پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


نتانیاهو و تندروهای افراطی اسرائیل برای بقای خود می‌جنگند

از سرگیری جنایت در غزه

همدلی| سیدعماد حسینی| جنگ علیه مردم غزه بار دیگر از سر گرفته شد، تا دستگاه شمارنده شهدا و مجروحین فلسطینی در رسانه‌های مختلف مجددا به راه بیافتد.
بعد از یک هفته وقفه موقت در جنگ که برای آزادی زنان و کودکان یا مبادله زنان و کودکان اسرائیلی در مقابل زنان و کودکان فلسطینی اسیر در دست اسرائیل صورت گرفته بود، از بامداد جمعه(دیروز) این جنگ بار دیگر هر چند به شکل موقت آغاز شد.
در بعد میدانی ارتش اسرائیل ادعا می‌کند که نوار غزه را به صدها قسمت تقسیم کرده و قرار است قسمت به قسمت آن را از حضور گروه‌های مقاومت پاکسازی کند و برنامه‌های مدونی برای جنگ در شمال و جنوب نوار غزه تدوین کرده است.
طرح اسرائیل برای مرحله دوم جنگ
به جز حملات هوایی گسترده‌ای که علیه نوار غزه در حال انجام است و طی پنجاه و اندی روز قبل هم همین اقدامات را تکرار می‌کرد، عملکرد جدیدی از سوی ارتش اسرائیل دیده نشد.
طرح‌های اعلام شده اسرائیل برای مرحله دوم این جنگ، همانند آنچه که در آغاز آن هم بود، از بین بردن حماس اعلام شده است، حماسی که طی یک هفته قبل از آن اسرائیل برای آزادی برخی از اسرایش مجبور به گفت‌وگو با آن (حتی به شکل غیر مستقیم) شده بود، آزادی اسرا زیر آتش و فشار هم دومین هدفی بود که مبادله اسرا ثابت کرد که اسرائیل در آن ناکام مانده است.
اینکه اسرائیل بعد از کرنش در برابر خواست حماس و مبادله یک به سه اسرای خود با اسرای فلسطینی امروز دم از داشتن برنامه جهت پیروزی قاطع بر حماس دارد، حتی برای تحلیل‌گران اسرائیلی و وزرای راستگرای کابینه هم قابل هضم نیست.
«ناحوم برنیاع» در مقاله‌ای که روز جمعه در روزنامه یدیعوت آحارانوت منتشر شد، اعتراف کرد، تمامی حرف و حدیث‌ها در رابطه با پیروزی و از بین بردن حماس و پایان دادن به اقدامات مسلحانه (مقاومت) کلام پوچی بیش نیست.
او خطاب به مسئولان اسرائیلی گفت، حماس امروز یک‌‌ ایدئولوژی و جریانی تاریخی شده است، امکان از بین بردن اندیشه و‌‌ایدئولوژی وجود ندارد، این یک پدیده است که با اقدامات نظامی نمی‌توان آن را از بین برد.
برنیاع در ادامه مقاله خود افزود: یکی از وزرای راستگرای کابینه هفته جاری اذعان کرده بود، حتی اگر السنوار از داخل تونل خود خارج شده و دست خود را به علامت تسلیم هم بالا ببرد و تمامی اسرای اسرائیلی هم پشت سر او به اسرائیل تسلیم شوند باز هم این جنگ با پیروزی اسرائیل به پایان نرسیده است.
گرچه به اعتراف این وزیر چنین امری هرگز اتفاق نیافتاده و سنوار و همراهانش هرگز تسلیم شدن را به عنوان یکی از گزینه‌های خود مد نظر قرار نداده‌اند چون آنها از مردمی هستند که از یکصد سال پیش می‌جنگند و بدون وقفه قربانی می‌دهند.
چرایی اصرار نتانیاهو به ادامه جنگ
این در حالی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان مسایل اسرائیل، بنیامین نتانیاهو به طور اخص و ساختار هدایت کننده جنگ در اسرائیل به طور اعم تحت فشار حلقه‌های متعددی قرار دارند که گرچه جنگ روزنه به مثابه فرار آنها از آن محسوب نمی‌شود، اما مجال تنفسی برای آنان جهت بقای طولانی تر در قدرت را به وجود می‌آورد.
از زمان آغاز عملیات «طوفان الاقصی» تا امروز کمتر شخصیت و کارشناسان اسرائیلی را می‌توان یافت که به شکست اطلاعاتی، امنیتی و نظامی در این عملیات اذعان نکرده باشد، حتی بنیامین نتانیاهو هم به عنوان راس هرم قدرت در اسرائیل خواهان آن شده است که این محاکمه و رسیدگی به شکست‌هایش بعد از پایان جنگ صورت بگیرد ـ شاید بتواند از این طریق با تحقق تصویری از یک پیروزی کمی از خشم داخلی علیه خود را بکاهد.
نتانیاهو در حلقه فشارها
اما به گفته این تحلیل‌گران نتانیاهو امروز در حلقه‌های مضاعفی از فشارهای درون حزبی، درون ائتلافی، داخلی، منطقه‌ای و بین المللی قرار داشته و این فشارها سوای فشارها محور مقاومتی است که پیش بینی می‌شود در روزهای آینده و در صورت عدم تحقق مجدد وقفه در درگیری بر دامنه آن افزوده شود.
نتانیاهو که گفته می‌شود از هفته آینده قرار است دادگاه فساد وی مجددا از سر گرفته شود، امروز به مهره‌ای سوخته برای لیکود تبدیل شده است، در حین جنگ بود که نشست‌های داخلی ارکان لیکود که وی رهبری آن را به عهده دارد، مسئله جایگزینی وی را برای حفظ ساختار این حزب از فروپاشی کامل مورد بحث و بررسی قرار گرفت و برخی از اطلاعات آن حتی به رسانه‌ها هم رسید.
در کنار آن اختلافات بر سر نحوه اداره جنگ به ساختار ائتلاف وی هم کشیده شد، این اختلافات تا به امروز نیز ادامه دارد و رسانه‌های صهیونیست از اختلافات شدید بین ارکان آن در مورد نحوه اداره جنگ خبر می‌دهند.
در حالی که وزیرانی همچون «سموتریچ» و «بن گویر» خواهان جنگ ویرانگر و وحشیانه‌تری علیه نوار غزه هستند، برخی دیگر از وزیران  اسرائیلی هشدار می‌دهند که اسرائیل قادر به پیشبرد این نوع جنگ نبوده و پنجره سکوت کشورهای غربی علیه این نوع اقدامات تا ابد برای اسرائیل باز باقی نخواهد ماند.
اختلافات واشنگتن - تل‌آویو
از سوی دیگر پایگاه عبری زبان «وای نت» دیروز جمعه ادعا کرد، اختلافات بین اسرائیل و ایالات متحده در رابطه با ادامه جنگ افزایش یافته است، به ویژه که یوآف گالانت وزیر جنگ اسرائیل در دیداری که با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا داشت، تاکید کرد این جنگ هفته‌ها بلکه ماه‌ها به طول خواهد انجامید.
حلقه بعدی فشار بر نتانیاهو به عنوان فرمانده اصلی جنگ علیه نوار غزه جامعه اسرائیل است که حتی پیش از 7 اکتبر هم بیش از ده‌ها هفته متمادی علیه سیاست‌های کابینه و ائتلافش دست به تظاهرات زده و حتی نظامیان احتیاط تهدید به تمرد کرده و بسیاری از آنها به یگان‌های خود مراجعه نکردند.
با وجود آن که مراکز سیاستگذاری در اسرائیل تلاش دارند تا روند مبادله اسرا و بازگشت گروگان‌ها (به توصیف تل اویو) را یک پیروزی برای مدیریت جنگ خود نشان دهند، اما حتی جامعه اسرائیل هم خروج فلسطینیان و استقبال قهرمانانه صورت گرفته از آنها در کنار تشکر و پاسداشت شهدای غزه توسط مردم کرانه باختری را امتیاز دیگری برای فلسطینیان در این رویارویی توصیف می‌کنند، این در شرایطی است که هیچ یک از اسیران اسرائیلی اجازه نشستن آزادانه در برابر دوربین خبرنگاران را پیدا نکرده و بایکوت رسانه‌ای شدیدی علیه آنها برای جلوگیری از انتشار اخبار مربوط به نحوه نگهداری شان صورت می‌گیرد و شکست تبلیغاتی اسرائیل در این رابطه مضاعف نشود.
به گفته شماری از کارشناسان از جمله چند تحلیل‌گر اسرائیلی صرف عدم دستیابی ماشین جنگی عریض و طویل اسرائیل به اهداف از پیش تعیین شده خود، حتی به شکل نسبی، اگر نگوییم یک شکست برای اسرائیل به شمار می‌رود، یک پیروزی برای حماس است.
حماس نشان داده است بر خلاف آنچه که در محافل اطلاعاتی اسرائیلی و بین المللی در مورد آن تصور می شد، طی چند سال گذشته بیکار ننشسته و برای قدم به قدم این جنگ و حتی دوره آتش بس آن برنامه ریزی کرده و اتاق فکر قدرتمندی حتی برای جنگ روانی علیه اسرائیل نیز در اختیار دارد.
به گفته یکی از کارشناسان عرب، صرف اینکه مذاکرات در دوحه قطر انجام و اجرای آن در غزه منطقه‌ای که ادعا می‌شود تحت اشراف کامل اطلاعاتی و الکترونیکی و جاسوسی اسرائیل قرار دارد به خودی خود یک دست آورد بزرگ برای ساختار سازمانی حماس محسوب می‌شود.
این در حالی است که مراحل مختلف این جنگ از یک سو و نحوه مدیریت دوره آتش بس و روند تسلیم اسرا نیز همگی نشان دهنده دست برتر حماس در این رابطه دارد.
سوای بازتاب‌های جهانی این فرایند و معطوف شدن هرچه بیشتر نگاه‌های جوامع جهان به مشکل فلسطین، که خود نیازمند نوشتار مجزا دارد، دورنمای این جنگ هم برای اسرائیل تاریک تر از گذشته شده است.
چون برای مردم منطقه‌ای که نیمی از ساختمان‌های آن از بین رفته و تقریبا تمامی خانواده‌های آن به دلیل جنایات اسرائیل داغ دار شده‌اند، دیگر بالاتر از این سیاهی چیز وجود نخواهد داشت و مقاومت نه تنها یک گزینه آرمانی و احساسی بلکه حتی در صورت فراهم نشدن این دو انگیزه در میان برخی از مردم غزه، گزینه ناگزیر آنها خواهد بود.
در مقابل اسرائیل در یک بازی دو سر باخت گرفتار شده است که یک سر آن به آتش بس کامل طبق خواست مقاومت و جامعه جهانی و حتی برخی از ارکان این رژیم می‌رسد و به معنای پذیرش شکست کامل توسط اسرائیل است و دیگر سر آن به جنگی فرسایشی می‌رسد که جامعه اسرائیل به طور حتم توان تاب آوری آن را نخواهد داشت.
امروز و بعد از آزادی شماری از اسرای اسرائیلی، تظاهرات در مقابل وزارت جنگ اسرائیل شدت بیشتری به خود گرفته است، در خواست‌ها برای مبادله تمامی اسرای فلسطینی با تمامی اسرای اسرائیلی (که اتفاقا گفته می‌شود چند شخصیت نظامی عالی‌رتبه هم در میان آنها وجود دارند) بلند تر از گذشته شده است.
اما با این حال احتمالا ارتش اسرائیل برای جبران این شکست خود، ریسک بزرگ ادامه جنگ را به جان خریده است و به شانس خود برای احتمال پدیدار شدن اطلاعاتی از محل حضور السنوار یا شمار دیگری از رهبران فلسطینی موجود در غزه دل بسته است تا از آن برای خود یک پیروزی بزرگ جهت خروز از زیر آوار شکست بزرگ 7 اکتبر استفاده کند.
گرچه مقاومت در غزه طی حدود دو ماه گذشته نشان داده است مجالی برای شانس در این تقابل باقی نگذاشته است.