پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


با 230 رای به محمدباقر قالیباف

بهارستان دربست اصول‌گرا شد

همدلی| آسو محمدی: تکلیف مجلس یازدهم کاملا روشن شد. پنجشنبه گذشته نمایندگان دوره یازدهم در یک جلسه علنی به گمانه‌زنی‌ها درباره رئیس و نواب و دیگر اعضای هیات رئیسه پایان دادند غیاب چهره‌های اصلاح‌طلب، یک ترکیب یک دست و کاملا اصول‌گرا به مدیریت محمدباقر قالیباف اداره امور مجلس را به دست گرفته است.»
دومین نشست علنی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی پنجشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۹ به ریاست حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی رئیس سنی مجلس آغاز شد. در ادامه انتخابات ‌هیأت رئیسه مجلس در جلسه علنی با حضور ۲۶۶ منتخب مردم در دستور کار قرار گرفت و منتخبان مردم طبق آئین‌نامه داخلی مجلس با رأی خود اعضای «‌هیأت رئیسه دائم» دوره یازدهم را برای مدت «یک سال» انتخاب کردند.
محمدباقر قالیباف با ۲۳۰ رای از مجموع ۲۶۷ رای ماخوذه حائز اکثریت آرای وکلای ملت شد و برای سال نخست اجلاسیه یازدهم رئیس و سیدامیرحسین قاضی‌زاده ‌هاشمی و علی نیکزاد نواب اول و دوم هیأت رئیسه اجلاسیه اول مجلس یازدهم شدند. در جریان انتخابات ‌هیأت رئیسه مصطفی آقامیرسلیم، فریدون عباسی دوانی و محمدباقر قالیباف کاندیدای انتخابات رئیس مجلس شدند و در نهایت محمدباقر قالیباف منتخب مردم تهران با ۲۳۰ رأی منتخبان مردم، رئیس مجلس یازدهم شورای اسلامی شد و مصطفی میرسلیم هم با ۱۲ رأی از دست‌یابی به ریاست خانه ملت باز ماند.
همچنین امیرحسین قاضی‌زاده ‌هاشمی منتخب مردم مشهد و کلات و علی نیکزاد منتخب مردم اردبیل کاندیدای نواب ‌هیأت رئیسه مجلس شدند و در نهایت نیز با رأی منتخبان «امیرحسین قاضی‌زاده‌ هاشمی» نایب رئیس اول و «علی نیکزاد» نایب رئیس دوم مجلس شدند. همچنین انتخاب ‌هیأت رئیسه دائم مجلس یازدهم در دستور کار منتخبان ملت قرار گرفت و در نهایت سیدناصر موسوی لارگانی، احمد امیرآبادی فراهانی، حسینعلی حاجی دلیگانی، روح‌الله متفکر آزاد، علی کریمی‌ فیروزجایی و سیدمحسن دهنوی به عنوان دبیران هیأت رئیسه مجلس یازدهم شورای اسلامی انتخاب شدند. اما انتخابات هیات رئیسه چگونه برگزار می‌شود؟ طبق ماده ۱۲ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، هیأت رئیسه سنی در اولین جلسه پس از افتتاح مجلس اقدام به برگزاری انتخابات هیأت رئیسه می‌کند. اعضای هیأت رئیسه برای مدت یکسال انتخاب می‌شوند. انتخابات بعدی در سالروز انتخابات هیأت رئیسه است و درصورتی‌که با تعطیلات مصادف شود، در جلسه قبل از آن انجام می‌شود. نمایندگانی که داوطلب عضویت در هیأت رئیسه هستند، باید حداکثر تا پایان وقت اداری روز افتتاحیه مجلس برای ثبت نام به هیأت رئیسه سنی مراجعه کنند و این موضوع قبلاً باید به اطلاع نمایندگان برسد. هیأت رئیسه سنی موظف است شرح حال و سوابق داوطلبان را به همراه تصاویر آنان تهیه کند و در دومین جلسه علنی و قبل از برگزاری انتخابات هیأت رئیسه در اختیار نمایندگان قرار دهد؛ چنانچه اعتبارنامه نماینده‌ای که برای هیأت رئیسه انتخاب شده است به تصویب مجلس نرسد، برای تعیین جایگزین او مجدد رأی‌گیری می‌شود. پس از تشکیل هیأت رئیسه، گزارش شعب پانزده‌گانه در مجلس قرائت و تصویب اعتبارنامه‌ها اعلام می‌شود. همچنین هیأت رئیسه مرکب از رئیس، دو نایب رئیس، ۶ دبیر و سه ناظر است. انتخاب رئیس در نوبت اول با اکثریت مطلق آرای نمایندگان و انتخاب نواب رئیس، دبیران و ناظران هر کدام جداگانه و با اکثریت نسبی و رأی مخفی و با ورقه خواهد بود. در صورتی که در انتخاب رئیس در نوبت اول اکثریت مطلق حاصل نشود، در نوبت دوم اکثریت نسبی کافی خواهد بود. چنانچه آرا برای رئیس، نواب رئیس، دبیران، ناظران با یکدیگر برابر باشد، حسب مورد به قید قرعه تعیین می‌شوند. در صورتی به فرد غایب در جلسه می‌توان رأی داد که قبل از تشکیل جلسه مربوط به انتخابات هیأت رئیسه، کتباً نامزدی خود را به معاونت قوانین مجلس اعلام کرده باشد. قبل از أخذ رأی برای هیأت رئیسه، اسامی داوطلبان به ترتیب وصول به هیأت رئیسه بدون بحث در جلسه علنی اعلام خواهد شد. اعضای هیأت رئیسه، پس از انتخاب، در حضور نمایندگان سوگند یاد می‌کنند و موظف به رعایت دقیق مفاد آن هستند. در این میان مقایسه آماری آرای انتخابات ‌هیأت ‌رئیسه ادوار مجلس نشان می‌دهد، علی لاریجانی برای چهاردهمین بار در مجالس هشتم و دهم با کسب ۲۳۷ رای، بیشترین رأی مثبت را از نمایندگان گرفته و بیشترین میزان حضور بر کرسی ریاست را دارد.
در این میان شاید بی‎راه نباشد که از انتخاب رئیس مجلس به عنوان، مهم‌ترین حرکت در صفحه شطرنج ‌هیأت رئیسه یاد کنیم. مرحوم آیت‌الله‌هاشمی رفسنجانی و علی لاریجانی رکورد برابر ۱۳ بار اخذ رای برای حضور در کرسی ریاست مجلس، اعم از هیات رئیسه موقت و هیات رئیسه دائم در چهار اجلاسیه هر دوره از مجلس را داشتند. اما از آنجا که حضور آیت‌الله‌هاشمی در مجلس سوم نیمه‌کاره ماند و او به عنوان رئیس جمهور، خانه ملت را ترک کرد؛ تمدید ریاست لاریجانی در چهاردهمین رای‌گیری پیاپی برای ریاست مجلس در فواصل مجالس هشتم تا دهم، او را رکورددار ریاست بر پارلمان کرد.
بعد از لاریجانی و ‌هاشمی، ناطق نوری با قرار گرفتن در جایگاه ریاست مجالس چهارم و پنجم، در جایگاه سوم قرار دارد. مهدی کروبی که هم ریاست دو سال پایانی مجلس سوم و هم ریاست مجلس ششم را بر عهده داشت، در جایگاه بعدی است و آخرین رکورد از آن حدادعادل است که به عنوان رئیس مجلس هفتم تنها ۵ بار در انتخابات هیات رئیسه موقت و دائم توانست ریاست بر خانه ملت را تجربه کند.
از دیگر سو انتخابات هیات رئیسه جدید مجلس واکنش‌هایی به دنبال داشت. اولین واکنش را خود قالیباف در توییترش نشان داد. او در صفحه شخصی‌اش نوشت:«از اعتماد همه همکارانم در فراکسیون انقلاب اسلامی تشکر می‌کنم. إن‌شاء‌الله همۀ ما بتوانیم به وظیفه‌ای که در قبال مردم داریم به نحوی شایسته عمل کنیم و گرهی از مشکلات مردم باز کنیم. نتیجۀ اتحاد و همدلی اکثریت مجلس سهمی مهم در تشکیل مجلس قوی و کارآمد دارد.» همزمان با انتخاب قالیباف به عنوان رئیس مجلس، مقامات و شخصیت‌های عالی‌رتبه نظام اعم از سران قوا، رئیس، دبیر و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، ‌رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، ‌رئیس سازمان صداوسیما، دبیر شورای عالی امنیت ملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرماندهان نظامی و انتظامی، اعضای ‌هیأت وزیران، ‌رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، روسای نهادهای انقلابی کشور، ائمه جمعه، شخصیت‌های حوزوی و دانشگاهی انتخااب او را به ریاست مجلس شورای اسلامی تبریک گفتند.
در ادامه رئیس جمهور در پیامی انتخاب محمدباقر قالیباف به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی را تبریک گفت. حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی ابراز امیدواری کرد که با تلاش مشترک و تعامل سازنده بین دولت و مجلس، شاهد هم‌افزایی بیشتر در ساماندهی امور کشور برای رفع مشکلات مردم، افزایش امید در جامعه و خدمت بیشتر به ملت بزرگ ایران باشیم.