمی وارد میدان شود و گفتمان مدل ایشان را راه برون رفت مشکلات می دانیم، به همین دلایل است. ‌اعتبار او پیش مخالفین نیز ارزشمند است. طرح آشتی ملی همچنان برروی کاغذ است و می‌تواند این طرح اجرایی شود و شاهد دکترین جدید خاتمی باشیم آنهم باتوجه به جایگاه و اعتبار ویژه او نزد همگان.