پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


درخواست نیروهای مردمی مستقر در صحنه آتش‌سوزی جنگل‌های خائیز در کهگیلویه وبویراحمد

در محاصره آتشیم ، بالگرد بفرستید

همدلی| روز گذشته بر وسعت آن افزوده شده وحسرت ودریغ همگان را سبب شده است. از روز پنجشنبه (8 خرداد 99) گزارش‌های مردمی از آتش‌سوزی گسترده در کوه خائیز کهگیلویه خبر داده و به سرعت تصاویر دردناک آن در فضای مجازی دست به دست شد.
این آتش‌سوزی از بعد از ظهر روز پنجشنبه(هشتم) در کوه خائیز از سمت پلیس راه بهبهان - دهدشت آغاز شده است و همچنان جنگل‌ها و مراتع حوالی روستاهای مسیر خود را خاکستر می‌کند و پیش می‌رود.
در دو روز گذشته فضای مجازی مملو از تصاویر آتش‌سوزی و البته درخواست‌های گسترده برای کمک به مهار اتش بوده است.یکی از اهالی روستایی می‌گوید: اگر هر چه سریعتر برای مهار آتش‌سوزی اقدام نشود، خائیز خاکستر می‌شود. این در حالی است که بسیاری از نیروهای مردمی به صورت خودجوش در منطقه حضور پیدا کرده اند و با دست خالی اقدام به خاموش کردن آتش می کنند که البته چندان تاثیری در جلوگیری از گسترش آتش نمی کند. درخواست اعزام بالگرد آبپاش تا لحطه تنطیم این گزارش (ساعت8 عصر روز جمعه)بی‌پاسخ مانده است علیرضا اتابک فرماندار شهرستان کهگیلویه در گفت‌وگو با سایت محلی «افتونیوز» ضمن نگرانی از بحران آتش‌سوزی کوه خائیز عنوان کرد از همه آحاد مردم و دوستداران محیط‌زیست برای کنترل حریق کمک می‌خواهیم. شرمت الله حسینی پرور بخشدار مرکزی کهگیلویه که در نزدیکی منطقه آتش‌سوزی حضور داشت عنوان کرد منطقه مورد نظر صعب العبور است و به گفته مردم محلی امکان دسترسی به منطقه دشوار است. وی افزود: ما از مسئولان استانی درخواست کمک کرده‎‌ایم و شرایط از دست ما خارج است و کمکی از مردم محلی نیز برنمی‌آید. بخشدار مرکزی کهگلیویه گفت: مردم اهالی روستاهای آب کاسه، کلگهبران و علی‌آباد که در نزدیکی محل حریق آتش قراردارند امکان خدمات رسانی را غیرممکن می‌دانند. مدیرکل حفاظت محیط‌زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز در این باره گفت:دامنه آتش درحال گسترش است، محیط بانان نیاز به کمک دارند. سیداسدالله ‌هاشمی دراین خصوص گفت:از بدو اتفاق محیط‌بانان شهرستان کهگیلویه به همراه تعدادی از قرق‌بانان منابع طبیعی در حال تلاش برای مهار آتش هستد اما، بدلیل وسعت آتش، کمبود امکانات و نیروی انسانی دامنه حریق درحال گسترش است.
وی ضمن تقاضا از نیروهای مردمی هشت روستای داخل و چسپیده به ضلع شمالی منطقه حفاظت شده خائیز برای کمک به محیط بانان گفت:از بخشداران مرکزی، دهیاران، نیروهای مردمی، بسیج تقاضای کمک داریم. وی گفت: درحال هماهنگی با سایر شهرستانهای همجوار برای پشتیبانی نیرو و امکانات هستیم.

امکانات به هیچ وجه پاسخگوی آتش نیست

هاشمی در گفت‌وگویی دیگر با اشاره به دستور استاندار برای حضور یک فروند بالگرد امدادی برای هلی‌برن نیرو در ارتفاعات خائیز ادامه داد: همچنان به حضور بالگرد آب‌پاش در این منطقه نیاز است.مدیر کل اداره محیط‌زیست استان گفت: آب و مواد غذایی از طریق نیروهای امدادی و بالگرد برای 200 نفر نیروی امدادی حاضر در ارتفاعات در حال ارسال است. هاشمی از کمبود تجهیزات و امکانات اطفای حریق در این منطقه و کل استان گلایه کرد و افزود: امکانات موجود پاسخگوی این حجم از آتش‌سوزی نیست و نیروهای مردمی حاضر در این منطقه نیز توان مقابله با شعله‌های بی‌رحم آتش را ندارند.
وی گفت: با هماهنگی مسئولان استان خوزستان مقرر شد یک فروند بالگرد امدادی دیگر نیز به این منطقه اعزام شود. وی به وجود فراوان گونه‌های جانوری و گیاهی کمیاب و کم نظیر در این منطقه اشاره کرد و گفت: پیش از ظهر دیروز یک فروند بالگرد امدادی از شرکت نفت گچساران به این منطقه اعزام شد که ساعتی بعد به علت اتمام سوخت مجبور به بازگشت شد.
رئیس اداره محیط‌زیست کهگیلویه نیز گفت: شعله‌های آتش جمعیت کل و بز این منطقه را تهدید می‌کند. روح‌الله عزیزی روز جمعه در گفت وگو با ایرنا اظهارداشت: با وجود حضور نیروهای مردمی و مسئولان از همان ساعت‌های اولیه تاکنون موفق به اطفای حریق در این منطقه نشدهایم. وی بیان کرد: به علت حجم زیاد این آتش‌سوزی حضور نیروهای مردمی جوابگوی حجم عظیم شعله‌های آتش نیست. عزیزی با اشاره به اینکه آتش به جنگل‌ها و مراتع روستاها نیز نزدیک شده است گفت: مسئولان استانی باید با درخواست از مسئولان کشوری تجهیزات مورد نیاز را تامین کنند.وی تاکید کرد: با توجه به کوهستانی بودن منطقه تنها بالگرد آب‌پاش جوابگوی حجم عظیم شعله‌های آتش است. معاون عمرانی فرمانداری کهگیلویه نیز که از همان ساعات اولیه آتش‌سوزی در منطقه حضور داشت گفت: تاکنون بیش از یکصد هکتار از منطقه حفاظت شده خائیز در آتش سوخت. محمدعلی آروس وضعیت آتش در این منطقه را فراتر از بحرانی دانست و افزود: حضور بالگرد برای اطفای شعله‌های اتش از همان ساعات اولیه اطلاع رسانی شده بود.

علت آتش‌سوزی؛ اختلاف دو دامدار

در حالی که در روزهای گذشته بخش‌هایی از منطقه کهگیلویه و بویراحمد در محاصره آتش بوده، موضوع علت آتش‌سوزی هم در کانون خبرها قرار گرفت. مدیرکل حفاظت محیط‌زیست کهگیلویه و بویراحمد در این باره به موضوعی اشاره کرد و گفت: به دلیل اختلاف دو دامدار ساکن در حاشیه کوه خائیز از مناطق حفاظت شده تحت پوشش محیط‌زیست هم اکنون شاهد فوران شعله‌های آتش در جنگل‌ها و مراتع کوه خائیز هستیم و به دلیل بالا بودن پوشش مرتعی و علوفه‌ای هر لحظه شعله‌های آتش فوران می‌کند.

گلایه‌های نیروهای مردمی از نبود امکانات

خبرها حاکی از آن است که از روز گذشته بسیاری از نیروهای مردمی روستاهای نزدیک به منطقه خائیز در محل آتش‌سوزی حضور یافتند و کار اطفا حریق را انجام می‌دهند.یکی از نیروهای مردمی که در محل حضور دارد با ابراز گلایه از نبود برخی مسئولان ستاد بحران استان در منطقه گفت: افرادی که به صورت جهادی در حال خاموش کردن آتش هستند به آب و غذا نیاز دارند. وی با اشاره به دمای حدود 40 درجه و حرارت شعله‌های آتش افزود: سخت گذر بودن منطقه و وزش باد شدید کار اطفا حریق را سخت کرده است.

حیات وحش منحصر به فرد در محاصره آتش

نطقه حفاظت شده خائیز در حوزه استحفاظی شهرستان‌های گچساران، کهگیلویه و بهبهان با مساحتی بالغ بر ۳۳ هزارو ۳۸۵ هکتار طی مصوبه شماره ۱۶۳ مورخ ۲۳/‏۱۰/‏۷۷‬ شورای عالی حفاظت محیط‌زیست در ردیف مناطق حفاظت شده کشور قرار گرفت.
این منطقه با ویژگی‌های طبیعی تپه‌های ماهوری، کوهستانی و صخره‌‌ای با بارش سالیانه حداقل ۲۵۰ و حداکثر ۶۷۰ میلی متر و ارتفاع یک هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریا در محدوده گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. پوشش گیاهی منطقه بلوط (گونه غالب) بنه، کلخنگ، بادام وحشی، ارژن، خوشک، گون، گیاهان دارویی و گونه‌هایی از خانواده گندمیان است و گونه‌های جانوری شامل کل و بز، گرگ، کفتار، شغال، روباه، تشی، کاراکال، پلنگ و پرندگانی از جمله کبک، تیهو، بحری و دلیجه است.شاخص‌ترین گونه جانوری این منطقه حفاظت شده خائیز کل و بز است که این منطقه را از مطلوب‌ترین زیستگاه‌های کل و بز کشور قرار داده است. بر اساس سرشماری سالانه حیات وحش، شمار گونه‌های جانوری منطقه حفاظت شده خائیز یکی از زیستگاه‌های منحصر بفرد کل و بز کشور از رشد قابل ملاحظه‌‌ای برخوردار است.

بالگردهایی برای بازدید مسئولان

روز گذشته برخی سایت های خبری محلی اعلام کرده بودند که به دستور سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سه فروند بالگرد نیروی هوافضای سپاه به منطقه اعزام شد.همچنین اعلام شد که یک فروند بالگرد متعلق به هوانیروز مسجد سلیمان راهی منطقه شده است. اما مشاهدات خبرنگار همدلی از صحنه آتش‌سوزی نشان می‌دهد علیرغم قول مساعد برای اعزام بالگرد آب‌پاش در صبح روز جمعه، این وعده تا لحطه تنظیم این گزارش (ساعت 8 عصر) عملی نشد و دو بالگردی هم که برای انتقال نیرو به کار گرفته شده، در هر پرواز تعدادی از مسئولان را برای بازدید از صحنه آتش‌سوزی جابه‌جا می‌کند که عملا روند خاموش‌سازی آتش را با کندی مواجه می‌کند

بی‌اعتنایی مسئولان خوزستان به فاجعه

در حالی که بخشی از دامنه کوه خاییز در منطقه بهبهان ودر استان خوزستان واقع شده وبر اساس گزارش‌ها آتش‌سوزی نیز از آن‌جا آغاز شده شده و گسترش یافته است، معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید آتش‌سوزی در این منطقه به دلیل بی‌توجهی در بهبهان گسترش پیدا کرده است.
عزیز فیلی در گفت‌وگو با فارس گفت: همه نیروهای ما از دستگاه‌های مختلف اکنون در منطقه خائیز حضور دارند و در شرایط سخت و طاقت‌فرسا مشغول خاموش کردن آتش در مراتع و جنگل‌ها هستند.
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: متاسفانه در استان خوزستان مسوولان بی‌توجهی کردند و آتش را خاموش نکردند به همین خاطر از آن‌ها گلایه‌مند هستیم و مراتب به اطلاع استاندار نیز خوزستان رسیده است.فیلی گفت: مکاتبات لازم را با ستاد بحران کشور انجام داده‌ایم اما از مردم هم انتظار داریم تا بی‌احتیاطی نکنند تا این میراث طبیعی استان از بین نرود.