بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بررسی استراتژی نامزدهای جناح راست برای رسیدن به پاستور

سکوت رئیسی، هیاهوی پوششی‌ها

همدلی| سیدابراهیم رئیسی برای دومین بار است که می‌خواهد شانس خود را در مسیر انتخابات ریاست جمهوری امتحان کند. البته هرچند که این دوره برخی تأکید دارند که پیش‌بینی او از شانس فراتر رفته و احتمال قطعی می‌دهد که در انتخابات پیروز است. اما به‌هرحال در این دوره استراتژی انتخاباتی او کاملا متفاوت است. در دوره قبل با راه‌اندازی کارناوال‌های مختلف و حجم عظیمی از تبلیغات تلاش داشت تا به پاستور برسد ولی در این دوره کاملا متفاوت عمل کرده و در نظر دارد که مستقیم درباره انتخابات اظهار نظر نکند. از اول سال 99 تا الان که بحث‌های انتخاباتی در کشور رونق گرفته همیشه نام رئیسی هم مطرح بوده است، ولی او تقریبا کمتر از سه بار مستقیم درباره انتخابات تا به حال صحبت کرده که یک بار آن هم در ستاد انتخابات کشور موقع ثبت نام برای کاندیداتوری بوده است. تا قبل از ثبت نام هم استراتژی او و اطرافیانش این بود که سعی کنند درباره کاندیداتوری رئیسی ابهام‌آفرینی داشته باشند و به این ترتیب توجه‌ها را به خود جلب کنند. حالا هم که او در انتخابات ثبت نام کرده این شیوه خیلی تغییری نکرده است و رئیسی سعی می‌کند خیلی به طور مستقیم در موضوع انتخابات ورودی نداشته باشد. تقریبا تمام تحرکات انتخاباتی او پشت درهای بسته در حال انجام است و کمترین خبر از آن منتشر می‌شود. همه می‌دانند این کاندیدای مهم عرصه انتخابات در حال تلاش است ولی رسانه‌های او گویا دستور گرفته‌‌اند که فعلا این تحرکات را پوشش ندهند و بازتابی هم در شبکه‌های اجتماعی نداشته باشد. در عوض نزدیکان و کاندیداهایی که قرار است نقش پوششی برای او داشته باشند وارد میدان شده‌‌اند و رسما جدال‌های انتخاباتی را با رقبا از جمله علی لاریجانی شروع کرده‌‌اند.

 جلسه انتخاباتی با شورای وحدت 

اما به هرحال مشخص است که رئیسی بدون فعالیت نیست. دیروز منوچهر متکی، سخنگوی شورای وحدت، با اشاره به دعوت آیت‌الله موحدی کرمانی، رئیس جامعه روحانیت مبارز و رئیس شورای وحدت از رئیسی برای برگزاری نشست مشترک افزود: «رئیسی عصر روز یکشنبه دوم خرداد در محل مرکزی دفتر جامعه روحانیت مبارز در نشست مشترک هیات رئیسه جامعه روحانیت و هیات عالی شورای وحدت حضور یافت.» به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، متکی افزود:«در این نشست صمیمی و راهبردی به بررسی شرایط جاری و موضوعات مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری پرداخته شد.»
سخنگوی شورای وحدت افزود: «در ابتدای این نشست پس از خیرمقدم آیت‌الله مجتهد شبستری، نایب ‌‌‌رئیس جامعه روحانیت مبارز، اینجانب و جناب آقای پورمحمدی دبیر عالی جامعه روحانیت مبارز، گزارشی از چگونگی شکل‌گیری شورای وحدت و اقدامات نه ماه اخیر و شکل‌دهی به سازوکار‌های انتخاباتی ارائه دادیم و تاکید شد که تنها گزینه مورد بررسی شورای وحدت از ماه‌ها قبل جناب آقای رئیسی بوده‌‌اند و به آمادگی شورای وحدت در سراسر کشور برای حمایت از ایشان به عنوان گزینه ارزشی، انقلابی، فساد ستیز و عدالتخواه تاکید شد.» متکی در ادامه گفت: «سپس اعضای هیئت رئیسه جامعه روحانیت مبارز و هیئت عالی شورای وحدت، نقطه نظرات خود را در خصوص انتخابات ریاست جمهوری بیان کردند و جناب آقای رئیسی ضمن استماع نظرات و پیشنهادات مطرح شده، هدف از ورود به انتخابات را ایجاد تحول در ساز و کار کشورداری و توجه به فوری‌ترین مطالبات مردم عنوان کردند.»
متکی در ادامه به بیان برخی از مطالبی که رئیسی در این جلسه عنوان کرده‌اند اشاره نمود و افزود:«رئیسی ضمن توجه و تقدیر از خدمات و دستاورد‌های نظام در دهه‌های گذشته، بر ضرورت به کارگیری همه نیرو‌های ارزشی و انقلابی و ساماندهی شرایط گوناگون کشور تاکید کردند و همچنین از انسجام و فعالیت‌های شورای وحدت و نقش‌آفرینی جامعه روحانیت مبارز در ایجاد همگرایی میان نیرو‌های انقلابی و ارزشی و تلاش برای برگزاری انتخاباتی پرشور و پرنشاط تشکر و تقدیر کردند.» این خبر حضور رئیسی در جلسه شورای وحدت حاوی دو نکته مهم است. رئیسی در روز ثبت نام اعلام کرده بود که به طور مستقل وارد انتخابات شده است. یعنی قرار نیست که همکاری سازمانی با ‌‌اصول‌گرایان یا دیگر احزاب داشته باشد ولی الان این خبر نشان می‌دهد که رئیس قوه قضائیه در انتخابات خیلی هم مستقل نیست و بالاخره در همکاری نزدیک با ‌‌اصول‌گرایان عمل می‌کند.  از طرف دیگر این خبر تأیید می‌کند که او آن گونه که به نظر می‌رسد منفعل و ساکت نیست و تلاش‌های انتخاباتی خود را شروع کرده است.

 جلسه با نمایندگان

اما تحرکات فقط به احزاب ختم‌‌ نمی‌شود و گویا رئیسی در همکاری با مجلس یازدهم برنامه‌های خود را به پیش می‌برد. خبرآنلاین گزارش داده که جلسه‌‌‌ای در مجموعه سرچشمه با حضور نمایندگان و رئیسی برگزار شده که البته توضیح داده‌ عصر روزچهارشنبه خبرهای رسیده از «سرچشمه» حاکی از این بود که علی رغم اعلام آمادگی ۲۲۰ نماینده مجلس انقلابی یازدهم کمتر از ۱۰۰ نفر در این دیدار حاضر شدند و به بیان دیدگاه‌های خود درباره نامزدی سیدابراهیم رئیسی پرداختند. به گزارش خبرآنلاین در گفت وگو با یک نماینده مجلس که نخواسته نامش فاش شود درباره جزئیات این دیدار نوشته بود:  «ابراهیم رئیسی در این جلسه صحبتی نکرد؛ در این جلسه که احمد امیرآبادی نماینده قم مجری آن بود، نمایندگان گروه به گروه، یا یکی دو نفری، جلو می‌رفتند و با ابراهیم رئیسی صحبت می‌کردند».
 این فرد حاضر در جلسه می‌گوید که در این گردهمایی «اردشیر مطهری نماینده گرمسار، ابراهیم رئیسی را بت‌شکن بزرگ توصیف کرد و گفت ‌‌‌این‌که بعضی از نمایندگان در این جلسه حضور نیافتند به این دلیل است که از قبل بلیط تهیه کرده بودند یا برنامه‌های دیگری داشتند». اظهارات سرهنگ مطهری در حالی منتشر شد که او دیروز به خبرگزاری برنا گفته است که حضور ۹۶نفر در این دیدار کذب است و ۱۵۰نماینده در سرچشمه حضور داشتند. البته اردشیر مطهری اظهاراتش درباره رئیسی که او را بت شکن خوانده است را تایید کرد.این در حالی است که علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس به خبرگزاری مهر گفته است که در این دیدار «بیش از ۲۲۰ نماینده حضور داشته‌‌اند و با آقای رئیسی دیدار و مباحثی را هم مطرح کرده‌‌اند.» مشخص نیست که آمار دقیق نماینده‌ها در دیدار با نامزد انتخابات ریاست جمهوری چند نفر بودند و چرا مسئولان ستاد ابراهیم رئیسی نیازی به شفاف سازی در این رابطه‌‌ نمی‌بینند. محمدرضا باهنر هم دیروز به رسانه‌ها گفته است که درباره «انحصارگرایی» برخی افراد در ستاد مرکزی ابراهیم رئیسی به او هشدار داده است. هرچند باهنر توضیح دیگری درباره این انحصارگرایی نداده است اما به نظر می‌رسد اعتماد به نفس بالای اعضای ستاد ابراهیم رئیسی در کسب موفقیت در این انتخابات باعث شده است که تا اینجای کار، رئیس قوه قضائیه نه لزومی به پاسخ دادن به پرسش خبرنگاران و اصحاب رسانه در خودش ببیند و نه ‌‌‌این‌که به مانند سایر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از فضای شبکه اجتماعی «کلاب‌هاوس» برای روبه‌رو شدن با منتقدانش استفاده کند.