پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بازار

رکود سنگین‌تر در انتظار تولید
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه رشد اقتصادی ایران در سال جاری بالا نبود و حتی برخی کارشناسان عقیده دارند وضعیت اقتصاد کشور همچنان در بحران به سر می‌برد، گفت: عمده رشد اقتصادی و درآمد‌ها ناشی از فروش نفت و مشتقات پتروشیمی بوده که نشانگر عدم رشد سایر بنگاه‌های اقتصادی در کشور است.
«هادی حق‌شناس»کارشناس اقتصادی در گفت وگو با اقتصاد ۲۴، کلیت لایحه بودجه ۱۴۰۳ را مورد بررسی قرار داد و در این‌باره گفت: براساس ارقام اعلام شده در لایحه بودجه ۱۴۰۳، بودجه عمومی افزایش خواهد داشت و رویکرد دولت، تدوین یک بودجه انقباضی است. زمانی که منابع بودجه کمتر از نرخ تورم حاکم در جامعه باشد، بودجه انقباضی تلقی می‌شود.
حق شناس با اشاره به اینکه دولت قصد دارد در سال آینده، عایدی خود از منابع مالیاتی را بیشتر کند و در این باره نکته حائز اهمیت، رویه اخذ مالیات است، این سوال را مطرح کرد که این افزایش درآمد‌های مالیاتی قرار است از چه منبعی اخذ شود و گفت: بعضی افراد نگران آن هستند که دولت مالیات بنگاه‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی که در حال حاضر مالیات می‌پردازند را بیشتر کند. برخی دیگر نیز بر این باورند دولت به دنبال وصول مالیات‌هایی است که تا به امروز تحقق نیافته است.
این اقتصاددان در ادامه صحبت‌های خود، مشخص شدن منابع وصول مالیات را مهم دانست و در این‌باره گفت: رشد اقتصادی ایران در سال جاری بالا نبود و حتی برخی کارشناسان اقتصادی عقیده دارند وضعیت اقتصاد کشور همچنان در بحران به سر می‌برد. عمده رشد اقتصادی و درآمد‌ها ناشی از فروش نفت و مشتقات پتروشیمی بوده که نشانگر عدم رشد سایر بنگاه‌های اقتصادی در کشور است. در چنین شرایطی اگر مالیات از بنگاه‌ها و واحد‌هایی که در حال حاضر مالیات خود را می‌پردارند بیشتر شود، باعث سنگین‌تر شدن رکود اقتصادی حاکم بر کشور خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در خوش‌بینانه‌ترین حالت، دولت‌ها طی ادوار گذشته تا به امروز از حدود ۵۰ درصد از ظرفیت‌های مالیات‌ستانی در کشور استفاده کردند. ۵۰ درصد باقی‌مانده یا مربوط به فرار‌های مالیاتی بوده یا ناشی از معافیت‌های مالیاتی است. اگر دولت به دنبال آن باشد که در سال آینده بتواند مالیات‌های خاموش و فراری را وصول کند، به طور حتم درآمد‌ها افزایش خواهند یافت و اتفاق بسیار روشنی برای اقتصاد کلان کشور رقم خواهد خورد، در غیر این صورت اگر دولت بخواهد بی‌توجه به فرار‌های مالیاتی و فعالیت بنگاه‌های زیرزمینی باشد و تنها فشار خود را بر واحد‌های مالیات‌دهنده بیشتر کند، شاهد وخیم‌تر شدن اوضاع اقتصادی خواهیم بود، چرا که حاشیه سود بنگاه‌ها کاهش یافته و امکان سرمایه‌گذاری بر بخش‌های اقتصادی از بین خواهد رفت.

======

هزینه انبارداری در گمرکات  ۴ برابر شد

اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام در نامه به اژه ای رئیس قوه قضائیه از ۴ برابر شدن هزینه های انبارداری در مبادی ورودی کشور و ابطال مصوبات ترخیص کالاهای اساسی منتظر تامین ارز خبر داد.به گزارش تسنیم دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دامی با ارسال نامه ای به رئیس قوه‌ قضاییه نوشت: ابطال مصوبات ترخیص کالاهای اساسی منتظر تامین ارز که تا چهار ماه در انتظار ارز هستند آن هم بدون پیش آگهی، فاقد وجاهت قـانونی است و درخواست می شود برای رفع این معضل دستور رسیدگی صورت پذیرد.
در این نامه‌امده است: اینکه وضعیت جدید چه تاثیری بر تامین و امنیت غذایی کشور در پی خواهد داشت موضوعی مرتبط به مسئولین ذیربط خواهد بود، امـا قطعا تصدیق خواهید فرمود درآمدهای ناشی از افزایش4 برابری تعرفه انبارداری به بهانه کندی خروج کالاهای اساسی از گمرکات کشور از یکسو و توقف مجـوز خروج این اقلام که تا چهار ماه در انتظار ارز هستند آن هم بدون پیش آگهی، فاقد وجاهت قـانونی بوده و از غیر منصفانه ترین روش های ایجاد درآمد دولتی آن هم از سفره مردم محسوب می گردد.

===========

چین ۲۰میلیون دلار پسته از ایران خرید
پایگاه خبری کمیسیون اروپا (یورواستات) از صادرات 67 میلیون یورویی پسته ایران به اتحادیه اروپا در 9 ماه نخست 2023 خبر داده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش 29درصدی داشته است. ایران در مدت مشابه سال قبل 95 میلیون یورو پسته به اروپا صادر کرده بود.از سوی دیگر آمار گمرک چین نشان می‌دهد این کشور نیز در 9ماهه سال جاری میلادی 20 میلیون دلار پسته از ایران وارد کرده است که 18 میلیون دلار مربوط به پسته با پوست و 2 میلیون دلار مغز پسته بوده است. صادرات پسته ایران به چین در این دوره با کاهش 59درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است.خشکسالی و کاهش برداشت پسته به‌همراه مقررات سختگیرانه برای بازگشت ارز صادراتی، دو عامل افت صادرات پسته ایران به اروپا و چین در سال 2023 بوده است.